Změny v ODS Praha 1. Jsou ale k lepšímu?

V dnešních dnech se ustavuje nové Oblastní sdružení ODS Praha 1. Před třemi měsíci Výkonná rada odebrala licence původním místním sdružením v oblasti a udělila dvě licence na nová sdružení k sestavení oblasti nové. Má dojít k uklidnění, konsolidaci a eliminaci starých tváří. Je tomu ale skutečně tak?

Jelikož jsem členem ODS Praha 1 od roku 2005, tak mohu říci, že jsem už něco zažil. Dvoje komunální volby, z nichž těch posledních jsem se účastnil z titulu kandidáta do zastupitelstva. Zažil jsem několik oblastních sněmů, několik voleb vedení oblasti a tak bych mohl pokračovat. Poznal jsem mnoho zajímavých lidí, z nich hodně bylo zakládajícími členy ODS v Praze 1. Záměrně ale říkam bylo. Bohužel takzvanou konsolidací bylo vyeliminováno spousta z nich. Vím, je třeba se zbavit tzv. "profláknutých" obličejů. Platí to ale pro všechny?

Hrstka "vyvolených" si vybírá, koho do nové oblasti registruje a koho ne. Pokud má mít nové Oblastní sdružení šanci uspět a postavit se před své voliče s čistým štítem, je třeba i všechny kroky dělat čistě. Jen to povede k tolik vytouženému cíli - vítezství ve volbách. Vše ostatní je špatně. Bohužel právě to ostatní se děje. Nevidím jako správné neregistrovat právě ty, kteří ODS pomáhali před dvaceti lety založit, nikdy nikam nekandidovali a vlastně jen chtěli pomoci a někam patřit. Jak se dnes tito lidé mají cítit? Logicky tak, že ODS o ně již nestojí. Z druhé strany jsou zde lidé, kteří z ODS pouze těžili, nijak zvlášť nepřispívali k dobrému jménu, spíše naopak a jsou to dnes právě ti, kteří spolurozhodují o sestavení oblasti. Obávám se, že to je cesta do pekel.

Já osobně ještě stále věřím ve spravedlnost a v férovost. Nemohu se ale ztotožnit s tím, jak ustavení nové oblasti probíhá. I nadále chci být členem ODS a chci na to být hrdý. Bohužel to ale nepůjde v Praze 1. Při sledování aktuálního dění ve mě uzrává dojem, že jde jen a pouze o moc lidem, kteří se schovávají v pozadí a jednají prostřednictvím dobře instalovaných jedinců a jakýkoliv jiný názor je potlačen ať už pokusy o vyloučení, neregistrací či naprostou ignorací.

Doufám, že proces konsolidace ale nakonec bude šťastný a ODS v Praze 1 bude opravdu občanská a demokratická a společnými silami dosáhneme zmiňovaného cíle. Rád budu ODS Praha 1 pomáhat, přestože mé kroky mě pravděpodobně zavedou do jiné a doufám že mnohem klidnější oblasti.

Autor: Václav Posířil | čtvrtek 22.9.2011 20:53 | karma článku: 8,00 | přečteno: 597x