Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Preview sezóny - SK Slavia Praha

Opravdový úspěch máme tehdy, když nám ho musí přiznat i závistivci. Citát francouzského spisovatele Francoisa de la Rochefoucaulda jako by pasoval na loňskou úspěšnou sezonu sešívaných. Postup do Ligy mistrů, ligový titul, dokončení stavby stadionu. O těchto úspěších si ostatní kluby mohly pouze nechat zdát. Svěřence Karla Jarolíma ale nyní čeká přetěžká obhajovací sezona.

skslavia.cz

V nadneseném smyslu slova by se dalo říct, že vše co vloni slávististé udělali, se povedlo. Začalo to velkým návratem Vladimíra Šmicera. Velice příjemný a oblíbený chlapík z příznačnou přezdívkou štístko už nejeden sportovní úspěch leckterému svému zaměstnavateli přinesl. Nejinak tomu bylo i v případě Slavie. Ta se po mistrovském titulu v roce 1996 marně pokoušela tento úspěch zopakovat. Až se opět vrátil "šmíca" a dovedl sešívané k titulu. I když použít slovo dovedl je hodně nadnesené. Zdraví už mnohonásobnému českému reprezentantovi neslouží jako v dobách raného dospěláctví, a tak se v lońské sezoně více vyskytoval na nemocničních odděleních, rehabilitačních střediscích a golfových pažitech. Právě posledně jmenovanou oblíbenou aktivitu nejednoho profesionálního fotbalisty mnoho fanoušků kritizovalo. V dobách velké krize Slavie se fanoušci ptali, proč vedení Šmicera před sezonou bere, když je stále zraněný a místo rehabilitace se častěji věnuje golfu. Jenomže jsou to názory stále stejných fanoušků, kteří při příchodu "šmícy" pomalu plakali radostí a vítěz Ligy mistrů pro ně byl polobůh.

Rehabilitovat se také nedá 24 hodin denně a tak je relaxace v podobě golfu více než příjemná. Psychika profesionálního fotbalisty v době zranění není zrovna dvakrát podobná budhistickým mnichům, a tak zpestření příjemnou aktivitou jako je golf nemusí být vůbec špatná. Zpět ale k hráči samotnému. Ten po celou sezonu podával dobré výkony (když tedy hrál) a jeho účast na hřišti byla hodně moc znát. A když zrovna nehrál, jeho účast v kabině byla hodně cítit. Vtípky a pohodu přinášenou slávistickým srdcařem by kdejaký klub potřeboval jako povolený doping. Mimo ligového titulu se také Slavii podařilo postoupit do Ligy mistrů. Bušení na dveře výkladní skříně evropských pohárů sešívaní zažili už několik. Nyní už to konečně vyšlo. Po penaltovém dramatu s nevyzpytatelnou Žilinou přišlo asi nejhezčí dvojutkání z posledních pohárových let. Díky skvělému čaroději Martinu Vaniakovi a skromnému srdcaři Stanislavu Vlčkovi to přes Ajax Amsterodam konečně vyšlo. Konečné třetí místo v tabulce a postup do jarních bojů v poháru UEFA se dá také jistě považovat za velký úspěch českého fotbalu na evropské klubové scéně.

Posledním z úspěchů loňské sezony je bezesporu postavení stadionu Eden. Sem mnoha slávistických generací dostál anglické frázi "My dreams come true" (sny se stávají skutečností). Po velkých plánech konce devadesátých let se letos konečně dostavělo a titul se tak mohl slavit v místech poslední mistrovské veselice. Nyní ale po velké slávě poslední sezony přichází sezona pravdy. Kocovina, jak by potvrdil každý, kdo někdy pil více než by bylo bývalo zdrávo, je věc více než nepříjemná. Kocovinu z úspěšné sezony už rovněž položila kdejaký klub. Jen si vzpomeńte na problémy, do kterých se po mistrovských titulech dostali Baník Ostrava a Slovan Liberec. Karel Jarolím je ale trenér zkušený a jeho motem do životopisu by mohlo být - Disciplína, životospráva a profesionalita 365 dní v roce. Kromě tvrdého, nýbrž pro Slovany potřebného, drilu je navíc pro Slavii dobré, že se po dvou velice rušných přestupních obdobích podařilo přestupovou situaci klubu zklidnit. Hráčů, kteří v posledním roce přibyli na soupisku červenobílých, by vystačilo na slušný seznam.

Nyní klub opustili nepotřební hráči, mladíci na hostování a plejeři namající v lásce přísně ordinovanou životosprávu a disciplínu. Do skupiny posledně jmenovaných patří především trio Pudil, Blažek a Abraham. Jen si tak říkám, zda by se výše zmínění hráči podobně chovali i v klubech nesídlících v českých luzích a hájích, nýbrž v zahraničních cities or städte. To by pány Pudila s Blažkem rychle přešla chuť na zlatavý či jiný alkoholický mok a nezvladatelný Abraham by se kosmickou rychlostí zapsal do kurzů sebeobládání. Zpět k přestupům. Sešívaný dres tak kromě "problémové" trojice nebudou nadále oblékat Šourek, Kalivoda, Střihavka, Gaúcho, Kubásek, Dočkal a Kovařík. O základní sestavu se naopak nově poperou Jablonský, Necid, Diviš a Studík (všichni z hostování), Cissé (Francie), Šiklič (Chorvatsko), Literri (Inter Milán) a mladíci z béčka Hošek s Kindelem. Kromě zmíněných hráčů, kteří už si přestup v tomto létě prožili se hodně mluví o dvou hráčích. Tím prvním je Marek Suchý. Stříbrný medailista z MS do 20 let už ve Slavii kope na svůj věk hodně dlouho a jeho výborné výkony neušly zájmu zahraničních skautů. Proto je dost možné, že se ještě do konce přestupního období bude směrem Britské ostrovy stěhovat. Pro českou ligu a zejména pak Slavii by to byla velká rána. Kromě Marka Suchého zahraniční kluby hodně krouží i kolem dalšího velkého talentu.

Tím je Tomáš Necid. Nejlepší střelec ME do 17 i 19 let je považován za největší střelecký talent posledních let. Ve Slavii zatím šanci nedostal, ale na jarním hostování v Jablonci naznačil své možnosti. Když se k tomu přičte vynikající práce během nedávno skončeného EURA mladíků, zájem o jeho osobu vzrostl hodně dynamickým tempem. Mladý hráč, který je už dnes jednou z mediálních tváří Adidasu, to však má v hlavě srovnané a tak se do zahraničí po vzoru kamaráda Tomáše Pekharta nehrne. Svoji šanci od Karla Jarolíma určitě dostane. Střelec jeho kvalit přeci není hoden místa na lavičce či tribuně. V přípravě si však díky účasti na zmíněném turnaji moc nezahrál. Jeho kolegové si vedli s rozdílnými výsledky, které ale mají s ohledem k blížícímu se začátku sezony stoupající tendenci. Největším negativem tak bylo soustředění v Itálii. Tam měli následovníci Josefa Bicana změřit síly se skotskými Glasgow Rangers a italskými kluby Lazio Řím a Udinese Calcio. Jenomže slibované mače byly z kategorie sliby chyby, a tak se družstvo na rychlo stěhovalo k našim západním sousedům do Německa.

Karel Jarolím však své svěřence i přes né dvakrát povedené zahraniční sousředění na sezonu připraví jistě velice dobře. Některým fanouškům se nezdá ani menší posilování hráčského kádru. Bývalý skvělý záložník však již notně posílil v zimě a stávající kádr je dostatečně široký i kvalitní na to, aby obstál na české i evropské scéně. Když slávisté neupustí od tvrdé práce z loňska, šance na přiblížení loňské úspěšné sezony by nemusely být pouze snem. Když k tomu navíc budou přidávat tradičně pěknou, kombinační a okulahodící hru, budou všichni sešívaní fanoušci na nový stadion v Edenu chodit v několikanásobnějším počtu než na Strahov.

Koho sledovat?

Dušan Švento - rychlonohý slovenský štírek loňskou sezonu promarodil, a tak k titulu pomohl jen v několika málo minutách. Letos by se reprezentační záložník na úspěších svého klubu rád podílel větší měrou. Povede se mu to na nezvyklé pozici útočníka?

Marek Suchý - vynikající stoper a dle potřeby i neméně dobrý defenzivní záložník má sice namířeno do zahraničí, ligu přesto začne na Slavii. Na svůj věk už poměrně zkušený fotbalista bude velkou defenzivní oporou sešívaných a zanedlouho by se mohl mít podobnou úlohu i v reprezentačním celku.

Vladimír Šmicer - jako loni je i letos jedním z nejsledovanějších ligových hráčů. Kdežto loni se však spekulovalo pouze o jeho potencionálních výkonech, letos je tématem číslo 1 jeho zdraví a pokračování v roli profesionálního hráče. Byla by škoda, kdyby už končil, a proto se jistě několikrát i letos v Edenu představí.

Příprava:

Slavia - FC Nitra 3:1 (2:1). Branky: 31. Janda, 35. Toleski, 70. Černý - 38. Liluašvili. Hráno: 25. června v Edenu. Sestava, 1. poločas: Vaniak - Gebre Selassie, Brabec, Suchý, Šiklič - Janda, M. Jarolím, Cissé, Švento - Toleski, Šenkeřík; 2. poločas: Diviš - Kindel, Latka, Hubáček, Jablonský - Krajčík, Volešák, Tavares, Černý - Necid, Ivana

Slavia - Plzeň 0:1 (0:0). Branka: 61. Petržela. ČK: Šmejkal (Plzeň). Hráno: 28. června na Strahově. Sestava: Vaniak - Kindel, Hošek, Suchý, Šiklič - Krajčík, Amadou, Jarolím, Švento (46. Jablonský, 65. Gebre Selassie) - Hadzibulič, Ivana (46. Necid).

Slavia - Plzeň 5:2 (3:2). Branky: 8. Šenkeřík, 24. a 28. Toleski, 64. Černý, 83. Jablonský - 8. Róth, 45. Navrátil. Hráno: 28. června na Strahově. Sestava: Vorel (46. Diviš) - Hubáček, Latka, Brabec, Jablonský - Gebre Selassie, Volešák, Tavares, Černý - Šenkeřík, Toleski (77. Necid).

Slavia - Kladno 1:1 (0:0). Branky: 78. Hošek - 89. Gross. Diváci: 350. Hráno: 2. července. Sestava, 1. poločas: Diviš - Gebre Selassie, Brabec, Latka, Hubáček - Janda (33. Kali), Volešák, Tavares, Černý - Toleski, Šenkeřík. 2. poločas: Vorel - Krajčík, Jelínek (78. Jan Hošek), Suchý, Šiklič - Kali (72. Kindel), Jarolím, Cissé (80. Belaid), Švento - Necid, Hadzibulič.

Slavia - Jablonec 2:0. Branky: 34. Ivana, 47. Adilovič. Rozhodčí: Moudrý. Hráno: 5. července na turnaji v Čelákovicích - semifinále. Sestava: Vorel - Kindel (21. Krajčík), Latka, Suchý, Šiklič - Gebre Selassie, M. Jarolím, Belaid, Černý - Ivana (58. Necid), Hadzibulič (36. Adilovič).

Mladá Boleslav - Slavia 3:0. Branky: 11. Řezníček, 17. a 35. Pecka. Rozhodčí: K. Hrubeš.Hráno: 5. července na turnaji v Čelákovicích - finále. Sestava: Vaniak - Krajčík (41. Gebre Selassie), Hošek, Brabec, Hubáček - Volešák, Tavares, Cisse (54. Necid), Švento - Šenkeřík (74. Ivana), Toleski (41. Adilovič).

Domažlice - Slavia 0:1 (0:1). Branka: 45. Černý. Hráno: 8. července. Sestava, 1. poločas: Vorel - Gebre Selassie, Hošek, Suchý, Hubáček - Ivana, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Adilovič. 2. poločas: Diviš - Suchý, Latka, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie, Cissé, Volešák, Černý - Šenkeřík, Toleski.

Řezno - Slavia 0:3 (0:2). Branky: 18. Latka, 21. Jarolím, 46. Belaid. Hráno: 15. července na soustředění v Německu. Sestava, 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Švento, Šenkeřík. 2. poločas: Diviš - Suchý, Hošek, Hubáček, Jablonský - Krajčík, Cissé, Belaid, Volešák - Švento (71. Černý), Ivana.

Slavia - FC Ingolstadt 2:1 (1:1). Branky: 15. Metzelder - 45. Brabec, 88. Šiklič. Hráno: 17. července na soustředění v Německu. Sestava, 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Švento. 2. poločas: Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Gebre Selassie (71. Cissé), Tavares (64. Volešák), Belaid, Černý (64. Šiklič) - Ivana, Toleski.

Slavia - Hradec Králové 3:2 (1:2). Branky: 20. Šenkeřík, 73. Toleski, 90. Volešák - 39. Dvořák pen., 41. Černý. Hráno: 23. července. Sestava, 1. poločas: Vaniak - Suchý, Brabec, Latka, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, Jarolím, Černý - Šenkeřík, Švento.
2. poločas: Diviš - Krajčík, Latka, Hubáček, Šiklič - Janda, Tavares, Jarolím (56. Volešák), Švento - Toleski, Ivana.

Slavia - Írán 1:0 (1:0). Branka: 43. Černý. Rozhodčí: Kocourek - Filípek, Pospíšil. Diváci: 2885. Hráno: 27. července. Sestava: Vaniak - Suchý (76. Necid), Brabec, Latka (46. Hubáček), Jablonský (65. Šiklič) - Gebre Selassie (65. Krajčík), Tavares (65. Belaid), Jarolím (65. Volešák), Černý (65. Janda) - Švento (46. Ivana), Toleski (46. Šenkeřík).

 

Autor: Jiří Poláček | středa 30.7.2008 8:27 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S láskou z Bruselu (24. díl)

Brusel je zvláštním místem na planetě Zemi. I když se většině lidí tohle město ani za mák nelíbí, mají ho nesmírně rádi. Přinejmenším ti, kteří v něm prožili krásný kus svého života.

10.8.2014 v 18:32 | Karma: 6,16 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Au Revoir, Komise! (23. díl)

Skoro jako by to včera, kdy jsem přijel do Bruselu objevit ten velký evropský svět. Jenže ono už to bylo v březnu. Když proto po pěti měsících nastal jednatřicátý červenec, má komisní stáž se stala minulostí.

4.8.2014 v 16:55 | Karma: 8,01 | Přečteno: 362x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S kolem kolem Bruselu (22. díl)

Jízda na kole je belgickým národním sportem a i já jsem se chtěl stát jeho součástí. Proto jsem se rozhodl zúčastnit charitativního výletu mezi Bruselem, Gentem a Antverpami.

25.7.2014 v 15:05 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: O zlomeném deštníku (21. díl)

Máte-li rádi sluníčko, rozhodně si pro své letní putování vyberte jinou zemi, než je Belgie.

14.7.2014 v 20:01 | Karma: 7,97 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Bludný Holanďan (20. díl)

Výlet do Holandska byl v plánu již od začátku mé stáže v Bruselu. Nakonec na něj ale zbyl čas až na konci června. Měsíce, který utekl prapodivně rychle.

6.7.2014 v 19:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 253x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Je nejprolhanější politik, útočil Babiš. Evropě nerozumí, vrátil mu to Fiala

5. června 2024  16:02,  aktualizováno  22:33

Zostra začala debata největších rivalů, premiéra a lídra nejsilnější vládní strany ODS i koalice...

Můžeme vyzbrojovat třetí země. Změny ve vztazích s USA nečekám, řekl Putin.

5. června 2024  20:41,  aktualizováno  21:55

Moskva by mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi poté mohly zaútočit...

Rok rekordních teplot. Planeta míří do klimatického pekla, míní šéf OSN

5. června 2024  20:15

Letošní květen byl již pátým nejteplejším měsícem roku v historii měření a dokonce dvanáctým...

Odpouštím mu! Fico poprvé od atentátu promluvil, kritizoval opozici i média

5. června 2024  17:37,  aktualizováno  20:06

Slovenský premiér Robert Fico poprvé od květnového atentátu veřejně promluvil. Uvedl, že vůči...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x

Seznam rubrik