Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr kultury chyběl

Proč nebyl ve čtvrtek na Staroměstském náměstí na manifestaci za stavbu budovy Národní knihovny na Letné ministr kultury

     Za normální situace by samozřejmě zodpovědný ministr kultury stál v čele hnutí za realizaci Kaplického projektu budovy Národní knihovny na Letné. Ministerstvo kultury totiž není obyčejným administrativním úřadem, jeho posláním je a měla by být cílevědomá péče o  r o z v o j národní kultury – u nás však sotva zvládá ú d r ž b u  stávajícího stavu. Má-li se řešit problém, jsou možné dva úřední přístupy: všemožně hledat proč to nejde nebo jak by to šlo. Bohužel převládá ten první – i u ministra. Tak se hledají dílčí problémy: legislativně-právní, nedostatky a chyby v práci vysoce odborné mezinárodní komise výběrového řízení, důvody finanční atd. Nezodpovědný a neschopný ministr pláče, že nemůže nic dělat, protože má jen 200 milionů a stavba bude stát 400 a tak jediný jeho konkrétní čin je odvolání ředitele Národní knihovny – snad za to, že nemá kam ukládat knihy, což nezvládl. Zatímco stejně nezodpovědný, ale schopný primátor údajně už vydal 100 milionů na přípravu olympiády, která v Praze snad bude nebo také třeba ne „už“ v roce 2020. Já věřím a nic proti tomu nemám, že se jednou uskuteční, i když třeba později a snad i díky smělému postoji primátora Béma. Teď však jde o aktuální d n e š n í   p r i o r i t y ! Buď tu budovu potřebujeme nebo ne a NK ji přímo existenčně potřebuje a tak není o čem hovořit. U nás zodpovědní – v této otázce nejvyšší státní představitelé – úporně hledají dílčí překážky a potíže a přehlížejí  p o d s t a t u proč právě tu knihovnu  m u s í m e  postavit. A ta tkví v tom, že to jsme povinni a dlužni příštím generacím. Není to moje myšlenka, vnukl mi ji Jan Werich podnětnou definicí právě středověku: „Středověk je střed mezi začátkem, který ani přesně neznáme a dneškem a protože čas plyne dál, i středověk se posunuje a tak i naše doba bude jednou z hlediska příštích generací středověkem.
     Za památkovou péči má nejvyšší státní odpovědnost ministr kultury. A pohled na památky by měl být zaměřen nejen do minulosti, nýbrž  i k dnešku a do budoucna, protože  j e n   m y  d n e s můžeme a musíme stavět budoucí historické památky. To co dělá ve světovém měřítku Prahu Prahou – kromě malebné polohy s pahorky a stráněmi lemujícími tok Vltavy – to je bohatství architektonických památek, které jsme zdědili od svých předchůdců a toto  d ě d i c t v í  n á s  z a v a z u j e , abychom ho i my v návaznosti obohacovali o nejlepší současné architektonické výtvory a výdobytky naší epochy. Je to povinnost vůči příštím generacím, aby si Praha i v budoucnu udržela ve světovém měřítku svoji úroveň.

     To je  p o d s t a t a  proč  m u s í  být realizován Kaplického projekt budovy Národní knihovny na Letné. A ideální by to bylo přímo na místě bývalé Stalinovy sochy, kde by nejen tvořila jakousi dominantu letenské pláně (za chybějící sochu) a pandán k pavilonu ze světové výstavy a obohatila by vedle Hradčan na dalším úseku panorama Prahy, nehledě k tomu, že  by odtud měl krásný výhled na své hlavní město pan prezident, až by byl přikován k bagru.

     Jinak ovšem ponechávám stranou nesmyslné výroky člověka, jehož hlavní argument a největší síla spočívá v tom, že sám o sobě skromně prohlašuje, že je vzdělaný a nadaný. Já bych mu doporučil, aby on si na hodně nudné předměstí přemístil Národní galerii, ale nemohu, protože jako první bych byl proti tomu.Stejně tak přecházím i nepatřičný nešťastný výrok prezidenta, i když právě on odstartoval krkolomný veletoč primátora a ministra kultury. Ale s tím se musí oni sami vyrovnat do jaké situace se tak dostali v očích národa. Protože národ – to jsou občané, zatímco politici, byť demokraticky zvolení, představují pouze státní moc, v daném případě navíc arogantní. Mňačkovo Jak chutná moc platilo v dějinách za všech režimů a zřejmě platí i dnes. On však vedle státu existuje i ten národ, který ale politiky zřejmě nezajímá, protože vše měří pouze bohatstvím, bohužel jen finančním, nikoli kulturním. Proto jim tak nevadí, že ve všech negativních společenských ukazatelích jsme v Evropě na jednom z předních míst.

     Dějiny nás rovněž přesvědčují, že u uměleckého díla nezáleží na tom, jestli se komu líbí či nelíbí, protože jeho podstatou je především nápad, nosná myšlenka a profesionální gramotnost. A to – byť někdy složitě – čas prověří a po zásluze ocení.

     Proto nepochybuji o tom, že Kaplického budova Národní knihovny na Letné stát bude. Kdyby takový přístup jako má ministr kultury a primátor měli naši moudří předkové, sotva bychom dnes měli v Praze architektonické bohatství, které ve světě dělá Prahu Prahou. A čím jsme k němu přispěli ve 20. století – snad jen Tančícím domem – a čím ho obohatíme v 21. století?.

     A když už jsem do toho … šlápl, rád bych se ještě zeptal ministra kultury i pana primátora, jestli si uvědomují, že Praha je jedním z posledních větších měst, které dosud nemá skutečnou koncertní síň. Zde není čas a místo to konkrétné rozebírat, ale chtěl bych připomenout, že už v polovině osmdesátých let minulého století se na ministerstvu kultury připravovaly koncepce pro koncertní síń s úvahou, že by měla stát na Náměstí republiky, kde nyní stojí Paladium.Někteří podnikatelé byli čipernější.

                                                                                          Cyril Polách

Autor: Jan Novák | sobota 18.4.2009 10:25 | karma článku: 12,70 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik