Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem potkal ryby (tam, kde by je nikdo nečekal)

Tak a teď by možná mělo přijít něco hodně krásného a romantického, něco, co se odehrává v nedotčené a dokonalé  přírodě, něco, na co člověk po dlouhý čas nezapomene, že?

Posuďte sami, jestli budou očekávání splněna.

Jeli jsme s přítelem do lesa na dřevo, se kterým se už delší dobu „potýkáme“. Dřina, ale pěkná.  V přírodě, v „zelenu“, v tichu. Prořezávání hustě rostoucích označených stromů – snad pomoc lesu i nám. Těšila jsem se na ten klid, který tam vždy najdeme. Psy, které jsme vždycky brali s sebou, jsme tentokrát nechali doma, neboť nás páni myslivci poučili, že bychom o ně mohli lehce přijít. Ruší přece zvěř, ničí les. Jejich právo posvěcené zákonem, se musí respektovat, pokud člověk o své „čtyřnoháky“ (mimochodem máme tři – nalezence, co se někomu nehodili, a pro jednoho hledáme hodného pánaJ) nechce přijít, ať už si o tom každý myslí cokoliv. No a věřte, nic moc dobrého si o tom zrovna já opravdu nemyslím, tohle se mi jako zájem přírody vážně nezdá.

Zaparkovali jsme auto na lesní cestě a chystali se pokračovat se vším potřebným na naše místo, když nás nadobro zmrazil hrozný obraz. Na lesní cestě před námi ležela hromada ryb. Zůstali jsme stát, jak vytesaní z kamene, na ryby jsme do lesa opravdu nešli. Ryby ležely jedna přes druhou, na první pohled se zdálo, že jsou mrtvé, ale když jsme se k nim přiblížili, spatřili jsme jejich „boj o přežití“. Mrskaly sebou, lapaly po dechu, jejich oči byly živé, jasné, ale naprosto odevzdané. Protože dost špatně snáším jakékoliv utrpení všeho živého, zachvátilo mě zoufalství. Stála jsem, bulela jak želva, a nemohla pochopit, jak tohle mohl člověk, který se řadí na samý vrchol žebříčku všeho živého, udělat. Začala jsem se obávat o svůj, snad zdravý, rozum. Cítila jsem šílenou bezmoc, nevěděla jsem, jak začít, pomáhat, bojovat, zdálo se mi to beznadějné. Pak přišla fáze nenávisti a vzteku, touha po potrestání toho dotyčného. Zavolala jsem na policii v touze po spravedlivé odplatě.

Mezitím jsme začali ryby, které se hlásily o život, vyndávat z hromady, kde ležela i těla bez hlav a jinak znetvoření poslové Vánoc. Oddělovali jsme život od smrti. Moje mysl šílela při vybírání těch živých z mrtvých, bála jsem se – fobie ze všeho neopeřeného, neosrstěného a z krve vzala za své, bála jsem se – že některého živáčka zapomeneme na hromadě, bála jsem se – že to nestihneme včas. Pospíchali jsme, nosili je do velké kaluže, která byla kousek vedle. Nakládali jsme je pak do tašek a vozili je pouštět do nedalekého rybníčku.

Policie přijela velmi rychle. Vyfotila, konstatovala, že jde dle zákona o nalezení věci, nastínila další možný postup. Dojela pro starostku obce, která byla pohledem na spoušť taky konsternována. Nabídla pomoc při odvážení, protože jsme postupně zjistili, že živých ryb je asi 95 procent, tedy spousta práce před námi, navíc se blížila tma.

Dojela jsem domů pro kýble, protože tašky váhu nevydržely. Nakládali jsme ryby a jezdili sem tam mezi rybníkem a lesem. Starostka obce Skála, Zuzana Jezberová, přijela během chvíle s celou svou rodinou. Taky se spoustou kbelíků a s vozíkem za auto. Spěchali jsme, aby nás nezastavila tma. Stihli jsme to tak tak. Když jsme všichni společně pouštěli poslední ryby do vody, zjistila jsem, že se můj vztek, zoufalství a touha po pomstě rozpustila, nezbylo po ní ve mně ani stopy. Poděkovali jsme za pomoc, popřáli hezký čas adventní, rozloučili se, a ještě chvíli zůstali sedět u rybníka.

Dívala jsem se na hladinu, na les kolem, na tmavé nebe. Cítila jsem štěstí a radost, že se nám to povedlo, ač se to zdálo v první chvíli nemožné. Prosila jsem za pokoj těch zachráněných i mrtvých a „posílala“ lásku…… I tomu, kdo tohle udělal. Myslím, že se mi podařilo dokonale pochopit větu z bible „odpusťte jim, neboť nevědí, co činí“. Jistě taky nedělám spoustu věcí správně, protože „nevím“. Už netoužím po trestu a pomstě, ale po tom, aby v sobě každý našel spoustu lásky a soucitu, což by mu nedovolilo činit druhým utrpení.

Přijeli jsme domů zmrzlí a utahaní, zatopili si v kamnech a koukali do akvária na vodní život. Myslela jsem na ryby v rybníku a na toho, kdo řídil naše kroky tak, abychom byli ve správnou dobu na správném místě. Děkovala jsem v duchu za nejkrásnější 1. adventní neděli, kterou mi bylo umožněno zažít. Děkovala jsem Zuzaně a její rodině, že neváhali strávit netradičním způsobem právě tento čas, že mi pomohli vylepšit pohled na člověka, pána tvorstva. Nejsou všichni stejní, je tu naděje. Jsem ráda, že jsem ovládla svou impulsivnost, která mi zpočátku velela zviditelnit tuhle špatnost v mediích, a nepřidala tak svým „troškem do mlýna“ negativ a nechvalných senzací, které nám jsou ke konzumaci každý večer předkládány ve zprávách TV.

Možná se teď najde někdo, kdo po přečtení těchto řádků usoudí, že se zabývám nedůležitými věcmi, kterým nerozumím, a že jsme dokonce udělali z jeho pohledu něco špatného. Počítám s tím, ale i tak na něj myslím v dobrém.

Zloba plodí zlobu, láska a odpuštění zase lásku a odpuštění.  

Přeji všem lidem a tvorům na téhle planetě i jinde, aby se nenechali „strhnout dobou“ a prožili krásný čas adventní a klidné svátky opravdu ve jménu toho, kdo nám je „přinesl“. A ještě jednou děkuji…….:-)

Irena Burešová

  

Autor: Jan Novák | pondělí 22.12.2008 22:04 | karma článku: 16,33 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 509x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 776x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Bouřky dorazily na západ a jih Čech. Mohou být silné s přívaly a kroupami

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  17:39

Od podvečera hrozí velmi silné bouře s kroupami o velikosti kolem tří centimetrů, přívaly deště s...

VIDEO: Propalestinský flash mob v Miláně vyvolal chaos. Považovali ho za útok

6. července 2024  16:01

O rozruch se v pátek odpoledne v centru Milána zasloužilo asi třicet propalestinských demonstrantů,...

Britský obrat v migrační politice. Nový premiér zruší deportace do Rwandy

6. července 2024  15:32

Novopečený labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj...

To se v japonském vlaku nesmí stát. Strojvůdce si zpíval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik