Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Harry Potter skončil, přepište filmové dějiny

Možná patříte do skupiny nadšených obdivovatelů mladého čarodějnického učně v knižní i filmové podobě. Možná se na celou filmovou ságu díváte poněkud s nadhledem jako na lehce nadprůměrnou adaptaci knižního bestselleru posledních dekád. Jedno však "Harrymu Potterovi" ve filmové podobě nelze upřít. Jedná se o nejdelší ságu na filmovém plátně s takovým významem, že lze dějiny filmu chápat jako "před" a "po" Harry Potterovi.

... sedím v kině s nasazenými 3D brýlemi a kdyby byly kulaté, připadal bych si jako Harry Potter.

Nestává se každý rok, aby končilo něco "tak zásadního". Sága, trvající deset let. S proměnlivou kvalitou, ale každopádně vždy přitahující obrovský divácký zájem a porážející, co do počtu dílů i délky natáčení, jiné významné filmové ságy minulosti, jakými byly "Hvězdné války" nebo "Pán prstenů". Zatímco přemýšlím, už to začíná, jakoby z ničeho nic, v místě, kde skončila první část ...

O Harry Potterovi vzniklo sedm knih a osm filmů. Z celé ságy se stal tak výkonný stroj na peníze, že se filmaři rozhodli závěrečný díl knihy rozdělit na dva filmy. Asi bychom jim odpustili, i kdyby se z toho najednou rozhodli udělat seriál. Každopádně nebude na škodu připomenout si, jak jednotlivé filmy následovaly za sebou a kdo je realizoval:

1. "Harry Potter a kámen mudrců" (2001) ... "Harry Potter and the Sorcerer's Stone"

Režie: Chris Columbus
Scénář: Steve Kloves
Hudba: John Williams

2. "Harry Potter a tajemná komnata" (2002) ... "Harry Potter and the Chamber of Secrets"

Režie: Chris Columbus
Scénář: Steve Kloves
Hudba: John Williams

3. "Harry Potter a vězeň z Azkabanu" (2004) ... "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban"

Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Steve Kloves
Hudba: John Williams

4. "Harry Potter a Ohnivý pohár" (2005) ... "Harry Potter and the Goblet of Fire"
 
Režie: Mike Newell
Scénář: Steve Kloves
Hudba: Patrick Doyle

5. "Harry Potter a Fénixuv řád" (2007) ... "Harry Potter and the Order of the Phoenix"
 
Režie: David Yates
Scénář: Michael Goldenberg
Hudba: Nicholas Hooper

6. "Harry Potter a Princ dvojí krve" (2009) ... "Harry Potter and the Half-Blood Prince"

Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Hudba: Nicholas Hooper

7. "Harry Potter a relikvie smrti: část 1" (2010) ... "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1"
 
Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Hudba: Alexandre Desplat

8. "Harry Potter a relikvie smrti: část 2" (2011) ... "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2"

Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves
Hudba: Alexandre Desplat

... začátek není příliš svížný. Vše se line pomalu a hravě, ale zjevně se schyluje k vynikajícímu, akčnímu závěru. Opět se některá fakta polopaticky vysvětlují, jako v dřívějších dílech, ale uvědomuji si, že jde o pohádku pro děti a mládež. Harry Potter postihl celou jednu dospívající generaci, která jeho knihy hltala a stejně tak, často se svými rodiči, hltala i filmové zpracování. Rodiče nemají tolik času číst, ale o to raději doprovodily děti do kina. Tkví v tom hned dva přínosy celé ságy. Děti naučily knihy o Harrym znovu číst. Filmové adaptace definovaly, společně s novým formátem animáků, jako byli "Úžasňákovi", "Shrek" nebo "Doba ledová" pojem rodinná zábava. A tahle rodinná zábava sice nenedchne, ale neuráží ...

Z výše uvedeného přehledu je patrné, že téměř všechny scénáře má na svědomí Steve Kloves a je to škoda, protože zatímco knižní předloha často útočila na nervy čtenářů, na filmové plátno se emoce přenést nepodařilo. Ani citové, v rámci vznikajících vazeb mezi přáteli, ani děs a hrůzu, kterou by dospívající "děti" musely i přes svou bezstarostnost, v některých situacích mít, ani marasmus ztráty blízkých, ani radost z řady postupných a z konečného vítězství, o erotickém jiskření náctiletých ani nemluvě.

Jednotlivé filmy naservírovaly emoce ve zcela sterilní, politicky korektní, podobě. Možná to bylo dáno i zaměřením režisérů, z nichž se pouze Alfonso Cuarón v "Azkabanu" poněkud utrhl ze řetězu a vpustil negativní emoce na plátno a z něj i mezi diváky, zatímco Mike Newell natočil v podobě "Ohnivého poháru" jediný "díl" plný příjemného "partnerského" jiskření. Možná to bylo obsazením hlavních "dětských" rolí, což je vždy tenký led a nutno přiznat, že ani jeden z hlavních hrdinů, ačkoliv postupem času a ságy získaly status hvězd, mě svým hereckým výkonem ani jednou neoslnil.

... bitva začíná. Po deseti letech čekání je tady konečně velkolepé finále. Za dohledu mozkomorů se smrtijedi vydávají dobýt školu v Bradavicích, kde se odehrává děj téměř celého závěrečného dílu ságy. "Špatní" vyhrávají a mnoho, do té doby, důležitých hrdinů, umírá. Ovšem téměř žádný hlavní hrdina. Téměř. Je tam totiž jeden, který se doposud jeví jako záporný, ovšem jaký je ve skutečnosti? Zjišťuji, že mě film baví. Po dřívějších "dílech" spektakulární, ale sterilní zábavy pro všechny, konečně trošku odvaz ...

Z hereckého hlediska byla základním stavebním kamenem celé ságy ústřední trojice dospívajících hrdinů Harry Potter (Daniel Radcliffe), Hermiona Grangerová (Emma Watsonová) a Ron Weasley (Rupert Grint), které dle potřeby doplňovali jejich slavnější a nutno podoktnout i herecky přesvědčivější kolegové Alan Rickman (Severus Snape), Helena Bonham Carterová (Bellatrix Lestrangeová), Gary Oldman (Sirius Black), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Maggie Smith (profesorka Minerva McGonagallová) a především "pán zla" Lord Voldemort Ralph Fiennes.

V průběhu natáčení ságy byla zaznamenaná rovněž jedna citelná herecká ztráta, když po druhém dílu série zemřel představitel profesora Albuse Brumbála (Dumbledorea) Richard Harris, kterého pak od "Azkabanu" nahradil herec Michael Gambon.

... a je konec ... Měl bych sedět jako opařený se srdcem plným vítězství dobra a se slzami v očích se loučit s celou ságou. Jenže závěrečný skok o 19 let dopředu zabíjí zbytek emocí, poslední díl i celou filmovou ságu. Opět vítězí polopatičnost nad jakoukoliv snahou o invenci. Zřejmě proto, že diktát J.K.Rowlingové, autorky knižní předlohy, zněl "převést knihu na plátno, pokud možno 1:1". A tak se zvedám a poměrně netečně odcházím z kina, což jsem, koneckonců, dělal po každém předchozím filmu celé ságy, jelikož sloužil k rychlé konzumaci asi tak, jako když zrovna zbaštíme dobrou snídani a už už se těšíme na chutný oběd ...

Oba závěrečné díly patří společně s "vězněm z Azkabanu" k tomu  lepšímu, co se v rámci ságy podařilo filmařům vytvořit a mohou mít ambici hrát filmovou "první ligu". To, zda-li se to poslednímu dílu podaří, potvrdí možná nějaké nominace na Oscara, ale mnoho jich asi nebude. Kromě Alana Rickmana za roli Severuse Snapea, Davida Yatese, který by mohl dostat "kumulativní" režisérskou nominaci za poslední čtyři díly a nějakých technických ocenění, mě nikdo jiný nenapadá.

V průběhu posledních deseti let, kdy sága o Harry Poterrovi vznikala, se událo ve filmu velmi mnoho. I Harry se nakonec zjevil ve 3D. Kvantitativně porazila celá sága zřejmě všechny statistiky a kvalitativně nezklamala. Co bude dál? To se uvidí. Píše se filmový letopočet 0, nechme se překvapit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 14.7.2011 16:15 | karma článku: 14,39 | přečteno: 2781x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!