NE přiměřené tresty? jeden půjde do vězení a druhý jen s podmínkou

Když dnes soud vynesl rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Šárkou, nestačil jsem se divit. Celé řízení jsem od prvního dne sledoval a takový verdikt asi čekal jen málo kdo.

Asi se můžeme jen domýšlet, zda to bylo připravené a zkonstruované Jaroslavem Škárkou, slečnou Kočí a dalšími a cílem bylo Víta Bártu zdiskreditovat a nebo pan Bárta opravdu uplácel. Myslím, že i kdyby pravda byla někde uprostřed, tak tresty které padly jsou naprosto mimo. Když státní zástupkyně navrhovala podmíněný trest pro oba, přišlo mi to jako správné a moudré řešení.

Je na zváženou, zda v rozsudku nemohlo být přihlédnuto k určitému vlivu, který pan Bárta jistě má.

Přijde mi minimálně podivné, že člověk, který uplácí a nebo je jen podezřelý z uplácení svých stranických kolegů, kupuje si jejich loajalitu a předává nemalé částky v hotovosti (nemáme na to přece zákon? kolik maximálně je možné v hotovosti předat či zaplatit?) dostane podmínku a z hruhé strany ten, který vše nahlásí dostane tři roky na tvrdo a ještě zákaz činnosti na deset let. Jistě, i pan Škárka udělal několik chyb než vše nahlásil, ale má zaplatit takovou cenu?

Pan Bárta je jistě velmi inteligentní člověk, který se dostal v životě hodně vysoko a to, že na půjču jaksi neudělal smlouvu? To je přece školácká chyba. Jedině, že by ty peníze nebyly tak úplně běžnou přátelskou půjčkou. To, že pan Škárka jednu z bankovek utratil a pak ji nahradil jinou? To je ovšem také velká chyba. I to, že vše nahlásil až s časovým odstupem.

Ale ať už je to jak chce, je to velmi smutný obraz naší politiky. Bohužel se ukazuje, že žijeme v zemi, kde si každý každého nahrává, kde kdo bere úplatky a kde kdo uplácí a že je to celkem běžná praxe našich politiků. Přijde mi, že místo své práce si jen politikaří a tahají jeden na druhého špínu. Bohužel takto se ale politika dělat nemá a nedá. A jak se ukazuje, ten kdo se vzepře mafiánským praktikám je nakonec po zásluze potrestán. Už bych se ani nedivil, kdyby nakonec byla obviněna i slečna Kočí a šla si sednout také.

 

Autor: Václav Posířil | pátek 13.4.2012 14:55 | karma článku: 15,17 | přečteno: 949x