Píárové firemní psycho

Kamarád mně a pár dalším lidem poslal e-mail, který mu přistál v poště, s vlastním komentářem: Je to fakt psycho. Perfektní skóre korporátního indexu rovnosti – kdo z vás to má…

Úvod tiskové zprávy byl vcelku normální, i když pompézní slovník a občasná vyšinutí z větné vazby napovídaly, že se jedná o mizerný překlad textu z nějaké zahraniční firemní centrály, na podobné píárové kecy ale jsme už zvyklí nejen od politiků.

Ale pak přišla perla nejblýskavější.

„Firma podporuje rovnoprávná a inkluzivní pracoviště tím, že najímá, udržuje si a povyšuje ženy, příslušníky menšin, osoby s postižením, členy LGBTQ komunity a veterány. V letošním roce se pyšníme těmito tituly: jmenování do skupiny DiversityInc Top 50 Company za diverzitu; označení za nejlepší pracoviště z hlediska rovnoprávností LGBTQ s perfektním skóre korporátního indexu rovnosti Nadace kampaně za lidská práva.“ Zkusil jsem si tu nadaci s korporátním indexem rovnosti najít na internetu, v češtině jsem neuspěl, s anglickým překladem ano –  je to americká The Human Rights Campaign Fund. Žádné překvapení, podobné výstřelky se na nás už nevalí z Východu, ale ze Západu.

Ta pozoruhodná zpráva rozpoutala poměrně zajímavou diskuzi. „Co je to LGBT vím, ale co znamená to Q - Quality?,“ napsala kamarádka. To vím, a tak jsem odpověděl: „Kvalita to není, znamená to Queer.“  Ale poznamenal jsem, že už se zkratka opět dál rozšířila o I, už máme LGBTQI, to I znamená Intersexual, s přiznáním, že netuším, zda a kdy máme čekat další rozšíření o nové písmeno. Vždy jsem si myslel, že lidská práva v Česku mají všichni rovná, je to dané ústavou, a proto korporátní indexy rovnosti nepotřebujeme. Nikdo tady neutiskuje a nedehonestuje ani L, ani G, ani B, ani T, ani Q a dokonce ani I. S tím I ta firma s perfektním skóre trochu zaspala.

I další ohlasy byly zajímavé, prim hrála slova jako cvokhaus, pakárna, psycho. V té zprávě totiž nebylo téměř nic o vlastním podnikání a jeho rozvoji, perfektní skóre korporátního indexu rovnosti je asi důležitější. „Myslím, že Greta má z čeho čerpat, až jí dojde palivo v oblasti životního prostředí,“ okomentovala index další kamarádka.

Inu, blbost kvete jako kytky v tropech a hloupá přecitlivělá politická, genderová, environmentální, náboženská a rasová korektnost civilizovaný svět deptá v tempu, jakým zlý brouk kůrovec decimuje naše lesy. Odpor většiny proti hloupým a zbytečným výstřelkům je téměř nulový. Proč se nebráníme?

Kolegové píáristé z Čech, Moravy a Slezska, prosím, nepapouškujte v roce 2020 bláboly přicházející z firemních centrál na Západě, používejte zdravý selský rozum, krásně košatý český jazyk. Ono přeložit responsible corporate citizen v souvislosti s firmou jako odpovědný korporátní občan je fakt šílenost.  A že to tak píší všechny firmy a na Západě je to „kůůl“? Probůh, jsme v Česku! Nebo se spíš sluší napsat - zaplať pánbůh, jsme v Česku. Nepokažme si to.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 7.1.2020 9:59 | karma článku: 34,89 | přečteno: 1543x