Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když jsou koláče bez práce

„No, tak ahoj, děcka,“ pozdravila jsem Viléma a Beátu včera navečer a usedla jsem do křesla v obýváku mojí kamarádky Evy.

Eva je stejně stará jako já a kromě dospělého synáčka, pořád ještě s pubertálními nápady a také nelichotivými názory na nás staré, zapšklé, prý tlusté a nemožné baby, matky a hrůzné učitelky ve škole, má Eva ještě dvojčata ve třetí třídě základní školy. Beátku a Vilémka.

Beáta se na mě okamžitě hned po příchodu k nim domů pověsila jako klíště a už jsem se jí nezbavila. Začala jsem nenávidět brzy slůvka: ,,Podívej, koukni, co myslíš, jak to má být, myslíš, že…?“ Musela jsem prohlédnout všechny sponečky, které obdržela za posledního půl

roku, sukénky, srdíčka, přívěsky a nevím jaké další tretky. Nádhera!

Beátka se ode mě nehnula a já jsem byla donucena zopakovat si vyjmenovaná slova po B. Není to sice můj obor, ale potěšilo mě, že třetí třídu ještě zvládám.

Vysvětlila jsem pilné žačce, co je to býložravec, co znamená bílit byt, co si obléká někdo, když si obleče bikiny. A co znamená, když zabiju (zatluču) hřebík, případně zabiju hnusnou a dotěrnou mouchu, zabydlím se ve srubu.

Beátka mě dojala, když jsme v 19.30 jako dokončily spolu úkol do jazyka českého. Myslela jsem si bláhově, že jedno cvičení v učebnici, kde se doplňovalo pouze i-í, y-ý , je celá domácí úloha. Poté vytáhla papír formátu A4, kde bylo na obou stranách dalších devět podobných úkolů. A prý je může každý dobrovolně vypracovat.

Beátka měla všechny hotové. Sice tam byla spousta chyb, ale holčička se snažila a já jsem měla radost, když jsem uslyšela, jak jsem chytrá, hodná a jak je Beátka ráda, že jsem přišla na návštěvu. Opravila jsem tedy chyby, vysvětlila neznámé pojmy a byla jsem šťastná, že NĚKDO konečně stojí o moje cenné rady a zkušenosti.

No a pak se do obýváku vřítilo TORNÁDO. Jmenuje se Vilémek!!!

Napřed na mě zařval, že už je večer a že bych měla zvednout kotvy a jít domů! Poté po mně hodil asi devět plyšáků různé velikosti, v kuchyni sebral sýr a nějaké rohlíky, usedl k televizoru a deset minut, když jedl, byl zticha. Pak zatahal psa za ocas, až pes kvíkl a zalezl do svého pelechu. Upozornil mě a Beátu, že ho rušíme u televize žvásty o vyjmenovaných slovech po B. A jestli toho nechceme jako nechat, že on odpočívá, když je večer.

Každý večer odpočívá!!!

Vůbec ho nezajímalo, co je to býložravec a zda hodiny na věži bijí, byjí, či tlučou!!! Byt si prý nechá vymalovat od odborníků a nebude ho vůbec bílit a mouchu zapleští. Bydlo mít nebude, bude mít bejvák na dobré adrese a už chce mít večer klídek od té hnusné školy.

Na můj dotaz, kdy bude psát úkol, mně sdělil, že do 22.00 má času dost! A ať neruším. Právě dojedl a je velmi unaven! Odkrvil se mu po jídle mozek a jako učitelka bych mohla prý vědět, že tedy nyní nemůže ale vůbec přemýšlet!

Upozornila jsem ho, že domácí úkol má deset částí. Vilém si několikrát důrazně poklepal na čelo a začal se šíleně smát! Prý jsem ho opravdu hodně, ale hodně pobavila. Vůbec jsem nepochopila, že devět úkolů je dobrovolných, a to znamená, že je dělá ten, kdo chce.

,,Dobrovolně, tetičko, víš vůbec, co to znamená?“

Tak jsem si pomyslela, že nové vyučovací metody paní učitelky ve třetí třídě zklamaly. Žáčci měli  v úkolu sice doplňovačky, přesmyčky, křížovky a tajenky, paní učitelka potrápila mě i Beátu, s Vilémem to ale ani nehnulo. Slabá motivace, pomyslela jsem si. Kdoví kolik miliónků z EU spolkly tyto pracovní listy do českého jazyka?

Dověděla jsem se také od Vilémka, že tento roztomilý klučík nechápe, proč by ty úkoly dělal?! Dobrovolně ve 20.00 pouze leží na postýlce a nehne brvou!

„Téééééto, ty snad asi nejsi normální? Že?“ ozvalo se ze sedačky v obýváku. Ležel tam rozvalený jako vepřík, občas se překulil na druhý bok, podrbal se na…

,,No, asi fakt nejsem,“ pomyslela jsem si.

Když Vilémka přestalo bavit sledování televizní reklamy, dofrčel za námi k psacímu stolu, sebral Beátě sešit s vypracovaným, přeškrtaným, opravovaným, povinným úkolem do jazyka českého. Upozornil ji, že on to bude mít bez škrtanců, ne jako ona. A že ho úča ve škole určitě pochválí, když bude mít domácí úkol bez chyby. Poté, co úkol během tří minut opsal, zatahal Beátu za culík a zařval, že jako díky. V kuchyni sebral další kus sýra, v obýváku udělal dva kotouly na koberci a odplachtil do pokojíku, kde už měl nastartovaný počítač.

Ach jo!!! Vilém má krásné vlasy, blonďaté, takové delší, jakoby s bílým melírem. Nevěřila jsem Evě, že takové vlasy jsou přírodní, že mu tak nádherné háro narostlo samo. U kadeřnice by za takový zázrak zaplatil tisíce. Každá misska by záviděla.

K tomu blankytně modré oči a pohled grázlíka! Pohled takový, co odzbrojí už teď ve třetí  třídě každou žabku, která dělá ty dobrovolné úkoly, aby si šplhla u paní učitelky.

Je to šílený smrádek - a teprve je ve třetí třídě.

Beáta je pracovitá, chytrá, šikovná, ctižádostivá, pilná, slušná, hodná a snaživá holčička.

Vilém je grázlík.

Z Beáty bude možná paní učitelka.

Z Viléma bude možná podnikatel a milionář.

Beáta si vezme nějakého divokého Viléma a Vilém nějakou hodnou, pracovitou, pilnou, ctižádostivou, slušnou a navíc krásnou holku.

Tak to už prostě v životě chodí.

Irena Pořízková

Autor: Jan Novák | sobota 15.1.2011 15:05 | karma článku: 11,85 | přečteno: 1375x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik