Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

AVATAR aneb "bez 3D už to nebude nikdy ono!"

"Je čas vytvořit Mirce Spáčilové konkurenci" ... řekl jsem si poněkud neskromně a tak bych se rád v tomto roce věnoval, mimo jiné, "léčbě" vlastní závislosti na kinematografii, která již trvá více, než dvacet let. A jak známo, jednou z metod, jak zvládat vlastní závislost je psát a psát a psát ...

Přesáhne-li kdy 3D (někdy označováno rovněž jako 3-D), hranice filmových sálů, pravděpodobně bude jako počátek této éry uveden konec roku 2009 a s ním spojené uvedení filmu Avatar, režiséra Jamese Camerona. Fakt, že Cameronův Avatar není první dílo tohoto druhu, na tom vůbec nic nezmění.

O 3D se ve filmu začalo seriozně uvažovat už na konci osmdesátých let minulého století a po sametové revoluci u nás netrvalo dlouho a na Flóře v Praze vyrostl v devadesátých letech první kinosál iMAX, kde jsme mohli "v podivných brýlích" poprvé sledovat "na dosah" plovoucí rybičky, budování vesmírné stanice ISS, první, krátký, hraný film o počátcích letecké distribuce pošty nebo prozkoumávat záhady Titanicu ve filmu "Titanic3D: Ghosts of the Abyss" z roku 2003 právě režiséra Jamese Camerona.

James Cameron s 3D koketuje již od roku 1996 ve svém T2: Terminator 2:3-D "Battle across time". Jako vizionář a tvůrce, který se až na jedinou výjimku věnuje ve své tvorbě vědecko-fantastické tématice (Terminátor, Vetřelci, Propast, Terminátor II.) jako první správně pochopil význam nové technologie pro hraný film a doplnil záplavu 3D kreslených pohádek, kde se v minulém roce stala 3D technologie v podstatě standardem, hraným, jak jinak než vědecko-fantastickým, filmem.

Cameronova filmařská zručnost, zvučné jméno režiséra, který svými všemi, dnes v podstatě kultovními, díly, posunuje na plátně hranice  žánru od fantastiky k realitě a fakt, že onou, výše zmíněnou výjimkou je dosud největší kasovní trhák všech dob, film Titanic, vzbudily obrovské očekávání.

James Cameron nenechal nic náhodě. V oblasti hereckého obsazení prokázal svou obrovskou fixaci na oblast filmové vědecké fantastiky a tak v hlavní roli Jakea Sullyho září Sam Worthington (známý z velmi úspěšné loňské reinkarnace Terminátora, s pořadovým číslem IV. a pozor, pozor, již letos bude k vidění v další reinkarnaci kultovního Souboje Titánů "Clash of the Titans", kde bude hrát samotného Persea).

Předlohu jeho milé Neytiri si střihla Zoe Saldana, známá jako Uhura z neméně úspěšného posledního Star Treku. Její Neytiri je tak svůdná, že se, jako chlap, Sullymu vůbec nedivím. Rebelující pilotku hraje exotická Michelle Rodriguez (např. Resident Evil) a "nechybí" věčně kouřící Sigourney Weawer (což už stihlo Jamesi Cameronovi přidělat pár vrásek na čele, jelikož ne každý zřejmě viděl snímek "Děkujeme, že kouříte").

Hudbu svěřil Cameron Jamesi Hornerovi, známému z celé řady filmů (Apocalypto, Troja, Nepřítel před branami), ale především neodmyslitelně spjatého z hudbou z Titanicu. Jeho hudba opět burácí a dojímá přesně tam, kde je třeba.

Dovolím si tvrdit, že film Avatar v ničem, přinejmenším mé očekávání, nezklamal. Aby obrovský zájem Cameron rozdmýchal na hranici šílenství, bylo možné od léta vídat trailer (tedy jakousi ochutnávku, reklamu, na blížící se film), který ve zkratce odvyprávěl celý příběh.

Mariňák Jake Sully se vydává na planetu Pandora, aby tam vedl svého Avatara, tvora podobného místním obyvatelům Pandory nazývaným Nav'i, za účelem jejich poznání a zničení zároveň. Fakt, že se mu tato dvojí dvojrole a to člověk versus jeho Avatar a snaha Nav'is poznat, stejně jako přispět k jejich zničení, nevyplatí, je od začátku zřejmé.

Jakkoliv by se mohlo zdát, že je příběh příliš jednoduchý, nedovolím si to tvrdit. Celý film drží výborně po hromadě, přináší prvky sci-fi, dobrodružství i romantiky a po celých, bezmála, 170 minut drží diváka v rytmu a napětí. Postavy Avatarů, tematicky známých z počítačových her, např. World of Warcraft (WOW) se podařilo zcela logicky propojit mezi světem nás (nebešťanů) a světem na planetě Pandora.

Ze 3D efektů nepřestává po celou dobu projekce přecházet zrak. Létající draci, avatáři, ale dokonce i létající hory! by bez této technologie vyzněly napůl nebo vůbec. Stejně tak jako projekce, kdy se, ač sedíte, lehce zvedne žaludek pokaždé, když hlavní hrdinové lezou v korunách stromů a dívají se dolů nebo se vznášejí ve vzduchu.

Avatar přirozeně není bezchybný film. Už první kritiky filmu vytýkaly "zbytečnou" ekologickou agitku, či protikladný příspěvek k tématu multikulturalismu. Osobně děj i vyznění filmu vítám, protože si myslím, že upozornění na krátkozrakost lidského počínání není nikdy dost a přestože Jake Sully na konci filmu dobrovolně umírá (což klidně napíšu a přesto tvrdím, že jsem tak v podstatě neodtajnil závěr filmu), film Avatar je především nádhernou pohádkou a pohádky by měly být pozitivní, optimistické a do jisté míry poučné.

Za sebe mohu vytknout snad jen to, že při bližším pohledu se jedná o kompilát již viděného. Uvidíte zde nakladače, raketoplány a Mariňáky, viděné ve Vetřelcích, sblížení s místní kulturou v rodném jazyce jako v Tanci s vlky a celá planeta je nádherně laděná do modré, jako vystřižená ze Soderbergovy Solaris. Toho si ale nikdo, kdo nechodí do kina každý týden jako já, pravděpodobně nevšimne.

Filmový divák si tak pouze může vybrat, zda-li již Avatara viděl nebo už má na něj koupené lístky (protože ty jsou na týden dopředu minimálně u nás v Ostravě vyprodané) nebo se na film teprve vypraví. A to má, dle mého názoru, stejný smysl, jako mělo v minulosti vidět první Lumierům film o odchodu dělníků z továrny, první zvukový film Jazzový zpěvák nebo první Disneyovu barevnou Sněhurku a sedm trpaslíků.

Navíc platí, že na rozdíl od jiných filmů, film Avatar ve stejné kvalitě v televizi nebo na počítači, díky 3D zpracování, hned tak neuvidíte. Ačkoliv v budoucnu ... kdo ví? ... Revoluce 3D začíná ...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 10.1.2010 14:50 | karma článku: 24,79 | přečteno: 7080x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!