Přiblížil se konec českých lázní…?

Město Ostrov leží mezi světoznámými lázeňskými městy Karlovými Vary a Jáchymovem. Léčebné lázně navracejí pacientům zdraví, prodlužují jejich aktivní věk a v neposlední řadě zaměstnávají několik set obyvatel města Ostrova. Lázeňská zařízení v posledních dvou letech vzdorují radikálním úsporám zdravotních pojišťoven. Pro menší lázně však může být likvidační nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by měla vejít v platnost na podzim tohoto roku.

Cílem této vyhlášky je výrazné omezení plně hrazené lázeňské péče a s tím spojená úspora v řádu jedné miliardy korun ročně. Nejčastěji zde zaznívá argument, že medicína učinila za poslední období velký krok kupředu a tradiční pobyt v lázních je tedy nadbytečný. Lázeňskou péči, kdy pojišťovny zaplatí léčení i pobyt, nechá ministr zdravotnictví jen u vážných diagnóz, jako je mrtvice nebo náhrada kyčelního kloubu. Naopak pojišťovny přestanou hradit lázně například po operaci žlučníku. Podle ministra už totiž nemají lázně tak velký smysl. Operace se dnes provádějí laparoskopicky s cílem, aby šel pacient za týden do práce. Leoš Heger rozšiřuje seznam toho, za co si lidé budou připlácet. Už od příštího roku si možná budou hradit pacienti sami rehabilitace při chronických bolestech zad a kloubů. Ministerští úředníci ignorují argumenty řady expertů, že léčebné lázně snižují spotřebu léků a prodlužují dobu, kdy jsou pacienti schopni pracovat. Díky tomu se investované peníze jednoznačně vyplácejí. A to ještě nemluvíme o tom, že každá koruna vložená do lázeňství generuje cca 1,4 Kč v různých oblastech podnikání v regionu.

Pokud bude vyhláška uvedena v platnost v současné podobě, způsobí to nemalé potíže v celém lázeňském sektoru. Velké a silné lázně budou nuceny k výrazné optimalizaci a menší lázně mohou skončit úplně, a pokud se nenajde vhodné využití pro lázeňské budovy, mohou následovat osud nechvalně známých lázní Kyselka. V případě Ostrova můžeme očekávat mírné zvýšení nezaměstnanosti a snížení obchodních i investičních aktivit ze strany lázní.

Tradiční léčebné lázeňství je rodinné stříbro naší země. Jeho největší hodnotou je skutečnost, že nejde o jen o relaxaci a odpočinek, který nabízí SPA a wellness. České léčebné lázně skutečně léčí, a proto se těší takovému zájmu pacientů z celého světa. Pokud vám osud českého lázeňství není lhostejný a pokud chcete podpořit prosperitu nejen svého regionu, připojte svůj podpis pod petici, která byla vyhlášena 31. května v Senátu České republiky v Praze a jek dispozici v informačním centru v Domě kultury v Ostrově. Za každý podpis předem děkujeme.

Plné změní petice naleznete na www.koalice.com/lazneČlánek byl napsán pro Ostrovský měsíčník 07/2012

Autor: Marek Poledníček | čtvrtek 21.6.2012 23:27 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1880x