Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy českého školství

První příspěvek na blog bych rád pojal jako zamyšlení nad směřováním českého v kontextu rozjitřené debaty o  státních maturitách a již dlouho připravované reformě vysokoškolského vzdělávání. Rád bych pojmenoval některé problémy, které, dle mého názoru, zatím tíží české školství, se kterým a se kterými mám celkem syrovou zkušenost.

 

Po nedlouhém úvodu se budu věnovat už zmiňovaným problémům, ke kterým nastíním možné řešení, nechci tedy „hospodsky“ kritizovat. Nejsem v této oblasti odborníkem, pouze budu prezentovat své názory, takže ocením, když se o možných nedostatcích a nepřesnostech slušně zmíníte v diskuzi.

 

První odstavec samotné statě bude o výše zmíněných státních maturitách. Státní maturity vidím jako velmi dobrý koncept, ano mají své mouchy, jsou předražené, ale které jiné státní zakázky ne?, který by mohl dát českým SŠ směr a nový rozměr. Dnes se SŠ, předně gymnázia, chlubí procenty přijetí na vysokou školu, kterýžto údaj je značně nevypovídající, jak se rozepíšu níže (zejména studenti prestižních škol se bojí, že státní maturity unifikují české školství a že na ně doplatí, právě ty prestižní školy, s tím bych si však dovolil nesouhlasit.  Výše jsem zmínil, že se střední školy chlubí úspěšností studentů u přijetí na VŠ, toto by jim za předpokladu, že by VŠ přijaly státní maturity jako přijímací zkoušky zůstalo, a přibylo by jim ještě procento úspěšných při složení maturity). Dle mého názoru by se podařilo celkově eliminovat přehršel soukromých škol, které nyní nabízejí maturitu za peníze nikoli za znalosti, nejsou to všechny soukromé SŠ, ale je jich většina. Maturitní vysvědčení studenta projduvšího státní maturitou také nabídne i zahraničním univerzitám jasnou představu o studentových schopnostech a dovednostech. Státní maturity jsou jednoznačně prvním krokem reformy terciálního vzdělávání.

 

Druhá věc, které bych se chtěl věnovat, je nynější odliv studentů technických a přírodovědných oborů ve prospěch humanitních. Ten je způsoben démonizací přírodních věd jako obskurních nauk, které ovládají jen géniové, kteří si neumí obléct pravou ponožku. Neschopnost matematického uvažování není brána jako omezenost, ale v mnohých případech jako přednost. Zájem o exaktní vědy upadá a přírodovědecké a technické fakulty vysokých škol a univerzit jako by osiřely (výjimkou jsou jen lékařské a fakulty informatiky), zatímco filozofické a jiné fakulty těch samých škol praskají ve švech a jsou pro neúspěšné uchazeče nuceny otevírat paskvilní a pavědní obory typu politologie, kulturologie, nedej bože rekreologie apod. a poté každoročně chrlí stovky absolventů prakticky bez vzdělání, kteří jsou pro trh práce prakticky nepoužitelní. Tento vývoj začíná ovšem už na SŠ, kde matematika odevzdaně ustupuje do pozadí a její nenahraditelné místo nyní zaujímají předměty jako základy společenských věd, dějepis a jiné podobné biflovací předměty. Celý tento děj je obhajován tím, že ne každý má matematické myšlení a zapomíná se na to, že matematika je ve své podstatě intuitivní, že není potřeba se nic učit (je nutné občas něco spočítat, aby člověk nedělal triviální chyby), ale narozdíl od ní předměty, kterými je nahrazována vyžadují jen "nalít a vylít". Matematika člověku v hlavě zůstane, protože je založena na jasných axiomech, proto nechápu proč je objem její výuky (a i jiných přírodovědných předmětů, ale to by bylo na delší článek) kontinuelně zmenšován.  Mimochodem v souvislosti s reformou ZŠ se uvažuje o tom, že matematika na ZŠ bude pouze o jednoduché aritmetice tzv. "kupeckých počtech". Myslím, že nemusím připomínat, že největší rozkvět lidstvo zaznamenalo v době a díky  nejrychlejšímu vývoji přírodních věd, ne humanitních. Je zde na místě řečnická otázka:"Co budou řídit manažeři, když nebude co vyrábět?" Vyšší procento vysokoškolsky vzdělaných lidí není zárukou ekonomického ani společenského rozvoje, nezáleží na kvantitě, ale kvalitě.

Třetí věc je nedořešená reforma terciálního vzdělávání a také neutěšené financování české vědy a školství. K tomu moc dodat nelze, navrhovaný obrys reformy mi přijde jako kvalitní řešení (co se školného týče, jsem velmi pro, aby bylo diferencováno podle typu studia a výsledků studenta; mělo by se také platit během studia, ne odloženě) a  financování by se muselo řešit na úkor jiných kapitol státního rozpočtu, což vždy byl, je a bude problém, proto mi nezbývá než doufat, že vláda pustí jiným kapitolám žilou, aby mohla něco dolít do školství a vědy (je alespoň chválihodné, že rozhodla nekrátit výdaje na vědu v příštím roce, což je oproti ostatním kapitolám jistě úspěch.

 

Závěrem bych i jako přesvědčený ateista dodal, že se asi budeme muset modlit. Jak již jsem napsal na začátku, nejsem v této oblasti odborníkem, pouze budu prezentovat své názory, takže ocením, když se o možných nedostatcích a nepřesnostech slušně zmíníte v diskuzi.

Jakub Kopriva

Autor: Jan Novák | neděle 29.8.2010 21:51 | karma článku: 8,80 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik