Sametový smutek, skutek utek

Někdy mi připadá, že se smrtí Havla zmizel z Česka poslední slušný člověk. Kdo ví, kdo bude další prezident, kdo ví, kam se Česko bude ubírat, každopadně bojím se budoucnosti. Nevím, jestli jsou někde lidi jako já, mojim dětem připadám směšnej, prý zním jako staromilec. Ale jsou věci, který jsem si prostě nepředstavoval tak mizerně, za to všechno jsme přece klíčema necinkali.

Když jsme zvonili klíčema a hrdě nosili trikoloru, mysleli jsme, že konečně je konec zpronevěrám, zneužívání lidí a konec zlu, konec utlačování lidí. Jenže když se tak dívám na současnou společnost, divím se. Jakej je vůbec dneska život, je to kvalitní život? Sice můžu jezdit do ciziny, ale to jsem mohl částečně taky i za komunistů. Můžu si vybrat ze stovky druhů zboží v obchodech, ale jenom abych zjistil, že všechno chutná stejně hnusně. Kde jsou ty časy, když v obchodě byla pořádná šumka, mlíko a smetana? Pravý jogurt z mléka a ne náhražky? Kus pořádnýho salámu z masa? Tak byla revoluce na to, abychom

Byla revoluce na to, aby lidi byli na sebe ještě víc zlí a byla větší korupce a politici rozhodovali o ještě větších kravinách než je splnění pětiletky? Dneska jsou noviny plný násilí a zlejch správ, týraný děti jsou na denním pořádku, řeknu vám, to by se dřív jen tak nestalo. Dřív si lidi víc lidí všímali, dneska se každej honí za majetkem, nezajímá ho druhej člověk. Jak je možný, že nikdo nevidí že dítě je bitý, co dělaj učitelky, jsou slepý? Jak je možný, že lidem ukradnou auto přímo před domem, sousedi zas nic neviděli? Politici jenom žvaní, máme spoustu politiků a stran,ale podmínky v naší zemi se jenom horš&ia cute;. Moje děti mi nerozumí, syn odešel pracovat do Anglie, dcera taky nemá dlouhodobý plány zůstat doma a většina kamarádů si zvykla točit se jenom okolo peněz, nákupy a nákupy. Říkají mi, máš fajn důchod, tak co ti vadí, takovej důchod bys za komunisty neměl. Jenže peníze nejsou všechno. Kdybych byl mladší asi byl emigroval, ale teď už je pozdě.

Abyste mi rozuměli, nechybí mi komunismus, chybí mi ale lidskost a chybí mi normální časy a normální lidi,normální jídlo. Rozumíte mi nebo jsem sám?

 

Marek Cikánek

Autor: Jan Novák | neděle 15.1.2012 22:19 | karma článku: 16,82 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78