Před problémy se neschováte, dřív či později se objeví znovu

Znáte to, přijde problém a Vy nejste schopni ho vyřešit. Nastává období vykrucování se, za čímž stojí neschopnost problémům čelit a nést plnou zodpovědnost za to, co činíte. Vím, že je občas těžké se se svými problémy smířit, ale je to nejspíše jediná cesta k tomu, abychom se jim postavili čelem a zbaběle z nich neutíkali.

Začnu u tak nejtriviálnější věci, jakou jsou taháky. Na rovinu, který student ještě nikdy nepoužil tahák? Je jich velmi málo. Bohužel se dá vypěstovat i tzv. „taháková závislost“, kdy si bez malého chytrého papírku nedokážete představit život. Ano, i já jsem podlehla tahákům a jsem si vědoma toho, že jsem zbabělec. Nemá cenu se vymlouvat, prostě jsem líná se učit některé předměty a tak jsou taháky jediným zdrojem dobrých známek. Nejspíše si velice protiřečím, ale na dobrých známkách mi vůbec nezáleží, ale zase nechci propadnout, takže se občas musím uchýlit k nedovolenému způsobu. Ovšem vždy používám pouze taháky vlastní, nikdy ne okopírované od ostatních. Psaním taháku se to totiž stejně naučím, takže ho mám jen pro jistotu.

Mezilidské vztahy. Na toto téma už se napsalo soustu článků, stejně ještě nikdo nevynalezl univerzální klíč k řešení všech problémů. Já osobně jsem spíše introvertním typem, který si obtížně hledá přátele. A o to víc mě mrzí, že se mezi nimi vyskytují zrádci. Vkládám v někoho svou důvěru, snažím se ho chápat a ve všem podporovat a čím se mi odmění? Zaleze za roh s někým jiným a začne o mě vykládat, jaká jsem (následuje výčet všech sprostých slov).

Ve své třídě patřím k největším outsiderům. Se svou pozicí už jsem smířená a nic už se na ní nezmění. Ale všechno má svoje hranice a ani já neskousnu všechno. Nikdy to nijak nehrotím, ale rasistické narážky si líbit vážně nenechám.

Jedna nevinná hádka toho dokáže udělat hrozně moc. Například má teta se neustále hádá s mým strýcem. Kvůli němu se chce odstěhovat do jiného města, jen kvůli tomu, aby ho už nemusela nikdy v životě vidět. Utíká před problémy, protože jim nedovede čelit.

Vždy se k problémům stavím čelem. Za každou chybou musí následovat spravedlivý trest. Nemá cenu se vymlouvat či to svádět na ostatní. Pro chvilkový pocit neviny je to dobré, ale někdy vás TO mjusí dostihnou. Ptáte se CO? Vaše svědomí.

Ngo Ngoc Anh

Autor: Jan Novák | pondělí 6.6.2011 9:06 | karma článku: 11,10 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78