Dva roky řeckých prázdnin.

Verneovka "Dva roky prázdnin" má marketingově docela současný název. Dva roky nic nedělat, nemuset nic platit, žádnou elektřinu, nájem, daně, jen se válet. Lákavá představa, neodbytně vzbuzující potřebu zboží spojené s tímto sloganem okamžitě zakoupit.... V případě Řecka to je rok a něco.

MF dnes

Tolik se chystá zaplatit Evropská Unie včetně naší země Řecku. Rok a něco by řecký stát pro své příjmy nemusel nic dělat. Nemusel by vybírat daně a povinné odvody a přitom by státní zaměstnanci dostávali své platy, stavěly by se a opravovaly silnice a mosty a vůbec všechny státní instituce by normálně pracovaly. Řekové jako občané by nemuseli více než rok platit žádné daně a povinné odvody, všechny, co vydělají, by šlo jen na jejich osobní spotřebu nebo jen na jejich konta.
Nevím, jak to je v Řecku, ale ať si každý spočítá, o kolik by nakonec měl více se svými příjmy u nás. Na výplatu by každý z nás dostal víc o takových 50 - 70 % . Nemusel by ročně platit až, střelím, několik tisíc  daně z nemovitostí, odpadly by dálniční známky . Běžné zboží by zlevnilo o 20 % , některé zboží a služby bohužel jen o 10 %. Vysoce zdaněné zboží, jako je benzín, alkohol, cigarety atd by zlevnilo tak na třetinu, čtvrtinu dnešní ceny. Další zlevnění by následovalo, protože i firmy by své nákupy pořídily levněji a navíc by jim odpadly i další firemní daně , třeba silniční daň, cla..... Každý z nás by měl za jeden pouhý rok na svém účtu nějakou pěknou statisícovku korun navíc a to i ti z těch nízkopříjmových skupin obyvatel......
Ovšem Řekové žádné takové mnohoměsíční prázdniny mít nebudou. Bohužel pro ně si prázdniny během posledních let už vybrali. A přitom to nijak nepoznali. Jen prostě pracovali svým tempem a svým způsobem.... A nadále budou muset pracovat, znatelně víc a tvrději než dříve a to přitom za znatelně méně peněz než dříve.......
Ostatně ani ona v úvodu zmíněná verneovka Dva roky prázdnin není o prázninách a o válení se. Hrdinové knihy museli po celé ty dva roky, co ztroskotali a žili na opuštěném ostrově, dřít od rána do večera mnohem víc, než kdyby ty roky strávili tam, kde původně měli, ve školních lavicích.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radim Polášek | neděle 2.5.2010 12:59 | karma článku: 15,21 | přečteno: 1063x