Farmářské trhy - cesta nebo slepá ulička?

V posledních letech se živě rozvíjí nová tradice farmářských trhů. Pod širým nebem se čeští zemědělci snaží uspokojit zájemce o kvalitní a zaručeně čerstvé potraviny. Mezi obvyklé zboží patří uzeniny, ovoce a zeleniny, drůbež, mléčné výrobky a mnohé další.  

Souhlasím s tím, že je třeba podpořit české zemědělce. Velká část rodinného rozpočtu se utrácí za jídlo a je škoda, když tyto obrovské prostředky skončí na účtech zahraničních majitelů obchodních řetězců. Jsem ale přesvědčen o tom, že by bylo velice prospěšné, kdyby se našel jednoduchý, levný a funkční způsob, jak podstatnou část těchto peněz směrovat na účty českých zemědělců. Ale farmářské trhy to dle mého názoru určitě nebudou … Ty jen dávají příležitost občas a poměrně draho ochutnat poctivý jogurt, dobrou klobásu, voňavý koláč nebo čerstvou zeleninu.

Z pohledu zákazníka mi vadí tři věci. Příliš vysoké ceny, omezená četnost možnosti nákupu a v neposlední řadě archaický způsob prodeje. Nemyslím, že zejména v letních měsících je tento způsob prodeje potravin vhodný. Pro všechny strany by bylo lepší najít způsob, jak české potraviny dostat  do běžné prodejní sítě. Jeden z obchodních řetězců na tom již postavil svou kampaň.

Pravidelné farmářské trhy jsou dle mého názoru slepá ulička. Jejich organizace je poměrně nákladná a mnohdy vyžaduje finanční podporu se strany měst a obcí. Někteří organizátoři dokonce získali na jejich uspořádání dotace. Tyto prostředky by měly být použity na systémová řešení. Zvýšení prodeje českých potravin v Čechách bude jednoznačně přínosné, jelikož prospěje českým zemědělcům a podpoří zvýšení zaměstnanosti v zemědělských oblastech.

PS. V neposlední řadě je značně neekologiké převážet česnek a jiné základní potraviny přes celou zeměkouli. Bohužel je to nelogicky ekonomické ...

 

DOPLNĚNÍ - REAKCE NA DISKUSI

 

Vážení čtenáři,

v první řadě jsem rád, že můj příspěvek vzbudil takový zájem a děkuji vám za všechny vaše názory. Rád vysvětlil, co mám na mysli pod pojmem "Farmářské trhy" a pokusím se vysvětlit i další moje stanoviska.

Farmářské trhy není tradiční způsob prodeje na stálém místě ve městě, jak ho mnozí znáte a máte v oblibě. Mám na mysli prodej farmářů v intervalech 1x, maximálně 2x do měsíce na místech, která na trhy nejsou zařízená. Takovýchto Farmářských trhů se musí ujmout nějaký organizátor, který se postará o technické zajištění (stánky, lavice, elektrika, program, ...) ale především o účast samotných farmářů. Tohle je to, co je dle mého názoru drahé. Organizoval jsem asi čtyři takovéto trhy. První jsme si objednali na klíč a i při docela slušném výnosu ze záboru náměstí a příspěvku sponzora, jsme skončili ve ztrátě cca 25 000 Kč. Další trhy jsme již organizovali ve vlastní režii a našli jsme model, jak to alespoň v horizontu jednoho roku udělat alespoň neztrátově. Naše náklady v jednom i v druhém případě nesou prodejci a tyto náklady samozřejmě musí započítat do ceny prodávaných produktů. Nevím jak vám, ale mě se klobása za 50 Kč / ks nebo půl koláče za 70 Kč nebo sáček čaje za 50 Kč zdá frahé.

Další aspekt, který jsem ve své stručnosti nezdůraznil je způsob prodeje. Na druhých trzích, které se konaly někdy na podzim jsem si u jednoho prodejce zamiloval něco jako moravské maso. Bylo voňavé a šťavnaté a nebylo mi líto zaplatit požadovanou sumu. Jaké bylo zklamání, když jsem si ho koupil příště na jaře. Bylo suché a skoro nevonělo. Jako by na farmářských trzích vyprodávali neprodané zásoby. Nechtějte vědět, jak tato pochutina vypadala v červnu. Nejsem expert na zeleninu, ale obávám se, že po celém dni na přímém slunci bude také poněkud zvadlá.

Jsem velký fanda českých zemědělců a chci si kupovat kvalitní české potraviny. Nechci svoje peníze odevzdávat do rakouska nebo německa. Ale nechci čekat 14 nebo 30 dní na trhy a v ceně potravin platit cen cirkus okolo. Jsem přesvědčen, že musí být cesta, jak tyto kvalitní potraviny dostat do normální prodejní sítě za normální nebo přiměřeně vyšší ceny, protože je bohužel známo, že české zemědělství nemá takové dotace jako to zahraniční.

Co se týče trhů, je myslím čas přemýšlet o tom, jak z "mimořádných farmářských" trhů udělat tam, kde to již není farmářské tržiště, které bude fungovat pravidelně, jednoduše a levně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Poledníček | čtvrtek 5.7.2012 6:52 | karma článku: 18,92 | přečteno: 1857x