Kuřáci bez kouře

V poslední době se tu objevilo několik zpovědí bývalých kuřáků o jejich těžkém, ale nakonec vítězném boji se závislostí na cigaretách. Též se vždy čas od času objevují články na téma "kouř v restauracích" a "hnusní smradlaví závisláci". Ještě nikdo se však nezmínil o čistém a elegantním řešení tohoto problému pro obě strany - tu kouřící i tu nekuřáckou.

Je to elektronická cigareta - zdroj nikotinu i voňavého "kouře", který není kouřem, ale aromatickou párou. Žádný zápach pro okolí, žádný zápach v šatech a vlasech, žádný dehet do plic. Jen čistý požitek pro konzumenta a čisté Stop všem protestům.

 

Mám doma přímo na očích kuřáka s bezmála roční zkušeností s elektronickou cigaretou - zpočátku levnou verzí, od vánoc pak s kvalitním a dražším modelem. A s jeho dovolením bych pár jeho postřehů ráda zprostředkovala ostatním.

Nehodlá přestávat s nikotinovou vášní, i nyní si občas zapálí klasickou cigaretu - na místech, kde tím nikomu nepřekáží. Ale jejich spotřebu stáhl z původních 15-20 na 3-5 za den. A jakožto člověk zvyklý na "lepší" značky cigaret (Kent, Davidoff), tudíž kuřák, kterému nebylo jedno, co kouří, hlavně že to dýmá, prohlašuje, že rozdíl mezi klasickou a elektronickou cigaretou je podobný, jako když přejdete na jinou značku. Trochu jiná chuť, avšak manipulace s cigaretou zůstává a požitek je zcela srovnatelný. Chybí jen rituál se zapalovačem.

Elektronickou cigaretu si však může dopřát kdekoli, aniž by porušoval jakýkoli zákon a aniž by kohokoli jakkoli obtěžoval, byť i jen symbolicky. S tímto vynálezem se požitek z konzumace nikotinu stává srovnatelně přijatelnou libůstkou, jako požitek z konzumace kávy (i kofein je droga). Odpadají veškeré protikuřácké argumenty, ať už společenské nebo zdravotní. Není třeba se schovávat, bránit se výpadům, dělat přestávky v práci a riskovat výtky zaměstnavatele. A přitom není třeba trpět při odvykání, ani mít špatné svědomí, jaký že jsem to hnusný závislák.

Ovšem pokud by někdo chtěl s nikotinem nadobro skoncovat, má i tuhle možnost. Náplně do elektronické cigarety se vyrábějí ve třech sílách podle obsahu nikotinu a také zcela beznikotinové. Což může pomoci při odvykání těm, komu při pokusech skoncovat s cigaretami chybí ta "magie prstů", manipulace s cigaretou, rituálek.

Pravda, počáteční investice může někoho odradit (cca. 1.500,- Kč za nejlevnější typ, dvojnásobek za typ luxusní). Ale cena náplní je mnohem nižší, než cena cigaret a za půl roku je investice zpátky i u slabšího kuřáka. Jen holt místo popelníku přibude doma jedna nabíječka a do zásuvky se už nebude zapojovat jen mobil :-)

Nechci zde dělat reklamu žádnému výrobci či prodejci, ostatně kdo má zájem, snadno si obojí najde na internetu. Chci jen upozornit na praktickou alternativu, která plně vyhovuje pravidlu o sytém vlku a celé koze. Na možnost zůstat u své vášně a přitom ulehčit plicím. A na možnost, kterak militantním protikuřáckým aktivistům vypálit rybník :-)

Pro případné diskutéry z těchto řad mohu jen dodat, že sama jsem tabáku nikdy neholdovala, ale cigaretu jsem kdysi párkrát vyzkoušela a tu elektronickou z výzkumných důvodů též.

 

Adriana Dvořáková

Autor: Jan Novák | úterý 31.3.2009 8:46 | karma článku: 13,54 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78