Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Iron Man dozrál v Patriota, ale obsahově se vyčerpal

Postava Iron Mana je mezi všemi filmovými superhrdiny moje nejoblíbenější. Je to charismatický chlápek z masa a kostí, který nevděčí za své „nadpřirozené“ schopnosti pavoučímu kousnutí, jaderným pokusům, mutaci, božskému, či mimozemskému původu, ale neobyčejným technickým znalostem, vlastní píli a vzdělání. Navíc je i v „civilním životě“ obchodně úspěšný, neskromně drzý a sarkastický, což se líbí nejen jeho partnerkám.

Do světa zfilmovaných komiksů přivedl „jedničku“ a „dvojku“ režisér Jon Favreau. Do role Iron Mana obsadil Roberta Downey Jr., který srostl s rolí Tonyho Starka stejně bezešvě, jako filmový Iron Man pravidelně „srůstá“ se svým kovovým oblekem.  Oba „díly“, které byly natočeny v letech 2008 a 2010, si získaly přízeň diváků a osobně nemám dojem, že by byla „dvojka“ méně kvalitní, spíš byli diváci unaveni podobným vývojem příběhu a příklonem k vážnějším tématům, jelikož po úvodním dílu série čekají od „Iron Mana“ pouze kvalitní zábavu a nová Starkova technická „udělátka“.

V tomto ohledu plní představy diváka nejnovější Iron Man s pořadovým číslem 3 a navíc ve 3D dokonale. Jedná se o spektakulární podívanou nejvyšších kvalit s technickými efekty natočenými tak, jak bychom si ještě před několika lety vůbec nedovedli představit. 3D technologie sice v tomto případě neoslní, ale v některých scénách, jako například, při záchraně lidí, vypadnuvších z letícího prezidentského letounu, příjemně potěší. Tony Stark si udržel „tradiční“ úroveň sarkasmu, jelikož Downey hraje Iron Mana se stejnou bravurou a ztělesněnou drzostí jako dřív, čímž baví diváky i ve chvílích nejvyšší úzkosti a obav z osudu hlavního hrdiny. Změna skladatele filmové hudby, kterou tentokrát složil Brian Tyler („Rychlí a zběsilí“, „Ctihodný občan“) filmu prospěla.

Tím ovšem, z mého pohledu, výčet kladů „trojky“ končí. Iron Man byl přejmenován na Iron Patriota a je zcela vlastněn vládou, což je podtrženo faktem, že Starkův kamarád James Rhodes (Don Cheadle) má svůj vlastní kovový oblek, který, ne náhodou, barvou připomíná oblek Kapitána Amerika. Tony Stark tentokrát nezachraňuje svůj zadek, respektive svůdný zadek své milé Pepper Pottsové (Gwyneth Paltrow) ale celou Ameriku a jejího prezidenta, čímž se blíží již tisíckrát viděnému „superhrdinskému“ klišé. Protivníkem Iron Mana není ani jeho charismatický partner, či rival jako v předchozích dílech, ale zhrzený vědátor, který chce svět zlikvidovat v podstatě bez příčiny (neboli další klišé). Jindy vynikající Guy Pearce nemá žádný prostor dát svému hrdinovi „tvář“ a charakter, které by mohl divák opravdu nenávidět.

Důvodů těchto posunů je několik. Pochopil bych snahu nového režiséra „trojky“ Shane Blacka („Kiss Kiss Bang Bang“ a scénáře k vynikajícím „Smrtonosným zbraním“ a například „Poslednímu skautovi“) dát „Iron Manovi“ nový směr. Ovšem ve skutečnosti dali trojce Iron Mana „směr“ filmoví „Avengers“ v režii Joshe Whedona, kteří v minulém roce spojili dohromady zatím většinu filmových superhrdinů firmy Marvel a právem uhranuli diváky, jelikož chemie mezi jednotlivými superhrdiny skvěle fungovala a obrovský prostor zde dostal právě Tony Stark a jeho oblek. Tím byli do jisté míry již „Avengers“ v podstatě trojkou „Iron Mana“.

Snad proto navazuje ke své vlastní škodě nový „Iron Man“ velmi těsně na „Avengers“, ovšem postrádá nejen všechny ostatní superhrdiny, ale i některé postavy z prvních dvou "dílu". Přehršel sofistikovaných kovových obleků v závěrečné potyčce s genově změněnými protivníky, což začíná být, mimochodem, další klišé, jde proti podstatě původního soukromého boje Starka proti svým soupeřům. Vybuchující zloduši nejsou zdaleka tak „cool“, jako mimozemšťané v „Avengers“. Ze všeho jsem měl dojem, že chtěl Shane dosáhnout efektu kvantitou, místo kvalitou. Hlášek je mnoho, ale žádnou si do druhého dne nezapamatujete. Dokonce i hlavní záporáci jsou tři, přičemž by zcela postačil Mandarin v podání Bena Kingsleyho, jelikož to je velmi zajímavá a Kingsleym skvěle zahraná, postavička. Postava biochemičky Mayi (Rebecca Hall) není víc, než dekorací.

Máte správný pocit, pokud cítíte, že nejnovějším „Iron Manem“ nejsem tak nadšený, jako v případě prvních dvou dílů. Možná proto, že laťku "Avengers" je velmi obtížné překonat. Snaha producentů, vytěžit z úspěšné série co nejvíc je pochopitelná, ale vidět každý rok Roberta Downeyho v akci jako Iron Mana není, při absenci kvalitního děje, zajímavé. Jde o vynikající podívanou a věřím, že si film na sebe vrchovatě vydělá, ovšem především díky vlně, na které se veze po předchozím úspěchu „Avengers“. Konec filmu tentokrát naznačuje, že bychom se mohli na další příběhy „Iron Mana“ těšit déle, což by sérii prospělo, ovšem „Avengers 2“ avizovaní na rok 2015 svědčí o opaku a snaze studií kout železo, dokud je žhavé. V tomto případě doslova.

Moje hodnocení: 80%

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 5.5.2013 8:00 | karma článku: 10,90 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!