Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou cenu mají vaše sny?

Zdánlivě nesmyslná otázka. Ale v době, kdy se politika stala podnikatelským záměrem, vrcholoví sportovci závodí výhradně za peníze a pro většinu lidí je konzum jediným smyslem života, má zřejmě všechno svou cenu. Nebo ne? ...

Imaginárium doktora Parnasse přijelo do našich kin stejně mysteriózně, jako na počátku tohoto filmu archaické "Imaginárium" do rušné, večerní ulice. Obklopeno řadou záhad a očekávání, neboť se jedná o dílo nevyzpytatelného Terryho Gilliama a především poslední film tragicky zesnulého herce Heatha Ledgera.

Přiznám se, že jsem se na tento film moc a moc těšil. Poté, co Heath Ledger fenomenálně stvárnil roli Jokera v Nolanově Temném rytíři, psychopatického ničemu, který je v jádru "lidštější", než kladní hrdinové okolo něj, včetně Batmana, zařadil se v pouhých 28 letech do Hollywoodské herecké první ligy. Ačkoliv byl původem Australan, narozený v Perthu a poslední roky života zasvětil vymanění se z rolí teenagerských hezounků, Casanovů, či pohledných synů Patriotů.

Jedinou obavu jsem měl právě z režiséra Terryho Gilliama, kdysi člena slavných Monthy Pythonů a jejich "létajícího cirkusu", jelikož jeho poetika mi přišla vždycky trošku "šílená", příliš barevná a příliš odtažitá od reality. Zde se mu ovšem podařil mistrovský kousek, plný opravdové filmařiny a navíc s hlubokým, filozofickým přesahem.

Hlavním hrdinou příběhu je Christopher Plummer, coby Dr. Parnassus, principál malého, potulného divadélka. Je mu tisíc let a přestože prožil neobyčejný život, je znuděný, unavený a jediné, pro co žije, je jeho šestnáctiletá dcera Valentina. Se svým divadélkem kočuje po světě a sbírá "duše" lidí, kteří se rozhodnout projít jeho tajuplným zrcadlem, kde buď změní svůj život nebo podlehnou nástrahám Ďábla, se kterým se Parnassus o "duše" sází.

Oba hlavní protagonisté sázek mají spíš lidské, než nadpřirozené rysy a především ďábel, v podobě Toma Waitse, je ve své sázkařské mánii dokonale lidský, fešácký a rafinovaný. Ačkoliv nad Parnassem soustavně vítezí, vždy mu ještě nabídne možnost odvrácení porážky formou další sázky. Jakoby jeden nemohl žít bez druhého, stejně jako dobro a zlo.

Tentokrát je v sázce život Valentiny. Doktor neshromáždí potřebné duše, ale přesto se mu dostane možnosti pokračovat ve hře, pokud shromáždí dalších pět duší, které nepropadnou peklu. Pomoci mu má náhodně zachráněný "oběšenec" Tony, který vnáší do doktorova letitého businessu zásadní oživení. Jenže trpí náhlou ztrátou paměti a tak nikdo netuší, kdo vlastně je.

Tolik základní dějová linie, která pouze rámuje hlavní záměr Gilliama donutit diváka k úvahám na téma, jak vypadá ideální život, o kterém si čte a sní mladá Valentina, anglická modelka Lily Cole, mimochodem bývalá "Tvář roku 2004", která se zjevně stává rozhodujícím faktorem, zda-li Doktor tentokrát zvítězí.

V polovině natáčení 20.1.2008 tragicky zemřel Heath Ledger, představitel Tonyho a tak se Gilliamovi dostalo cti film zčásti přetvořit do podoby rekviem za nadaného herce, který dostal posmrtně, jako nejmladší herec v historii Hollywoodu Oscara za roli Jokera. V "Imagináriu" jej bylo nutné nahradit a tak Gilliam nelenil a do role Ledgerova alterega ve snových kreacích, které prožívají všichni, kdo projdou "zrcadlem", angažoval Johnyho Deppa, Jude Lawa a Colina Farella.

Hvězdný trojlístek se svých rolí zhostil se ctí a pomohl Gilliamovi dát filmu další rozměr úvahy na téma lidských snů a jejich naplnění, na téma nesmrtelnosti, vždyť jak Johnny Depp říká "nic není natrvalo, ani smrt". Má smysl usilovat o umělou nesmrtelnost, které požíval Doktor Parnassus, když všichni máme možnost se stát nesmrtelnými díky svým činům po dobu života?

Nevěřil jsem, že na film přijde mnoho diváků. Nicméně kino bylo přiměřeně zaplněné a po jeho skončení většina diváků zádumčivě seděla na sedadlech a sledovala titulky jako já. Ne proto, že by mě zajímaly detaily produkce, ale protože jsem zůstal jako zmražený nádherným vyvrcholením filmu a posledním výkonem Heatha Ledgera, který za svůj sen být hercem zaplatil nejvyšší cenu. Zemřel mladý, ale zůstane nesmrtelný.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 31.1.2010 20:30 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci potvrdili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což jim vrátil Senát....

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!