Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ClimateGate: Kremlík odhalen!

Kolega bloger Vítězslav Kremlík se svou sérií článků rychle zařadil mezi asi nejaktivnější popírače klimatických změn. Svým fanouškům obvykle předhodí nějaký z kontextu vytržený graf či tabulku a popírači okamžitě v diskuzi nadšeně přitakají, bohužel už je však nenapadne ověřit si, co je na tom pravdy. A co je horší, svoje konspirační teorie si neověřuje ani sám Kremlík. Pojďme se podívat na jeden takový příklad z mnoha.

V článku Climategate v USA: Série podezřelých umrtí...meteo-stanic uvádí Kremlík následující graf ze stránek GISSu, který uvádí počet měřících stanic, zařazených v databázi. Z těchto dat se pak počítá průměrná teplota a klimatické trendy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kremlík si všiml, že v poslední době stanic zařazených v databázi prudce ubylo: "Tomu říkám masakr. Jestli to takhle půjde dál, někdy kolem roku 2020 se budou grafy globálních teplot dělat z NULOVÉHO počtu meteo-stanic. Databáze GHCN bude prázdný list papíru," píše zapáleně.

A jak si vysvětluje tento pokles stanic? Je to jasné jak facka, jedná se samozřejmě  o celosvětovou konspiraci, která ma za cíl uměle navyšovat teploty tím, že se vyřadí stanice, které ukazují ochlazení. A je to, pro Kremlíka je případ uzavřen.

A teď, jak je to doopravdy. Kdyby si dal se svým domácím úkolem kolega Kremlík trochu větší práci a našel si například práci z roku 1997  An Overview of the Global Historical Climatology Network Temperature Database dočetl by se, proč ten pokles. Jde o to, že zdaleka ne každá stanice posílá svoje data automaticky do nějakého světového uložiště klimatických dat. V současné době ziskává NOAA pravidelně data asi z 1200 stanic. Data z dalších tisíců stanic je ale pak třeba pracně vyhledávat a shromažďovat dodatečně, což trvá roky, ale někdy i desítky let. Například v rámci různých speciálních projektů v 70. letech byla získána data z řady stanic a zařazena do databáze NOAA, tyto stanice však neposílají svá data pravidelně a proto jejich série končí v 70. letech a nemáme od nich žádné pozdější údaje. Klesající počet stanic v posledních letech tedy není způsobený tím, že by z nich někdo vyřazoval "nepohodlné údaje", ale zkrátka proto, že data z těchto stanic NOAA zatím nemá. Je proto logické, že tabulka ukazuje nejménši počet stanic v posledním roce a jejich počet se zvyšuje dále do minulosti ( s tím jak postupně přicházejí data ze stanic). Nezkresluje ale tento fakt klimatické trendy? Jak se můžete přesvědčit například v této analýze , počet stanic, ze kterých dostává NOAA informace pravidelně, je bohatě dostačující pro analýzu klimatických změn. Při srovnání s daty ze satelitu vychází křivka v podstatě stejně i přesto, že poslední roky jsou pokryty mnohem menším počtem stanic, než doba před 30 léty. Stejně tak srovnání dat z přerušených a nepřerušených (tedy pravidelně reportujících) stanic vychází téměř stejně, což vyvrací tvrzení, že by byly vyřazeny "ochlazující" stanice a ponechané pouze ty, které ukazují oteplení.

To vše si ale Vítězslav Kremlík i jiní popírači mohli lehce zjistit sami, jelikož se dá předpokládat, že umí používat Google. Jenže tento laxní přístup k ověřování informací je ve skutečnosti pro odpůrce klimatických změn typický. Popírač si přečte kus informace vytržený z kontextu a aniž by se snažil vypátrat si detaily, obviní raději celý svět z konspirace. Počet meteorologických stanic poklesl -  to musí být nějaké spiknutí, ve kterém mají prsty zlotřilí vědci, ilumináti, Vatikán, Al Gore, americký prezident, mimozemšťané...doplňte dle svých osobních preferencí.

Kremlík: Člověk nemá na zemskou atmosféru a klima žádný vliv.

Odkazy:

http://www.ncdc.noaa.gov/cmb-faq/temperature-monitoring.html - Podrobný popis sběru meteorologických dat a jejich úpravy.

http://www.yaleclimatemediaforum.org/2010/01/kusi-noaa-nasa/ - Rozbor poklesu počtu měřících stanic GHCN.

http://polach.blog.idnes.cz/c/120940/Falsuje-NASA-data-o-zmene-klimatu.html - Můj dřívější článek ohledně teplotních dat a jejich zpracování.

 

 

 

Autor: Roman Polach | středa 17.2.2010 11:00 | karma článku: 14,97 | přečteno: 3201x
  • Další články autora

Roman Polach

Svět se totálně zbláznil z koronaviru

Před několika týdny jsem napsal článek "Proč jsou obavy z koronaviru zbytečné". V něm jsem tvrdil, že úmrtnost na koronavirus je jen asi 0,2% a je to tedy jen o něco horší chřipka. Od té doby se ale stalo hodně věcí.

18.3.2020 v 20:05 | Karma: 25,62 | Přečteno: 2706x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Proč jsou obavy z koronaviru zbytečné

Média i mnozí odborníci se nás snaží přesvědčit, že koronavirus je strašlivá nemoc. Jejich častý argument zní takto: Na chřipku umírá jen asi 0,1% nakažených. Koronavirus má úmrtnost přes 2%, tedy asi dvacetkrát větší.

27.2.2020 v 13:06 | Karma: 45,36 | Přečteno: 21060x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Feminismus jako nové náboženství

Můj blog se od svého vzniku věnoval především náboženství, protože jsem považoval náboženskou víru za hrozbu lidstvu. V posledních letech si ale začínám všímat, že se rozmáhá nová forma náboženství: feminismus.

7.8.2018 v 9:05 | Karma: 34,50 | Přečteno: 2442x | Diskuse| Společnost

Roman Polach

Obklopují nás tajemné energie?

Většina esoterických a paranormálních teorií, ať už se jedná o vitální sílu „čchi“, pránu, telepatii, telekinezi nebo třeba auru, se odvolává na pojem „energie.“ Jak tyto věci fungují? Působí zde nějaká vědou zatím neobjevená energie, dozvídáme se. Také se běžně říká, že někteří lidé mají „negativní energii“, že někdo disponuje „léčivou energií“ nebo že „všechno je energie.“ Takřka vždy jde o formy energie, jejichž existenci věda neuznává, což je většinou omlouváno tím, že tyto energie leží mimo dosah vědy.

8.4.2013 v 14:10 | Karma: 24,31 | Přečteno: 3897x | Diskuse| Věda

Roman Polach

Člověk, tvor iracionální

Že je člověk tvor rozumný, tvrdí nejen název našeho živočišného druhu, ale také klasické ekonomické teorie, podle kterých jsme v podstatě racionální bytosti a jednáme podle toho, co nám přinese největší užitek. Jenže jak ukázal svým celoživotním výzkumem psycholog Daniel Kahneman, označovat člověka za racionálního je...poněkud přehnané.

5.2.2013 v 10:21 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2191x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..