Malých andělíčků pláč

Ach, lidé, lidé dobří! Vyslyšte náš nářek, vyslechněte naše obavy, ochraňte nás před zlým osudem života pozemského.

Kdo jsme?
Vězte, že jsme příští duše dětí, vašich dětí, které mají být počaty v čase, jenž přichází.
Dosud jsme bytosti andělské, jsme na onom světě, který je vám skryt a do kterého se vrátíme, tak jako i Vaše duše přišly odsud a zase se sem po životě vracejí.
Až vstoupíme do lidských plodů na samém prahu početí, staneme se lidskými dušemi. Vyprázdní se všechna naše inteligence, paměť, emoce a podle stvořitelského plánu zůstane jen program. Genu buňky podobný, nikoli však hmotný: Program vývoje lidské duše.
Duše, zvláště dětská duše, naplňuje se podle něj poznatky a zkušenostmi, které pak tvoří inteligenci rozumovou, emoční, sociální, naplňuje se pamětí a všemi vlastnostmi, a to nikoli automaticky, ale interakci prostředím a závislosti na čase i na kvalitě dosavadního vývoje. Tedy závislosti na vás jako rodičích, sourozencích, prarodičích a na podmínkách a prostředí, jaké vytváří celá lidská společnost.

A to je příčina našeho pláče.
Ach lidé! Vy to neumíte! Neumíte naplňovat svoje role rodičů, rodiny, vychovatelů, učitelů. A už vůbec neumíte tvořit prostředí pro pozemský život. Prostředí příjemné, prostředí bezpečné, lidské. Zvláště nedokážete vytvořit prostředí pro utváření dětské duše. Pro vstřebávání prvotních poznatků, emocí a zkušeností vstupujících do té ještě vyprázdněné, původně naší duše. Do dušičky nezorientované, naprosto nezkušené a bezbranné. Je to prostředí, kdy rodiče a sourozenci jsou vším, celým světem dítěte. Každá zkušenost, zažitá tomto prostředí, a utvářející pak charakter dítěte, se usazuje v dušičce bez kontroly, bez hodnocení, bez výběru.
Ale vy snad ani nevíte, jak takové prostředí má vypadat. Ani se příliš nesnažíte to vědět.
Vaše myšlení a celý způsob života jsou povrchní, na hmotný prospěch zaměřené, pragmatické. Vy jako rodiče a vaši rádci se neumíte vůbec vžít do pozice dětské dušičky, představit si, jak ona vnímá podněty, přicházející prostředí, jímž jste vy a jenom vy. Vy jste světem, v němž dušička žije, vnímá, poznává, pamatuje si, vlastně vzniká. Vy jste dítěti vším a vy je nesmíte mást chováním, které se mu jeví jako nebezpečí a ohrožení. To mu působíte zmatek, paniku, zklamání, strach, stres, a to mu bere pocit bezpečí, který je vlastně jeho sebevědomím. Tedy ubíráte mu na sebejistotě, na sebevědomí, této základní vlastnosti lidské duše. A vy to bohužel skutečně děláte.
Budete-li léta třeba dokonalou, milující maminkou a na jednu vteřinu se ukážete jako zlá, rozzlobená, vyjdou vás negativní emoce, to jste pokazila svou roli, zpanikařila tu nevinnou dušičku a její podvědomí ji bude stále varovat před tajemným nebezpečím. Bude mu říkat pozor, drž se zpátky, nedělej to a nedělej ono, nikdy nevíš, co se může stát! Narušila jste sebevědomí a sebejistotu dítěte a v něm i budoucího dospělého člověka, narušila jste mu schopnost kreativity, tvůrčí práce, schopnost uplatnit se a prosadit se kolektivu, ve společnosti, snížila jste jeho duchovní a lidskou hodnotu. Navždy.

