Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak fungují čeští programátoři...

Reaguji na článek Kláry Bresslerové Jak (ne)fungují čeští programátoři. Po dohodě s redakcí touto cestou chceme vyvrátit nepravdy, které v uvedeném článku jsou.

Paní Bresslerová nemá pod článkem "Jak (ne)fungují čeští programátoři" diskuzi. Není to náhoda, ale spíše úmysl. Vyhnula se tím tomu, že ji tam lidé, osobně zainteresovaní v této věci, nebudou psát pro ni nepříjemné pravdy, když už ona ve svém článku lže. Jakožto člověk, který s paní Bittnerovou Novotnou, sestrou paní Bresslerové domlouval onen projekt bych rád uvedl na pravou míru několik věcí. Začátkem července letošního roku mě paní Bittnerová Novotná požádala o pomoc s úpravou jejích webových stránek. Jelikož jsem celou věc řešil jako kamarádskou výpomoc nebyl důvod sepisovat smlouvu, naopak jsem dotyčné paní vyšel vstříc. Byly jí tak navrhnuty dvě varianty, první s novým redakčním systémem, druhá potom jen jako úprava stávajícího webu založeného na systému Joomla. Paní Bittnerová Novotná se nějaký čas rozhodovala, jakou variantu zvolit. Nakonec jsem jí kývl na možnost zaplatit za nový redakční systém ve třech splátkach a zároveň jí i nabídl možnost roční údržby hotového webu zdarma. Nic tedy nebránilo tomu, aby se programátor zmíněný v dotyčném článku pustil do práce.

V průběhu srpna byla hotova defakto většina původního zadání, ke kterému si ovšem paní Bittnerová Novotná začala přidávat další a další věci, které v původním zadání chyběly a doprogramování některých z nich si vyžadovalo i úpravu již hotových věcí. Koncem srpna už těchto "dodělávek" bylo tolik, že naprosto převyšovaly původní zadání a tak byla dotyčná slečna požádána, že takhle to nejde a rozpočet se bude muset navýšit o přidané věci. Její reakcí bylo to, co již paní Bresslerová zmínila ve svém článku. Ohánění se chybějící smlouvou, faktem, že prakticky nic není hotové atd. Znovu upozorňuji, že většina práce již byla hotová a chybělo jen několik drobností, které ovšem spíše souvisely s tím, co dalšího a nového si paní Bittnerová Novotná vymyslela. Redakční systém, který tvořil více než 60 procent ceny fungoval, stejně tak registrace a kalendář byly hotové, nicméně chybělo to hlavní. Ochota paní Bittnerové Novotné pochopit, že pokud si bude stále vymýšlet nové a nové věci, rozpočet se těžko dodrží. Nejprve přestala tedy komunikovat se mnou, nakonec i s dotyčným programátorem. Nereagovala ani na návrh web dodělat za původních podmínek, nereagovala ani na zaslání přesně vyspecifikovaných věcí z rozpočtu, ve kterém byly přesně uvedeny částky, které souvisí se zvýšením kalkulace a počty hodin navíc, které u nich programátor stráví. Tím mimo jiné vyšlo najevo i to, že součástí již hotových prací bylo i několik věcí, které v původním zadání nebyly a přesto jsme doposud z naší strany rozpočet nenavýšili.

Nakonec jsme tedy přikročili k oné, z našeho pohledu nešťastné akci s vymazáním části webu horoskopye.cz. Reakcí na tento pochopitelný ač nevhodný krok byl článek paní Bresslerové, který je naprosto lživý a co je ještě smutnější, porušuje etický kodex blogera. Moudřejší v tuto chvíli ustoupil a zachoval se přesně tak, jak dotyčné paní nečekaly. Obrázek o celé této kauze si člověk může udělat na adrese, kde běží vývojová verze webu, který si u nás paní Bittnerová Novotná objednala a samozřejmě není problém doložit i další materiály jako je původní zadání vs. její požadavky z pozdější doby, tak aby bylo snadno dokladovatelné, proč byla požádána o navýšení rozpočtu. Ale proč to vlastně dělat? Kdo bude chtít, obrázek si o celé této situaci udělá sám. Co víc, stále platí, že i negativní reklama je reklamou.

Aleš Vykypěl a Martin Pešava

*

O vyjádření po dohodě s autory tohoto textu a redakcí požádala i společnost Onlio, a.s.:

V samotném článku je uvedeno, že ke komunikačním problémům došlo jak u externích programátorů tak u IT kolegů autorky článku. Nabízí se tedy otázka, zda jsou tedy špatní  všichni IT pracovníci nebo jen jediná osoba.

Za společnost Onlio mohu jen říci, že dotyčnou osobu neznáme a nikdy jsme s ní nejednali. Je zde jistá podobnost se slečnou Bittnerovou (ex kontaktní osoba našeho stávajícího klienta), u které jsme za účelem spokojenosti klienta vyměnili 4 account managery, kteří s ostatními klienty vycházeli vždy pozitivně, ale zde přetrvával neřešitelný komunikační problém. I když fungujeme jinak než programátoři na volné noze, u tohoto případu častokrát nepomohly ani smluvní rámce či písemné zadání.

Mgr. Katarína Hrnčíriková, sales and marketing manager Onlio, a.s.

Autor: Jan Novák | úterý 22.9.2009 13:01 | karma článku: 22,21 | přečteno: 2578x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik