Stříbrné partě je už půlrok

Je všeobecně známo, že čas plyne jako voda. Dobrým příkladem je česká reprezentace do 20 let, která v červenci v Kanadě na Mistrovství světa své věkové kategorie dokázala vybojovat titul vicemistra světa. Zdá se mi, jako by to bylo včera co jsem sledoval budoucí star českého a možná i světového fotbalu ve finále proti Argentině. Jenomže tento zápas se nehrál včera, nýbrž před půlrokem. Pojďme se tedy podívat na to, jak si naši mladíci v těch šesti měsících vedli.

Volání Itálie

Naše mladé fotbalisty si neoblíbili jen čeští fanoušci, ale v poslední době také italské kluby. Již před turnajem přestoupil do Fiorentiny brněnský stoper Ondřej Mazuch. Hned po turnaji ho následoval ostravský brankář Radek Petr, jenž zamířil do Parmy. A o další fotbalisty se italské týmy poperou v zimním přestupovém období. Martin Fenin zřejmě zamíří do německého Frankfurtu, ale o jeho služby mají zájem italské velkokluby v čele s Juventusem a Fiorentinou. Dalším na řadě je brněnský objev podzimu Luboš Kalouda, který svými dobrými výkony a několika vstřelenými brankami upoutal pozornost Janovských klubů Sampdoria a FC. Hráčům bych tato angažmá přál, ale možná by přeci jenom ještě chvíli měli zůstat v Čechách. A jestli už přestoupit, tak do menších týmů, kde mají šanci hrát. Je sice hezké když je hráč členem například AC Milán, ale hrát soutěž béček, která je na nižší úrovni než česká liga, hráči určitě nepřidá. Ideálním příkladem je Jan Šimůnek, který i přes nabídky přestoupil do Wolfsburgu, kde pravidelně hraje v nejvyšší soutěži a za 2-3 roky bude skutečně připraven hrát za top kluby kdekoliv v Evropě.

Euforie i vystřízlivění

Po šampionátu bylo mnoho lidí zvědavých, jak si "dvacítkáři" povedou na podzim. A myslím že většinu lidí příjemně překvapili. Martin Fenin vstřelil na podzim 7 branek, dostal se do reprezentačního áčka a podával dobré výkony. Do širší nominace reprezentace se dostali i obránci Suchý a Šimůnek, kteří na podzim podávali také dobré výkony. Do základní sestavy se dokázalo probojoval brněnské trio Kalouda, Střeštík a Kubáň, které také předvádělo výborné výkony. Za zmínku jistě stojí i výkony dalších. Dobře hráli Janda ve Slavii, Kúdela a Gecov na Kladně, Mičola v Baníku, Dohnálek v Liberci, Mareš v Teplicích atd. Abych jen nechválil, je nutno říct, že ne všem se takto dařilo. Mazuch nastupuje ve Fiorentině jen za béčko, gólman Petr jakbysmet, útočník Pekhart také v Tottenhamu hrává jen za rezervu a mnoho "kanadských" náhradníků plní své funkce i ve svých klubech. Hráči kteří tak náhle vyletěli, zase rychle spadli. Mají však celou kariéru před sebou a sinusoida života je nevyzpytatelná. Velkou škodou je také to, že trenér Soukup, jenž na podzim zastával funkci asistenta kouče v Brně i národním týmu do 21 let, odchází trénovat mládež do Egypta. Český fotbal tak přichází o odborníka, který má potenciál na to, aby úspěšně vedl ligový tým i reprezentaci. Opravdu škoda.

Budoucnost vypadá slibně

Sečteno podtrženo, vypadá to, že český fotbal čekají dobré zítřky. Většina hráčů z "dvacítky" tvoří kostru národního týmu do 21 let, které má našlápnuto k postupu na Evropský šampionát své věkové kategorie. Je tu ale velké ALE! Hráči by neměli zbrkle přestupovat do zahraničí. A když už budou přestupovat do zahraničí, tak do menšího klubu, kde mohou pravidelně hrát a tím rozvíjet svůj talent. Ve velkém klubu se sice mohou prosadit, ale to je 1 případ z 20. Byla by škoda, kdyby se naděje našeho fotbalového národa zasekli v rozvoji v některém klubu a poté tak zahodili svoji možná potenciální skvělou kariéru.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Poláček | neděle 23.12.2007 20:00 | karma článku: 6,26 | přečteno: 465x