Bohužel, nedostalo se Vám vzdělání oboru mateřství. A pokud je nedostanete, jste bez viny. Toto samozřejmě platí i pro otce a všechny další vychovatele, sourozence nevyjímaje. Vaše lidská společnost si vůbec nevychovává dobré rodiče, sourozence, prarodiče, vychovatele.
Neohlížíte se zpět, abyste hodnotili svoje chování, výsledky své vychovatelské práce, kvality prostředí, v němž děti vychováváte. Neanalyzujete, co jste udělali dobře a co špatně. Ani pořádně nemůžete. Jste samouci a to je moc zlé.
Jako lidstvo necháváte svému osudu směřování své lidské společnosti, zajímají vás příliš jen peníze, peníze a co se za ně pořizuje, tedy materiální hodnoty a jistoty. Ale tak ke štěstí nedojdete. Tak moudrého člověka nevypěstujete.
Neuvědomujete si ani takovou do očí bijící skutečnost, že vzděláváte děti i dospělé ve všemožných, i naprosto nedůležitých oborech, a ignorujete potřebu vzdělání oboru rodič, vychovatel, tvůrce těla i duše svých dětí. Neuvědomujete si to ještě ani dnes, kdy se život na zemi stává stále méně snesitelným. A zřetelně jako následek neodbornosti výchovy rodině, ve školách, v celé společnosti. Přibývá těch negativních, i tragických následků snad řadou geometrickou.

Nejsme tu od toho, abychom mluvili do věcí pozemských. Podle řádu přírody náš čas přijde, až budeme na zemi s vámi.
Jenomže jakými lidmi budeme? Co víme teď, zapomeneme. Co vy z nás vychováte?
Až budeme lidmi vámi vychovanými, bude nás něco takového zajímat? Budeme slepí a hluší jako jste vy.

Proto jsme se odvážili porušit stvořitelský zákon a voláme, křičíme vám.
Nemůžeme ale víc, než Vás úpěnlivě prosit.

Tak tedy prosíme:

Lidé, obraťte prvořadou pozornost psychologii. Najděte způsoby, jak dát budoucím i současným rodičům i všem ostatním lidem co nejdříve na vědomost už existující poznatky psychologie.
Jako první ty, které se týkají dětské duše. Urgentně upozorňujte na chyby, kterých se rodiče a vychovatelé z neznalosti dopouštějí.
Znásobte počet psychologů. Každá rodina s dětmi potřebuje co nejdříve svého výchovného poradce.
Každé jesle, každá třída ve školce, škole, každý dětský ústav - totéž.
Odbory péče o děti na obcích: kdo jiný, než psychologové sem patří?
Postarejte se o rozvoj psychologie jako vědy. Přednostně obory dětské duše.
Každý rodinný, školní, ústavní atd. psycholog by měl předávat své poznatky z terénu specializovaným výzkumným pracovištím.
Především ministerstva a další příslušné orgány správy, udělejte co nejdříve vše, co se dá k uskutečnění výše uvedených opatření.
Sdělovací prostředky, vy máte ze všech nejlepší možnosti pustit se do osvěty. Ještě dnes. Vzdělávací pořady, diskuse odborníků, reportáže, odborné i umělecké filmy, poradny v tisku, rozhlase, televizi, atd. Však vy sami nejlíp víte co a jak dělat.

Udělá-li každý, co může, pro splnění naší prosby, za dvě generace se tu začne ukazovat nový, jiný svět.
Nemáte jiné alternativy. Čas řešení již běží!
Až bude rodina, široká rodina, místem lásky, radosti a pečlivého odborného utváření dětských duší, až bude platit ?náš dům zní smíchem?., nuda u nás nebývá?, až bude takové prostředí všude, kde jsou spolu děti a dospělí, a to se může stát jedině zásluhou rodiny, školy, a psychologů:
Pak se my, dnes plačící andělíčci, budeme těšit na svou pozemskou roli.

Uvidíme se. Ale nepoznáte nás a my nebudeme nic vědět o těchto svých prosbách. Už zítra začneme k vám chodit co duše novorozenců. Vyslyšíte-li nás teď, budete na své potomky hrdí! A my vás budeme milovat, jak jen dokáží milovat opravdu dobré děti.

jan šarman

Autor: Jan Novák | čtvrtek 4.6.2009 18:35 | karma článku: 9,82 | přečteno: 1312x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78