V kraji se mrskají kapříci…kdo bude mít plné sítě?

Před pár lety se celý národ bavil nad korupčním skandálem v Českomoravském fotbalovém svazu. Proslavené fotbalové odposlechy se také staly námětem pro divadelní inscenaci "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?", která hostovala na řadě českých divadelních scén.

Další podobně sledovanou se stala aféra kolem véčkařů Kočí a Bárty, a před pár dny vzbudil rozruch uniklý odposlech BIS mezi Bémem  a Janouškem.

Jak se zdá, přes veškeré vyšetřování podivných jednání a transakcí se tyto věci dějí beztrestně dál. A nepochybuji o tom, že to je jen špička ledovce, pár případů co spatří světlo světa. Co třeba takový zapomenutý kraj Moravskoslezský?

Rybníků v tomto kraji mnoho nenajdeme, ale rybářů by se pár našlo  a ani se nijak nežinýrují se s ostatními pobavit, na jakýže to úlovek mají políčeno.

Podle mých informací se na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje připravuje výběrové řízení na dodávku logistického systému pro krajské nemocnice.  Na tom by nebylo nic divného a je naprosto správné efektivně řídit zásobování nemocnic a nakupovat za co nejnižší ceny, což ovšem v případě výběru logistického systému neplatí .
Výběrové řízení, zdá se, má své potemnělé zákulisí. Podivné už je to, že je projekt rozdělen do jednotlivých malých výběrových řízení do 2 mil., ve kterých soutěží každá nemocnice samostatně. Ani zdi na krajském úřadě nejsou nepropustné a začíná být veřejným tajemstvím, že celý tendr má vyhrát předem určený uchazeč.
 A kdopak to má být? Na Krajském úřadě se veřejně mluví o společnosti NAVERTICA a ředitelé nemocnic údajně dostali jednoznačný pokyn tuto společnost vybrat jako vítěze. Nasvědčuje tomu i fakt, že výběrové řízení je napsáno tak, aby mohla vyhrát pouze výše uvedená společnost.

O transparentnosti celého výběrového řízení nemůže být řeč, když není vypsáno otevřeně a podezřelé je i to, že se na projekt spěchá tak, aby mohl být vysoutěžen ještě za stávající legislativy. Připravený projekt má být financován z krajských prostředků a jednotlivé nemocnice vložené prostředky obdrží z rozpočtu krajského úřadu.
Sečteno, podtrženo, tak trochu to jde cítit nejen rybinou, ale i pletichařením a porušováním zákona.
Jak to ale celé dopadne a bude někdy někdo potrestán? Budeme se opět bavit, plakat, vznikne další divadlení hra nebo se  konečně něco změní?

Jakub Čtvrtníček

 

 

 

Autor: Jan Novák | středa 2.5.2012 12:39 | karma článku: 11,88 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78