Preview sezóny - FC Tescoma Zlín

Jako jasný sestupový kandidát vstupovali zlínští fotbalisté do loňského ročníku. Když poté svěřenci Pavla Hoftycha dokončili ročník na krásné 8. příčce, bylo to pro celou fotbalovou veřejnost velké překvapení. Dokáže moravský celek toto umístění zopakovat i letos?

fc tescoma zlín

Tento nesnadný úkol už ale nebude plnit úspěšný trenér Pavel Hoftych. Ten se totiž dohodl s vedením na předčasném ukončení vzájemné spolupráce a jeho dalším působištěm bude vršovická Bohemians 1905. Hoftychovi se není co divit. Ve Zlíně už působí hodně let, ať už to bylo v hráčské, asistentské či trenérské sféře. Ztráta motivace a údajné neshody s vedením myšlenku odchodu velice uspíšily. Novým klubovým trenérem se tak stal Josef Mazura. Ten si po moravských štacích v Drnovicích a Brně vyzkoušel i jedno zahraniční. I když mluvit o slovenské Trnavě jako o zahraniční destinaci, to by mi většina lidí, která zažila společný československý stát, rozhodně neschválila.

Kouč Mazura je proslulý oblibou defenzivní hry, kterou praktikoval jak v Drnovicích, tak i později ve větším množství v Brně a Trnavě. Zlín byl také dlouhé roky považován za milovníka hesla obrana nade vše, ale když v loňské sezoně svým svěřencům trenér Hoftych naordinoval ofenzivní medicínu, výsledky se ihned dostavily. Návrat ke staré dobré defenzivě je tak podle mého nikoliv krok zpět, nýbrž několik sedmimílových kroků směrem vzad. Jestli se opravdu bude ve Zlíně praktikovat teorie, že nejlepší obranou je obrana, neskončí to s klubem dobře. Kromě odlivu fanoušků, kteří raději budou svoje oblíbené "ševci, ševci" hulákat na stadionu Luďka Čajky (pro neznalé domovský stánek hokejového týmu) se dá také očekávat sestup tabulkou. Přeci jenom v tříbodovém systému hodnocení výsledků už remíza nemá tak velký bodový efekt.

Kromě trenérské výměny se rovněž vyměnilo i několik borců v kádru. Auf Wiedersehen dali zlínskému dresu Pacanda, kterému se zlínské angažmá vůbec nepovedlo a tak zamířil dobývat Kazachstán, dále Marek Zúbek, toho času hledající si angažmá a Tomáš Janíček zamířivší za oblíbeným trenérem Hapalem do Mladé Boleslavi. Ceduli s nápisem herzlich willkommen (srdečně vítejte) naopak na své cestě do Zlínského klubu zahlédli Tomáš Kóňa s Karlem Kroupou. Menšího přivítání už se pak dostalo navrátilcům z hostování Jelínkovi, Bačovi a  Konečníkovi. Marně se naopak vedení snažilo získat další hráče. Zájem o Melinha, Trubilu, Bajera či Knakala byl enormní, ale z nejrůznějších důvodů nepřišel ani jeden z výše jmenovaného kvarteta hráčů.

Výsledky v přípravě zatím mají stoupající tendenci. Po remíze s Dubnicí a prohrou v utkání s Prešovem už tým z města obuvi všechna utkání vyhrál. A to dokázal porazit i účastníka poháru UEFA, skotský FC Motherwell. Kdyby se forma zlínským podařila udržet i do začátku soutěže, nikdo kromě ligových soupeřů by jistě neprotestoval. Ovečky trenéra Mazury ale čeká nelehký úkol. Obhajovat dobré pozice je totiž vždycky těžší, než je získat poprvé. Navíc kádr Zlína není z nejširších a tak v případě zranění a výpadků formy nebude kde brát. Snad si všechny tyto příkoří nadcházející sezóny vezme vedení k srdci a postaví se k situaci čelem. V opačném případě by Zlín letos opravdu mohl být kandidátem sestupu.

Koho sledovat?

Tomáš Kóňa - slovenský středopolař přicházel do Sparty jako velký talent. Během svého pražského působení se ale nedokázal natrvalo prosadit do první týmu, a tak místo letenské rezervy bude svoje fotbalové kvality ukazovat na Zlínsku. Prokáže zde konečně svůj talent?

Libor Žůrek - rychlonohý forward, jehož domovskou adresou byla dlouhá léta Ostrava, se po přestupu do Zlína až nečekaně dobře chytil a spoléhat se na něho "ševci" budou i letos. Konkurence v útoku se sice oproti loňsku o něco zvýšila, základní sestavu by ale měl mít jistou.

Ivo Zbožínek - vytáhlý stoper patřil loni k největším oporám kádru a defenziva na něho bude hodně spoléhat i letos. Kromě dobré defenzivní práce je Zbožínek velice nebezpečný i před soupeřovou svatyní a tak není divu, že je o klíčového obránce moravanů v lize velký zájem. Letos ale určitě začne ve Zlíně.  

Příprava:

Zlín - Dubnica 0:0. Hráno: 2. července. Sestava, 1. poločas: Baránek - Demeter, Kroča, Čelůstka. Penner - Šmahaj, Elšík, Vyskočil Malár - Bača, Žůrek. 2. poločas: Kořínek - Malý, Pazdera, Čelůstka, Dujka - Musil, Vrtělka, McQulkin, Konečník - Bačík, Baranayi.

Zlín - Prešov 0:1 (0:0). Branka: 85. Zahradník. Hráno: 8. července. Sestava: Baránek - Malý, Kroča, Čelůstka, Penner (46. Pazdera) - Musil (46. Malár), Šmahaj, Vrtělka, Konečník (46. Baranayi) - Bača, Vyskočil. Zlín -

Ruch Chorzow 1:0. Branka: 16. Kroupa. Rozhodčí: Mikel - Filgas, Kubáň. Hráno: 10. července. Sestava Zlína: Kořínek - Malý, Kroča, Čelůstka, Penner (46. Pazdera) - Malár (84. Musil), Elšík (70. Vrtělka), Šmahaj (70. McQuilkin), Konečník (76. Dujka) - Kroupa (75. Bača), Žůrek (46. Vyskočil).

Zlín - Swindon Town 2:1 (1:0). Branky Zlína: 43. Kroupa, 48. Bača. Hráno: 15. července v Rakousku. Sestava: Baránek - Malý (46. Pazdera), Kroča, Čelůstka, Penner - Malár (46. Baranayi), Šmahaj, McQuilkin (75. Vrtělka), Konečník - Kroupa (46. Bača), Vyskočil (46. Žůrek).
 

Zlín - FK Bukurešť 3:1 (0:1). Branky Zlína: 56. Musil, 65. Bačík, 77. Čelůstka. Hráno: 17. července na soustředění v Rakousku. Sestava: Kořínek - Pazdera, Zbožínek (46. Malý), Elšík (46. Čelůstka), Konečník - Musil (80. Malár), Vrtělka, Kóňa (46. McQuilkin), Baranyai - Bača (46. Bačík), Žůrek.

Zlín - FC Motherwell 2:1 (0:0). Branky Zlína: 47. Bačík, 48. Vyskočil. Hráno: 19. července. Sestava Zlína: Baránek - Čelůstka (46. Malý), Kroča, Zbožínek, Penner - Malár (46. Baranayi), Šmahaj, Kóňa, Vyskočil - Bača (46. Žůrek), Kroupa.

26. července: Zlín - Slovácko B (19.00)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Poláček | středa 23.7.2008 8:25 | karma článku: 7,01 | přečteno: 826x