Otazníky nad budoucností Venezuely

Hugo Chávez, prezident Venezuely, který vyhrával regulérní volby a přitom obnovoval myšlenku komunismu je mrtvý. On sám ho nazýval Komunismem 21. století. Chudý lid Venezuely si naklonil tím, že znárodnil soukromé ropné společnosti a z těchto peněz platil štědré sociální dávky.

Jinak byl, ale Chávez autokratickým vůdcem, který si mohl dělat cokoliv. Dokud měl v parlamentu dvoutřetinovou většinu, měnil ústavu tak, aby mohl dále kandidovat a dělat si, co se mu zachtělo. Když v parlamentních volbách ústavní většinu ztratil, nechal si ještě starým parlamentem schválit zákon, který mu umožnil vládnou pomocí dekretů.

Když byl na podzim roku 2012 zvolen na další, již čvrté funkční, období, řekl, že pokud mu to zdraví dovolí, v prezidentském křesle zůstane až do roku 2021. V lednu, kdy měla proběhnou jeho inaugurace, byl ovšem v kubánské nemocnici, kde se léčil s rakovinou. Nic s čím by si ostatní "chávezovci" neporadili. Venezuelský prezident Nicólas Maduro na otázku, jak to bude s prezidentským slibem odpověděl, že ústavní soud řekl, že prezident se může léčit tak dlouho, jak bude potřebovat.

Fakticky již od této chvíle zemi vedl právě Maduro, ikdyž by to měl být, podle ústavy, předseda parlamentu. Jsem zvědavý, jak bude Venezuela vypadat nyní. Ještě před Chávezovým nástupem do nemocnic určil svým nástupcem právě Nicólase Madura, kterého budou nyní čekat nové volby. Jako Chávezův nástupce by měl získat plnou jeho podporu, ale Maduro není tak charismatický jako Chávez, a tak by mohl mít šanci i vůdce pravicové opozice Capriles. To, jakým směrem se bude Venezuela odebírat další roky, bychom měli vědět za měsíc, kdy by se měly konat předčasné volby. Vyčkejme tedy...
Adam Volt

Autor: Jan Novák | středa 20.3.2013 8:56 | karma článku: 7,41 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78