Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Píárové firemní psycho

Kamarád mně a pár dalším lidem poslal e-mail, který mu přistál v poště, s vlastním komentářem: Je to fakt psycho. Perfektní skóre korporátního indexu rovnosti – kdo z vás to má…

Úvod tiskové zprávy byl vcelku normální, i když pompézní slovník a občasná vyšinutí z větné vazby napovídaly, že se jedná o mizerný překlad textu z nějaké zahraniční firemní centrály, na podobné píárové kecy ale jsme už zvyklí nejen od politiků.

Ale pak přišla perla nejblýskavější.

„Firma podporuje rovnoprávná a inkluzivní pracoviště tím, že najímá, udržuje si a povyšuje ženy, příslušníky menšin, osoby s postižením, členy LGBTQ komunity a veterány. V letošním roce se pyšníme těmito tituly: jmenování do skupiny DiversityInc Top 50 Company za diverzitu; označení za nejlepší pracoviště z hlediska rovnoprávností LGBTQ s perfektním skóre korporátního indexu rovnosti Nadace kampaně za lidská práva.“ Zkusil jsem si tu nadaci s korporátním indexem rovnosti najít na internetu, v češtině jsem neuspěl, s anglickým překladem ano –  je to americká The Human Rights Campaign Fund. Žádné překvapení, podobné výstřelky se na nás už nevalí z Východu, ale ze Západu.

Ta pozoruhodná zpráva rozpoutala poměrně zajímavou diskuzi. „Co je to LGBT vím, ale co znamená to Q - Quality?,“ napsala kamarádka. To vím, a tak jsem odpověděl: „Kvalita to není, znamená to Queer.“  Ale poznamenal jsem, že už se zkratka opět dál rozšířila o I, už máme LGBTQI, to I znamená Intersexual, s přiznáním, že netuším, zda a kdy máme čekat další rozšíření o nové písmeno. Vždy jsem si myslel, že lidská práva v Česku mají všichni rovná, je to dané ústavou, a proto korporátní indexy rovnosti nepotřebujeme. Nikdo tady neutiskuje a nedehonestuje ani L, ani G, ani B, ani T, ani Q a dokonce ani I. S tím I ta firma s perfektním skóre trochu zaspala.

I další ohlasy byly zajímavé, prim hrála slova jako cvokhaus, pakárna, psycho. V té zprávě totiž nebylo téměř nic o vlastním podnikání a jeho rozvoji, perfektní skóre korporátního indexu rovnosti je asi důležitější. „Myslím, že Greta má z čeho čerpat, až jí dojde palivo v oblasti životního prostředí,“ okomentovala index další kamarádka.

Inu, blbost kvete jako kytky v tropech a hloupá přecitlivělá politická, genderová, environmentální, náboženská a rasová korektnost civilizovaný svět deptá v tempu, jakým zlý brouk kůrovec decimuje naše lesy. Odpor většiny proti hloupým a zbytečným výstřelkům je téměř nulový. Proč se nebráníme?

Kolegové píáristé z Čech, Moravy a Slezska, prosím, nepapouškujte v roce 2020 bláboly přicházející z firemních centrál na Západě, používejte zdravý selský rozum, krásně košatý český jazyk. Ono přeložit responsible corporate citizen v souvislosti s firmou jako odpovědný korporátní občan je fakt šílenost.  A že to tak píší všechny firmy a na Západě je to „kůůl“? Probůh, jsme v Česku! Nebo se spíš sluší napsat - zaplať pánbůh, jsme v Česku. Nepokažme si to.

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 7.1.2020 9:59 | karma článku: 34,89 | přečteno: 1543x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,57 | Přečteno: 259x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,72 | Přečteno: 426x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1146x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 715x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 984x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Slovenská prezidentka Čaputová se loučí s úřadem, pronese poslední projev

14. června 2024  15:30

Přímý přenos Zuzana Čaputová přednese svůj poslední projev coby slovenská prezidentka. V sobotu v poledne už...

Hasiči míří k požáru do Hořovic, zřejmě tam explodoval sklad pyrotechniky

14. června 2024  15:28

Hasiči jedou k rozsáhlému požáru v Hořovicích na Berounsku. Podle prvotních informací měl...

Němci pátrají po muži podezřelém z vraždy devítileté dívky. Stopa vede do Česka

14. června 2024  15:11,  aktualizováno  15:21

Německá policie v několika evropských zemích včetně Česka pátrá po Moldavanovi, který je podezřelý...

Poražení ještě před zápasem. Pět Skotů se zranilo, jeli po opačné straně

14. června 2024  15:19

Šest lidí se zranilo, z toho dva vážně, při nehodě skotských fanoušků cestou do Mnichova na večerní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 2120x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik