S LOKem mezi vyvrhele

Kolem odchodu lékařů z českých a moravských nemocnic toho již bylo napsáno opravdu mnoho. Je to téma, které nutí k zamyšlení, týká se totiž každého z nás. I proto cítím potřebu vyjádřit se k již vyřčenému, případně zmínit i to, o čem se v souvislosti s akcí „Děkujeme, odcházíme“ moc nemluví.

Zřejmě všichni, nebo alespoň většina z těch, kteří se začtou do tohoto komentáře, si na zmiňovaný protest lékařů již vytvořili svůj názor. Že se jedná o nátlakovou akci, kdy jsou pacienti bráni za rukojmí, na tom se asi shodne velká část veřejnosti. Pouze na okraji diskuze k tomuto tématu však zůstává fakt, že lékaři měli na mysli touto akcí poukázat nejen na výši svých platů, ale i na stav našeho zdravotnictví a především korupční prostředí požírající peníze do něho mířící.  Jaký rozdíl od konečné verze protestu, kterou prezentuje Lékařský odborový klub (LOK). Ten to prostě, a sprostě, uchopil po svém. Prý aby „Děkujeme, odcházíme“ neskončilo jako předchozí protesty nespokojených lékařů, zadal LOK přípravu i prezentaci akce profesionální PR agentuře. Výsledek jejího snažení všichni vnímáme každý den z medií. „Děkujeme, odcházíme“ se parádně obrátilo proti lékařům, kteří jsou vnímáni pomalu jako vyděrači.

Zcela nehorázný je požadavek, opět z dílny LOKu, aby lékaři, kteří mají podané výpovědi, měli při návratu zajištěna svá původní místa. Je zcela nemožné, aby toto bylo garantováno a řediteli nemocnic plněno. Je zřejmé, že na některá místa již byly vypsány konkurzy a těch důvodů, proč nelze tento požadavek odborů splnit, je samozřejmě víc. Mohlo dojít k restrukturalizaci, lékařovo místo bylo zrušeno, atd. Dle mého by vedení nemocnic mohla, nebo chcete-li v některých případech měla, stávající výpovědi potvrdit a lékař by, ač se to může zdát tvrdé, mohl do nemocnice nastoupit, ale jako nový pracovník, bez okamžitého nároku na odměny či prémie.

  1. Tedy shrnuto. Nápad nemocničních lékařů, udělat konečně něco s korupční, mafiánskou chobotnicí zvanou zdravotnictví, se, v očích pacientů zcela jistě, změnil díky odborovým bossům LOKu v další chapadlo s přísavkami na peníze, které lékaři chobotnici přišijí.

 

Karel Stýblo ml.

Autor: Jan Novák | středa 2.2.2011 15:33 | karma článku: 29,16 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78