Svoboda, demokracie? To už není in!

Den boje za svobodu a demokracii. Zní to pěkně, ale znamená to vůbec ještě něco? Když se např. podíváme na televizní program, tak jediné co tam k tématu Sametové revoluce, demokracie, Dne studentstva, Václava Havla, Jana Palacha najdeme, je dokument o životě Marty Kubišové a potom předávání cen Pamětí národa.

A co víc? Co třeba nějaký hlavní vysílací čas? Tak abych nekřivdila ČT2 uvedla film Zemský ráj to napohled, který byl asi nejblíže k tématu, i když se odehrává v letech 70.

Nejhorší z toho všeho je, že téma 17. listopadu a demokracie nebo boje za ní se vytrácí hlavně z nás. Z lidí se postupně vytrácí víra a naděje v lepší budoucnost a někteří dokonce mají touhu vracet se zpět a říkat, že za komunistů bylo lépe, tak jak nám to dokázali nedávné volby. Já sem to nezažila, ale troufám si tvrdit, že se lépe nežilo. Pro mě, jako pro svobodného člověka zvyklého vyjadřovat svůj názor je úplně nepředstavitelné se vracet zpět. Podle mého názoru se občané České republiky stále ještě učí žít v demokracii. Žít svůj život bez toho, aniž by jim někdo nalinkoval celý jejich život. Bez pětiletek a estébáky za zády. Samozřejmě, že v době komunistů byli určité sociální jistoty, které dnes už moc jisté nejsou, ale na druhou stranu když jste chtěli např. studovat, a neměli jste dělnický původ nebo nepodepsali, tak jste mohli jít studovat maximálně tak za pult do krámu.

Já vždycky říkám, že socialismus a následně komunismus má dobrou myšlenku, ale nejde praktikovat na lidech. Lidi už mají nějak geneticky zakódovanou závist a schraňování věcí. A taky na každého všechno povědět a StB a jí podobní to bohužel neházeli za hlavu, ale vyvozovali z toho patřičné důsledky. Ale o tom až někde jinde.

Co říct závěrem? Snad jen to, abychom nezapomínali na takové pojmy jako svoboda slova a tisku, volné cestování, demokracie, OF a také Havlovo: ,,Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!“ Tak na to nezapomínejme a važme si svobody…

Barbara Kahounová

Autor: Jan Novák | úterý 19.11.2013 23:49 | karma článku: 10,51 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78