Proč by zřejmě V. Franz předčil ve světové známosti i Havla

Věřte, že všude kam by se tento prezident pohnul, ihned by přitáhl bez jakéhokoliv snažení pozornost médií.

Symboliku a připodobnění s Avatarem, které si tak Vladimír Franz ihned od lidí získal, není jen vizuální, ale je hlavně do značné míry i duševním rozpoložením a tedy součástí osobnosti tohoto kandidáta. Myslíte si, že je na škodu, když se v dnešním světě, ve kterém je politika často odtržena od rozumného uvažování a je plná chladné vypočítavosti a kalkulu, objeví prezident, jenž sice nemá politické zkušenosti, ale snaží se řídit především svým srdcem a smyslem pro svobodnou mysl? 


Franzovi jsou často vyčítány dvě zásadní věci, jeho nezkušenost a jeho tetování. Co jiného bychom si ale mohli přát více než to, když mu právě díky jeho tetování a symbolice Avatara bojujícím za svobodu, budou celosvětová média dávat prostor pro vyjádření svých názorů? Přitom jeho názory nejsou vůbec hloupé. Možná se nedrží konvencí, dnešní politické etiky, všelijakých protokolů a někdy přesně nezná formu té či oné prezidentské povinnosti detailněji, třeba jako rozdíl mezi volením a jmenováním do ČNB, ale vzpomeňme si na Václava Havla, který byl v politice právě oceňován za své lidské chování a nedržel se příliš žádných protokolů a pravidel a lidé i západní média tak ocenili spíše jeho lidskou otevřenost. Nehledě na to, že nikdo učený z nebe nespadl a domnívám se, že lidé raději ocení kandidáta, který jedná srdcem, než-li kandidáta, jenž vládne podle starého známého rčení, že účel světí prostředky, jak by se mohlo zdát i při dnešní amnestii a nebyli bychom ani zřejmě vůbec daleko od pravdy. 
Jediné, co bychom Vladimíru Franzovi mohli snad vytknout, že jsou jeho proslovy, jak to jen říct, příliš sofistikovaně poddané a člověk se musí vždy pozorně soustředit a počkat si na pointu, která u Franze graduje mnohdy až na konci každé jeho delší úvahy, ale o to s větším dopadem a razancí v nás poté rezonuje. Pan Franz je tedy člověk sečtělý a jeho názory svědčí o otevřené mysli a z každého jeho názoru tak na nás dýchne touha po svobodné mysli. Touto charakterovou vlastností, dle mě, zaujal Vladimír Franz hned napoprvé a též proto jeho přezdívka Avatar, kterou si vysloužil, je více než příhodná. Věřte, že tuto vlastnost západní média budou milovat a milují, zvláště pak, když je přirozenou součástí něčí osobnosti a není jen pouze zneužitou populistickou nálepkou, o kterou se často politici snaží. 
 
Myslíte si, že budeme pro smích? Já myslím, že svět už je často pro smích nyní a nebo k pláči? Jak je možné, že by lidi nezajímalo, jak dotyčný kandidát jedná, jak přemýšlí, ale jak vypadá? Není to spíš smutné zjištění, že pro některé lidi není důležité, jaká osobnost před vámi stojí, jak jedná, jak se chová, jak přemýšlí, ale je důležité, jak vypadá a podle toho si jí ihned zaškatulkují a vytvoří si vůči ní předsudky? Vladimír Franz má tedy další úžasnou vlastnost a to, že svou vizáží nutí rozkrývat karty všech xenofobně smýšlejících a jiných různě "ohnutých" charakterů, které mají potřebu předem člověka znehodnotit pro jeho vizáž, aniž by si počkali na to, jaký člověk se za ní skrývá a jak jedná a jak schopný je. Budeme se tak setkávat s tím, že Vladimír Franz, aniž by cokoliv učinil, pro nás odhalí bigotní, příliš konvenční či xenofobní a jiné lidi s předsudky, jimž se jejich pravda a pravidla stala měřítkem všech ostatních, které svou pravdou a pravidly znásilňují. Tito "ohnuté" charaktery se pak právě sami prozradí ve chvíli, kdy zaútočí na Franzovo tetování a Vladimír Franz je tak pro nás, bez téměř jakéhokoliv přičinění, odhalí.
 
Závěrem bych každému přál, ať volí dle svého nejlepšího svědomí a neohlíží se na to, z které části politického spektra ten který kandidát pochází, protože rčení, že levá ruka myje pravou a naopak, nebude v ČR, myslím, daleko od pravdy. Život je totiž boj a jde o to, jestli bojujete za to, co si myslíte, že je správné a nebo za to, co víte, že je správné.
 Stanislav Stupka
 

Autor: Jan Novák | čtvrtek 10.1.2013 17:03 | karma článku: 16,62 | přečteno: 833x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78