Předvolební guláš

Příští týden jsou volby. V pátek a v sobotu se rozhodne nejen o tom, kdo usedne do poslaneckých lavic, ale také o tom kdo naši zemi povede příští čtyři roky. Strany se předhánějí se svými sliby, politici naplňují náměstí, shlížejí na nás z billboardů, televize je plná předvolebních pořadů, zkrátka kampaň je v plném proudu. A jak říká Mirka Němcová ve svém legendárním výroku „bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči“.

Že Karel Schwarzenberg  jezdí na motorce jako James Bond je jistě jedno z hlavních překvapení kampaně. O této skryté stránce jeho osobnosti možná nevěděl ani jeho věčná “dvojka“ Miroslav Kalousek. Andrej Babiš v roláku točící zmrzlinu na Staromáku v chladném dni na konci září je jistě dalším vrcholem této kampaně. Druhý den na svatého Václava však na mnoha místech Česka uhodily přízemní mrazíky, a tak Babiš přešel na koblihy. Je vidět, že se ve svém hnutí nechal obklopit skutečně kvalitními poradci.

Dalším objevem jsou pro mě monarchisté. Poznáte je na první pohled. Mají většinou delší vlasy, kníry jako vystřižené z Rakouska Uherska na hlavě nosí podivné kloboučky a celkové jejich vzezření je poněkud extravagantní. Neustále tvrdí, že potřebujeme monarchu, protože monarcha narozdíl od prezidenta se nebude do ničeho plést a tudíž bude přispívat ke stabilitě země. Přesněji se to dá přeložit tak, že monarcha nebude dělat nic a my a jeho rodinu budeme muset živit. No každá legrace něco stojí.

Jenom podotýkám, že toho monarchu bychom si museli zvolit ve volbách, takže by to vlastně žádný monarcha nebyl a nebyla by to ani monarchie, ale jakási “česká cesta“ neboli kočkopes. A co takhle Mirka Němcová ze Simpsonů, znáte ji? Tato postavička v kresleném seriálu zatím nevystupuje, ale můžete ji vidět na billboardech mladých konzervativců. Je tam připsáno “Volím Mirku“. Je to stejná Mirka, která se nám na jiném billboardu snaží vsugerovat, že bude premiérkou...ovšem to by preference ODS nesměly být jen o něco málo nad pětiprocentní hranicí nutné pro vstup do sněmovny.

Ano, bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. ODS bude poprvé v historii bojovat o to jestli její výsledek bude jednociferný nebo dvojciferný. Na konci příštího týdne uvidíme. Zatím se zdá, že lidé mají Mirek a Mirků celkem dost. Mirek Topolánek má už svoji trafiku jistou, ale Mirek Kalousek s Mirkou Němcovou si musí svoji trafiku ještě zajistit. Zatím to vypadá, že si svoji lavici ve sněmovně vyslouží. Na polstrovaná křesla to však pro tentokrát stačit asi nebude.

Robin David

Autor: Jan Novák | čtvrtek 17.10.2013 22:10 | karma článku: 8,40 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78