Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O „bafuňáři“ Kejvalovi a olympijských medailích za všechny prachy

Šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval se svojí snahou vzbudit diskuzi o inovaci státní hymny narazil do zdi totálního nepochopení. Má se prý starat, aby peníze šly do výroby olympijských medailistů.

Drtivá většina komentářů je o tom, že Kejval je zpovykaný bafuňář, že peníze investované do nové verze hymny (část z nich platil Kejval ze svého privátního účtu) budou chybět ve sportu. To je naprosto hloupý iluzorní pohled na věc, protože hledat přímou úměrnost mezi množstvím peněz investovaných do sportu a počtem olympijských medailí je blbost. Stejná blbost jako si myslet, že olympijská medaile zvýší prestiž Česka ve světě.

S Jiřím Kejvalem jsem se potkal osobně před mnoha lety, tuším, že to bylo v roce 2000, kdy jsem vedl tiskovou konferenci, na níž Plzeňský Prazdroj oznámil partnerství s Českým svazem veslování. Už tehdy mě zaujal: nebyl to vůbec klasický bafuňář, ale zjevně inteligentní chlapík, který skvěle formuloval myšlenky, bývalý reprezentant, velice úspěšný podnikatel (bez dotací nebo daňových prázdnin). Klasický duševní elegán, kteří tolik chybí v politice.

Od té doby jsem ho neviděl, jen jsem sledoval jeho činy: když do sekretariátu Mezinárodního olympijského výboru dorazil z Česka zbabělý udavačský anonym, jako čestný muž se vzdal kandidatury na člena MOV až do vyjasnění kauzy, která se ho osobně vůbec netýkala. Za jeho vedení prestiž Českého olympijského výboru stále roste. A jeho vyjádření před olympiádou v Koreji, že není důležité, kolik medailí získáme, ale jak budeme v duchu fair play reprezentovat Česko, by se mělo tesat do kamene. Vždy mě v minulosti fascinovaly plány, kolik medailí mají sportovci z olympiády přivézt. Jakoby šlo o plánování výroby válcovny plechů.

Peníze rovnají se sportovní úspěchy, medaile, to je mantra většiny politiků, kteří se snaží přilepit na sportovce (hlavně pak na sportovní penězovody) a vůbec sportu nerozumí. Více peněz, více medailí. To je absolutní hloupost. Když bychom dali absolutně stejné peníze Ester Ledecké a čtyřem dalším sjezdařkám, budeme mít pět olympijských medailistek v alpském lyžování? Určitě ne, protože peníze jsou důležité, ale nikoliv rozhodující. Nejdůležitější je osobnost, hlava, motivace, absolutní zarputilost, talent, zdraví, štěstí. A jsou zde také soupeři.

Jakou hodnotu má olympijská medaile pro prestiž České republiky ve světě? Rekordmanku v počtu získaných olympijských medailí Martinu Sáblíkovou osobně znám jako úžasnou sympatickou a empatickou mladou ženu, kterou zdobí až fanatické nasazení a pevná vůle. Je nutné před ní smeknout, ale: je šampionkou v podstatě malém a nudném sportu, který je hodně oblíbený v Nizozemsku, částečně v Německu, Kanadě, Rusku. V Česku je populární díky profesionální mediální podpoře, zajišťované agenturou Sport Invest; když má Martina kašlík nebo ji bolí záda, všichni to víme. Globálně ji ale nikdo nezná, na rozdíl například od Tomáše Berdycha, který nikdy nic tak velkého jako Sáblíková nevyhrál. Ale Berdych hraje tenis, který je globálně masovým sportem. Zná ho celý svět. Je to nespravedlivé, ale je to realita.

Peníze jsou ve sportu nejdůležitější na té nejnižší úrovni, je třeba mít podmínky pro sportovní vyžití dětí a mládeže. Dnes ty podmínky už máme, téměř každá škola disponuje moderním multisportovním areálem s umělým povrchem, který bývá otevřen i veřejnosti, tělocvičnou. Hrál jsem fotbal za klub, kde jsme měli jedno škvárové hřiště; dnes jsou tam čtyři hrací plochy, dvě s přírodní a dvě s umělou trávou, dvě hřiště mají i umělé osvětlení. Podmínky pro sportování dětí a mládeže v Česku jsou výborné, ale ta hřiště nejsou plně využitá, i když například Centra sportu při základních školách nabízejí možnosti výběru atraktivních sportů za velice příznivé poplatky. To není o penězích, opět jsme u motivace.

Sport je specifický v tom, že nikdy nelze stoprocentně předpovědět, kdo vyhraje. A v tom je jeho krása. Různí sportovní experti tvrdí, že nejdůležitější je obrovská základna, z níž se vyberou talenti, a těm se dá finanční podpora. Ale pokud by tomu tak bylo, pak by ve fotbale trpasličí Island nikdy nemohl porazit Anglii, která má mnohem víc registrovaných fotbalistů než ostrovní země obyvatel.

Kdo se pohybuje ve světě, na jiných kontinentech než je Evropa, to dobře zná: když řeknete, že jste z Česka, všichni si naši zemi asociují s Čechem, Rosickým, Šmicrem, Barošem, Jankulovskim, Nedvědem, fotbalisty poslední slavné éry českého fotbalu. To je realita. Ve světě znají i tenisová jména Kvitová, Plíšková, Berdych, předtím znali Lendla, Navrátilovou, Mandlíkovou, Kodeše, Šmída. Globálně jsou známí i cyklisté Kreuziger, Štybar, Kulhavý, atletka Špotáková. V Asii, jižní Americe, Africe, Austrálii jména jako Sáblíková, Koukalová, Synek, Jágr nikdo nezná. Nikdo samozřejmě nezná ani jména nedůvěryhodných českých politiků, kteří houfně kritizují Jiřího Kejvala a volají po penězích na výrobu medailistů. Posledním českým politikem, známým ve světě, byl Václav Havel, v USA mu říkali hezky „Vaklav“.

Ta nová verze hymny se mi také moc nelíbí, ale važme si předsedy ČOV Jiřího Kejvala, že je aktivní a snaží se probouzet i národní hrdost, kterou politici systematicky zabíjejí, na rozdíl od sportovců. Medaile jsou fajn, ale nejsou nejdůležitější na světě. Myslet si, že svět bude vnímat Česko jako ikonickou zemi jen díky olympijským a jiným medailím je nesmysl. To by si měli uvědomit především politici.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 3.4.2018 10:43 | karma článku: 16,37 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,57 | Přečteno: 257x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,72 | Přečteno: 426x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1145x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem tři lidi

26. května 2024  17:33

Tři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Antikoncepce emancipovala ženy, snížila i počet rakovin, říká onkogynekolog

26. května 2024  17:24

V roce 2030 bude podle onkologů rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V oblasti...

Další let hrůzy. Turbulence zranily v letadle z Dauhá do Dublinu 12 lidí

26. května 2024  16:29

Dvanáct zraněných si v neděli vyžádaly turbulence v letadle společnosti Qatar Airways z Dauhá do...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  16:24

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 2119x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik