Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budapešťský nepravidelník - Sweet home Budapest (2. díl)

U mě dobrý. Přesně tak by se daly označit první hodiny mého pobytu v hlavním městě Maďarska.

Z Prahy jede rychlík do Budapešti

Cesta vlakem trvá z pražského Hlavního nádraží na budapešťské Keleti pályaudvar (východní nádraží; kromě něj jsou v Budapešti ještě západní a jižní nádraží, severní jsem zatím na mapě nenašel) necelých 7 hodin. Když přičtete malé zpoždění, tak celých 7 a kousek. Pokud tedy máte štěstí a zpoždění není dlouhé jako řeka Dunaj.

To naštěstí nebyl můj případ. Zdržet se na tak dlouhé cestě jen 10 minut, to považuji za velký úspěch. Pozitivem je, že za zpoždění nemohly dráhy české ani dráhy maďarské (ač mě slovenští spolucestující strašili, že v Maďarsku se na čas prostě nejezdí). Snad to tak bude i v červnu, až se budu chystat domů.

Ve vlaku jsem taky poprvé využil základů maďarského jazyka a krátkou konverzaci s tamním studentem na téma "máte ve vašem kupé volno" jsem zvládl s noblesou Guta-Jarkovského. Pořád tvrdím, že maďarština je jednodušší než některé teorie ekonomické vědy. I možnost využiti v praktickém životě hovoří jasně pro jazyk Sándora Petöfiho.

Budapešťské nádraží Keleti je krásné. Pokud se rychle propletete mezi taxikáři, kteří nabízejí své služby, a dostanete se až ven, okamžitě Vás uvítá nádherná budova s bezedným pytlíkem historie. Až bude Woody Allen točit další filmy o nějakých městech, doporučil bych mu Budapešť (samozřejmě po Praze).

A poslední poznámka ohledně cesty vlakem - když jsem se blížil do cílové destinace, překvapil mě počet bezdomovců a jejich příbytků v okolí železniční dráhy. Bylo jich tam fakt hodně. Ekonomická krize s Maďarskem opravdu zacvičila, v ČR jsme na tom fakt ještě relativně hodně dobře. Takže až se budu potřebovat zbavit těch nejdrobnějších z nejdrobnějších peněz, asi vím, kam půjdou. Nějak si prostě slumy ve střední Evropě nedokážu představit.

Üdvözöljük

Kolik z Vás při přečtení tohoto podnadpisu použilo Google-translator? Vsadím se, že Vás rozhodně nebylo míň než prstů na ruce zasloužilého lesního dělníka po třiceti letech práce s pilami všeho druhu. Pro ty, kdo tak neučil, üdvözöljük znamená vítejte.

A vítání mi Budapešť nabídla hned trojí. Vítání první - sníh. Ač jsem si myslel, že jsem bílé kousky padající z nebes nechal doma v Krkonoších, v Budapešti si mě hodně rychle našly. Co jsem zatím zjistil, na místní poměry je v těchto dnech opravdu zima a příští týden má být dokonce ještě chladněji. Ale pro rodilého horala nic, na co by nebyl zvyklý. Při nejhorším pomůže pálinka, ale o tom někdy později.

Přivítání druhé - Réka. Je skvělé, když Vám zahraniční univerzita propůjčí jednoho svého studenta, který je Vám po příjezdu okamžitě k dispozici a se vším důležitým Vám poradí nebo pomůže. Mě byla přidělena studentka jménem Réka a zatím si její pomoc nemůžu vynachválit. V maďarštině jsem se zatím nedostal tak daleko, aby moje konverzace překročila rámec 6. lekce, takže se rodilý mluvčí a znalec místních poměrů v jedné osobě více než hodí.

Přivítání třetí - dopravní podnik. To by přeci nebyla ta správná cesta, aby se na ní nevyskytl ani jeden problém. A taky, že jo. Když jsem si totiž chtěl koupit měsíční jízdenku na MHD, ani debetní, ani kreditní karta jaksi nehlásily zájem o spolupráci. Sakra, to jsem zapomněl PIN? Proč to sakra nejde. V kapse mám jen koruny české, které sice mají daleko větší hodnotu než forint (obzvlášť v této době), ale paní za pokladnou rozhodně nevypadá na to, že celý den na své židli sedí proto, aby jí nějaký hloupý turista  platil v korunách.

Naštěstí mi pomohla Réka a můj první náklad zaplatila. A zaplaťpánbůh moje karty v bankomatu a později i jiných obchodech zase obnovily naše křehké přátelství. Oddychnul jsem si tak, že to muselo být slyšet až v Praze. S sebou totiž mám jen pár set korun českých a pár desítek euro, což by na 4 měsíce pobytu stačilo asi jen za předpokladu, že bych rozšířil kolonii bezdomovců.

První noc v novém bytě

Ubytování je taky fajn. Z Keleti-pu je můj nový byt co by kamenem dohodil, takže když má člověk těžký kufry, je fakt rád, že je může rychle někam uklidit. Samotný dům je sice starší, ale rozhodně nejsem zvyklý bydlet na zámku. Z poměru cena-kvalita stále jednoznačně lépe vychází cena.

A za sedmero (třemi) dveřmi je hájenství několika desítek mých budoucích nocí. Byt je zařízen přesně tak, jak stálo v inzerátu, a je v něm přesně to, co student ke svému "přežití" potřebuje. Navíc má jednu výhodu - Roelanda.

Můj spolubydlící z Nizozemska je opravdu fajn. Vždycky je to velká loterie, když jdete bydlet s někým novým, ale s ním jsem si okamžitě padl do oka a myslím, že si budeme rozumět (jak anglicky, tak lidsky). Navíc mu chutná české pivo, takže má u mě velké významné plus. A´taky mě těší, že jako člověk, který si malou troškou na své živobytí vydělává psaním o fotbale, konečně znám správnou výslovnost holandských klubů a hráčů.

První noc v novém bytě byla dobrá. Na rozdíl od Roelanda sice nemám manželskou dvoupostel, ale pouze rozkládací gauč, ale místa je tam dost a záda a krk si ráno na nedostatek pohodlí také nestěžovaly. Přinejhorším je tu ještě křeslo. Byt se doposud zdá být dobrý, takže jedinou nevýhodou stále zůstává fakt, že jeden z dvou pokojů je průchozí.

A na závěr jedna perlička. V množství mých skříní, které mám v pokoji k dispozici (je jich fakt hodně) je kromě prázdných šuplíků i spousta maďarských knih v originálním znění. Asi už vím, co si před spaním budu číst.

Tak a teď hurrá vstávat a vstříc novým dobrodružstvím do města. Ale o nich zase až někdy jindy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Poláček | pátek 27.1.2012 9:23 | karma článku: 11,27 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S láskou z Bruselu (24. díl)

Brusel je zvláštním místem na planetě Zemi. I když se většině lidí tohle město ani za mák nelíbí, mají ho nesmírně rádi. Přinejmenším ti, kteří v něm prožili krásný kus svého života.

10.8.2014 v 18:32 | Karma: 6,16 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Au Revoir, Komise! (23. díl)

Skoro jako by to včera, kdy jsem přijel do Bruselu objevit ten velký evropský svět. Jenže ono už to bylo v březnu. Když proto po pěti měsících nastal jednatřicátý červenec, má komisní stáž se stala minulostí.

4.8.2014 v 16:55 | Karma: 8,01 | Přečteno: 362x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: S kolem kolem Bruselu (22. díl)

Jízda na kole je belgickým národním sportem a i já jsem se chtěl stát jeho součástí. Proto jsem se rozhodl zúčastnit charitativního výletu mezi Bruselem, Gentem a Antverpami.

25.7.2014 v 15:05 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: O zlomeném deštníku (21. díl)

Máte-li rádi sluníčko, rozhodně si pro své letní putování vyberte jinou zemi, než je Belgie.

14.7.2014 v 20:01 | Karma: 7,97 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Jiří Poláček

Trainee v Bruselu: Bludný Holanďan (20. díl)

Výlet do Holandska byl v plánu již od začátku mé stáže v Bruselu. Nakonec na něj ale zbyl čas až na konci června. Měsíce, který utekl prapodivně rychle.

6.7.2014 v 19:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 253x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Opilý řidič autobusu se coural a míjel zastávky, policie hledá svědky

23. května 2024  12:32

Policisté hledají svědky, kteří jeli v únoru linkovým autobusem z Kamenice do Jihlavy s opilým...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  12:30

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x

Seznam rubrik