Skutečná důchodová reforma

Co se stane, až se všechny ženy v České republice rozhodnou jen pro kariéru a zruší svou touhu po dětech?

Nastane skutečná důchodová reforma.

Co nastane?

Konečně si přiznáme, že mít děti je investice na stáří. Většina z nás si přece volí zda mít či nemít děti, kolik jich mít, jak je vychovávat atd. Rozhodnu-li se děti nemít, nemůžu očekávat od státu žádný důchod.

Namítnete že mnoho párů dnes skutečně děti mít nemůže. Většina z nich ale může pracovat – musí si tedy na důchod našetřit, investovat a tak podobně.

Je jistě i skupina lidí, kteří nemohou mít děti a jsou tak nemocní, že nemohou pracovat a na stáří si našetřit. O tyto lidi se postará sociální fond – bude jim vyplácet sociální dávku obdobně jako např. invalidům. Kde na ni vezme? Z odvodů těch lidí, kteří pracují, platí a rodiče už nemají. Musí totiž pracovat do v ysokého věku, protože nemají děti.

Jak vysoký důchod mohu od státu očekávat? Jen takový, jaký zaplatí mé děti na odvodech. Je mi to málo? Vrátím se tedy ve své úvaze na začátek svého článku – musím se rozhodnout zda mít či nemít děti, kolik a jak je vychovám.

Určitě bych volila kombinaci více možností. Děti, spoření, investice.

Kdybych měla tu moc to udělat – zavedla bych takový systém ihned. Pracující by platili odvody na důchod stejně vysoké jako dnes. Někteří dnešní důchodci by měli větší důchod než dnes, mnozí by měli méně.

Možná by nastal i babyboom. Manželství a rodina by získaly staronový ekonomický význam. Možná bychom přehodnotili svůj vztah ke vzdělání. Zcela určitě bychom se začali víc starat o své zdraví než o lékaře a jejich zdravotnictví. A taky bychom mohli zrušit pojem „ věk odchod do důchodu“. Ten by nastal tehdy, až bychom si ho mohli dovolit.

Emanuela Stofferová, Brno

Autor: Jan Novák | pátek 25.2.2011 15:45 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78