Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Preview sezóny - FC Slovan Liberec

50 let existence letos slaví liberecký Slovan. V loňské sezoně si dárečků k životnímu jubileu v podobě úspěchů zrovna dvakrát moc nenadělil. I přes nepříznivé ligové umístění se ale nakonec v Liberci alespoň bude hrát pohár UEFA. Uspějí svěřenci Ladislava Škorpila kromě bojů v Evropě i na domácí scéně?

fcslovanliberec.cz

Léta ověřená praxe loni nevyšla. Novým trenérem se pravidelně po odchodu předešlého stával asistent. Po oblíbeném kouči Vítězslavu Lavičkovi tak povýšil do trenérského křesla Michal Zach. Chlapík s brýlemi, jenž vzhledově připomíná finančního poradce, ale nedokázal navázat na úspěšnou práci svého předchůdce a po vyřazení z poháru INTERTOTO od kazašské Kostanaje a špatném vstupu do sezony si musel balit věci. Jeho nástupcem se nestal nikdo jiný, než zkušený trenér Ladislav Škorpil. Mistr bonmotů je v historii Slovanu zapsán zlatým písmem, jelikož za jeho vlády dokázal tým vyhrát historicky první ligový triumf. Nutno dodat, že léčba Škorpilem zabrala více než na 100%. Do konce podzimu se tým odpoutal od sestupových pozic a díky skvělému jaru poskočil až na konečnou šestou příčku. Bodově na jaře dokonce předčil většinu svých ligových soupeřů, ale nepovedený začátek sezony ubral týmu několik příček.

Úspěšné jarní tažení se nekonalo pouze v lize, ale i v domácím poháru. Tam se Severočeši probojovali až do finále, kde byla nad jejich síly sparťanská družina, i když pouze na rozhodující penalty. Konečné ligové postavení letenských však poslalo Liberec do poháru UEFA i přes finálový neúspěch. Konec dobrý, všechno dobré, dalo by se říct. Během jara se také Liberci podařilo stabilizovat kádr, a právě nynější sehranost by Liberci měla jít k duhu. Do města pod proslulým Ještědem se v letní přestávce vrátili z "převýchovy" ve Slavii Blažek s Pudilem. Společenský život milující duo navíc ještě doplnil Chorvat Vulin. Pudil se však v týmu moc dlouho neohřál a zamířil za hranice republiky. Dlouho to vypadalo na směr jih, nakonec zvítězil západ. Novou adresou se stal belgický Genk. Společně s Pudilem už v kádru  nebudou také působit Bejbl (konec kariéry), Hudson a Šinglár (oba konec smlouvy). Právě posledně jmenovaný je skvělou ukázkou na české poměry vynikající přestupové politiky Severočechů.

Pravý obránce přišel jako neznámý hráč z druhé slovenské ligy. Postupně se ale vypracoval v oporu i hráče slovenské reprezentace. Tomu se říká kumšt. Kdyby si tak z Liberce vzala příklad většina prvoligových klubů, to by pak fotbal v domácích luzích a hájích vypadal trochu jinak. Když se tak podívám na přestupovou politiku Sparty, slovo koncepce bylo v posledních přestupních obdobích vždycky zrovna na druhé straně zeměkoule. Ale zpět k Liberci. Povedených přestupů bylo v poslední době několik. Nákupy Keriče, Frejlacha, Zlámala, Smetany či Dočkala rozhodně nebyly nekoncepční. Kromě chytrých nákupů se liberečtí nebojí dát příležitost mladým, a tak není divu, že zde do ligy nakoukly talenty jako Pudil, Blažek či v poslední době Jan Polák. Kapitán reprezentačního celku do 19 let a jmenovec někdejšího libereckého středopolaře se postupně stává stabilním členem liberecké základní sestavy i poznámek zahraničních skautů. Určitě ale nemá kam spěchat, protože na stadionu U Nisy svoji šanci rozhodně dostane.

V přípravě se zatím Liberci daří, důkazem budiž výhra nad předním bundesligovým celkem Hamburku. Nikdy ale není nic dokonalého, což dokazují neúspěchy s Bohemians, Aalborgem, Duisburgem či Arisem Soluň. V těchto zápasech ale často dostávali příležitost hráči, kteří zápas s podobně těžkým soupeřem hráli prvně v životě. Někteří hráči si dokonce museli zvykat na nové posty. Své by o tom mohl vyprávět útočník Radzinevičius. Litevský reprezentant letos zřejmě obsadí post pravého beka. V Liberci už ale mají bohaté zkušenosti s přeškolením hráčů, jak by mohli potvrdit pánové Janů a Zápotočný.

Slovan Liberec je podle mě černým koněm nadcházejícího ročníku. Sehraný kádr předváděl na jaře vynikající výkony, na které jistě plynule naváže i na podzim. Když se týmu vyhnou zranění a výpadky formy, mohli by v Liberci pomalu přemýšlet nad bojem o třetí mistrovský zářez do historie. Skvělý mix hráčů od zkušených matadorů po talentované mladíky, velezkušený trenér nacházející se vždy nad věcí i rozumné kroky klubového vedení. Tyto všechny atributy Severočeši splňují a tak mají zaděláno na úspěšnou sezonu.

Koho sledovat: 

Andrej Kerič - v zimě přišel na poslední chvíli, ale okamžitě udivoval svoji rychlostí i střeleckou potencí. Mladý Chorvat je velkým příslibem a góly se od něj očekávají i letos. Vystřílí svému klubu přední ligové umístění?

Bořek Dočkal - slávistický odchovanec dostal v mateřském klubu přílžitost jen párkrát a tak s mezizastávkou na Kladně napevno zakotvil na severu Čech. Člen reprezentačního výběru do 21 let dokáže připravovat pro své spoluhráče spoustu šancí, stejně dobře jako je proměňovat.

Petr Papoušek - zkušený záložník pamatuje trenéra Škorpila ještě z předešlého působení šedovlasého stratéga. Jeho pověstné střely z dálky i precizní centry bude Liberec notně potřebovat. Naváže i letos na dobrou výkonnost z předešlého jara?

Příprava: 

Liberec - Mladá Boleslav 2:1 (0:0) . Branky: 51. Nezmar, 77. Frejlach z pen. - 56. Řezníček. Hráno: 25. června v Raspenavě. Sestava, 1. poločas: Hauzr - Dohnálek, Holeňák, Polák, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Šovčič - Blažek, Smetana; 2. poločas: Hauzr - Radzinevičius, Polák, Radek Dejmek, Liška (78. Dohnálek) - Kerič, Matula, Frejlach, Papoušek - Brožík, Nezmar.

Most - Liberec 1:2 (0:1). Branky: 55. Jedinák - 30. Smetana, 49. Dočkal.Sestava: 1. poločas: Zlámal - Dohnálek, Holeňák, Radek Dejmek, Vulín - Šovšič, Bílek, Frejlach, Pudil - Brožík, Smetana. 2. poločas: Zlámal - Matula, Polák, Radek Dejmek, Liška - Dočkal, Bílek, Dort, Vlasko - Robin Dejmek, Kerič.

Liberec - Jablonec 1:0 (0:0). Branka: 60. Kerič. Hráno: 2. července. Sestava 1. poločas: Uvarenko - Radzienevičius, Košťál, R. Dejmek, Janů - Dočkal, Dort, Bílek, Papoušek - Brožík, Blažek; 2. poločas: Uvarenko - Matula, Polák, Petrouš, Vulin - Dohnálek, Vlasko, Frejlach, Liška - Nezmar, Kerič.

České Budějovice - Liberec 1:2 (0:2). Branky: 46. Dobal - 7. Brožík, 24. Vlasko. Hráno: 5. července na turnaj v Nové Včelnici - semifinále. Sestava: Hauzr - Matula, Holeňák, Polák, Janů - Dohnálek, Bílek, Vlasko, Liška - Brožík, Nezmar.

Liberec - Bohemians 1905 1:2 (1:1). Branky: 25. Kerič - 33. Polodna, 65. Adam. Hráno: 5. července na turnaj v Nové Včelnici - finále. Sestava: Zlámal - Radzinevičius, Radek Dejmek, Košťál, Vulin - Kerič, Gecov, Dort, Frejlach, Dočkal - Blažek. Trenér: Škorpil.

Liberec - Hradec Králové 2:0 (0:0). Branky: 84. Radzinevičius, 88. Brožík. Rozhodčí: Ubias. Diváci: 200. Hráno: 9. července. Sestava, 1. poločas: Uvarenko - Radzinevičius, Matula, Košťál, Janů - Dohnálek, Vlasko, Gecov, Liška - Kerič, Nezmar. 2. poločas: Uvarenko - Dohnálek, Matula, Radek Dejmek, Vulin - Dočkal, Frejlach, Gecov (60. Dort), Vlasko - Brožík, Radzinevičius.

Liberec - Aalborg 0:2 (0:0). Hráno: 12. července. Diváci: 1000. Sestava: Hauzr (56. Zlámal) - Radzinevičius, Matula, R. Dejmek, Vulin (46. Dohnálek) - Dočkal (46. Frejlach), Dort (46. Papoušek), Bílek (46. Gecov), Liška - Brožík (62. Smetana), Kerič (62. Blažek).
 

Hamburk - Liberec 1:2 (1:0). Branky: 54. Papoušek, 61. Dort - 38. Guerrero. Hráno: 16. července na soustředění v Rakousku. Sestava: Zlámal - Radzinevičius, Košťál, Dejmek, Vulin - Dočkal, Bílek, Dort (68.Frejlach), Papoušek (76.Dohnálek) - Nezmar (56.Brožík), Kerič
 

Duisburg - Liberec 1:0 (0:0). Hráno: 18. července na soustředění v Rakousku. Sestava: Hauzr - Dohnálek, Matula, Koštál (46.Vulin), Janů (46.Vlasko) - Dittrich, Gecov, Frejlach, Liška - Smetana (78. Nezmar), Brožík (78.Kerič)

Aris Soluň - Liberec 2:1 (0:1).Branky: 70. Javito, 88. Thiago - 40. Nezmar Hráno: 20. července na soustředění v Rakousku. Sestava: Zlámal (46. Uvarenko) - Radzinevičius, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort, Papoušek (46. Dittrich) - Kerič (36. Brožík), Nezmar


27. července Liberec - Kladno (17.00)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Poláček | pátek 25.7.2008 8:32 | karma článku: 10,08 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S láskou z Bruselu (24. díl)

Brusel je zvláštním místem na planetě Zemi. I když se většině lidí tohle město ani za mák nelíbí, mají ho nesmírně rádi. Přinejmenším ti, kteří v něm prožili krásný kus svého života.

10.8.2014 v 18:32 | Karma: 6,16 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Au Revoir, Komise! (23. díl)

Skoro jako by to včera, kdy jsem přijel do Bruselu objevit ten velký evropský svět. Jenže ono už to bylo v březnu. Když proto po pěti měsících nastal jednatřicátý červenec, má komisní stáž se stala minulostí.

4.8.2014 v 16:55 | Karma: 8,01 | Přečteno: 362x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S kolem kolem Bruselu (22. díl)

Jízda na kole je belgickým národním sportem a i já jsem se chtěl stát jeho součástí. Proto jsem se rozhodl zúčastnit charitativního výletu mezi Bruselem, Gentem a Antverpami.

25.7.2014 v 15:05 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: O zlomeném deštníku (21. díl)

Máte-li rádi sluníčko, rozhodně si pro své letní putování vyberte jinou zemi, než je Belgie.

14.7.2014 v 20:01 | Karma: 7,97 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Bludný Holanďan (20. díl)

Výlet do Holandska byl v plánu již od začátku mé stáže v Bruselu. Nakonec na něj ale zbyl čas až na konci června. Měsíce, který utekl prapodivně rychle.

6.7.2014 v 19:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 253x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvoří se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  12:40

Provoz na dálnici D1 na Vysočině komplikuje dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve směru na Prahu se...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Řidič se s autobusem coural a míjel zastávky, nadýchal přes tři promile

23. května 2024  12:32

Policisté hledají svědky, kteří jeli v únoru linkovým autobusem z Kamenice do Jihlavy s opilým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x

Seznam rubrik