Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já chci volit!

Jsem mladý, krásný, perspektivní a mám profil na Facebooku i Twitteru! A stejně jako každý takovýto průměrný občan, i já chci volit! No jo, ale koho? Modré, oranžové, zelené nebo duhu? Mí přátelé na Facebooku v tom mají jasno už dlouho a vesměs se shodnou, že Paroubka ne. Takže Topolánka ano? Schwarzenberga ano? Johna ano? Ale je to tak skutečně správně? Mám jít volit podle velikosti skupin na Facebooku nebo podle toho, kdo přináší menší zlo? A kdo tedy přinese tu změnu?

Co si tak udělat takový osobní přehled? Vezmu to popořadě podle posledních výsledků průzkumu preferencí. ČSSD je mi obecnou ideologií nejblíže, ale volit ji nebudu. Jiří Paroubek se obklopil na můj vkus až moc nedůvěryhodnými osobnostmi (pan Tvrdík, pan Dimun atd.) a jeho rétorika je mi také cizí. Není o nic horší než ostatní lídři, ale jelikož je mi sociální demokracie nejblíže, tak se nemohu podílet na podpoře stávajícího vedení tím, že jim svým hlasem dopomůžu k vítězství ve volbách.
Další stranou je ODS. Tak tady opravdu nevím, protože jejich nynější politika nepolitika mě přivádí k otázce, jak to, že má Slovensko plyn? Lidé, kteří tak bravurně zvládli několik krizí během našeho předsednictví, se dnes porážejí absolutně sami. Korupce, tunely, obstrukce, žádný tah na branku. Volební program založen na tom, že Paroubek to bude dělat blbě a nepusťme komunisty zpátky k moci, no tak to je pro mě velká slabota!  Obávám se, že se ODS z tohoto rozpoložení nevyhrabe a následující tři roky protrpí v naději, že ON je spasí!
KSČM volit nebudu, protože to jsou “pašíci“, kteří nám tady všem ničili mnoho let život a jejichž představitelé si zaslouží upálit? Ale kdeže! Nelíbí se mi jejich zahraniční politika a v ostatních vnitrostátních otázkách jsou nemastní, neslaní. Co se týče té minulosti, tak když je v roce 1989 nezrušili ti, kteří byli onou komunistickou politikou skutečně zasaženi, tak co já, který zažil “samet“ v plenkách - mám tady bojovat za jejich zrušení? Mám na to právo? Ale to patří do jiné diskuse. Sorry, přátelé z Facebooku, ale já se pokusím volit zodpovědně.
TOP 09 měla být tou stranou, která mi vrátí naději a díky níž budu hrdý na to, že jsem volič! Bohužel, nestalo se. Jistě, Karel Schwarzenberg je persona numero uno a má všechno, co by měl skutečný politik mít, ale bude to stačit? Co si budeme namlouvat, pan Schwarzenberg může ve vysoké politice působit už jen několik let, což vystačí tak na nastartování změny. Kdo ji však dokončí? Pan Kalousek určitě ne, to už je větší pravděpodobnost, že založí další spolek přátel dobrých funkcí. Poté, co opadla  euforie z nové strany, mi čím dál víc připadá, že pan Schwarzenberg je jen mediální figurka, která měla nahnat ony pomyslné ovečky – voliče - do ohrádky. Protože ono není nic přitažlivějšího, než nová strana, která říká věci na rovinu, s cool předsedou, který v sedmdesáti letech ovládá Facebook a Twitter stejně bravurně jako čištění zubů, a bývalým skvělým “ušlo mi něco přes 100 miliard“ ministrem financí! Ale kdo jsou ti ostatní lidé ve straně? Odkud jsou a proč přestoupili či se zapojili? Odpovědi na tyto otázky už nejsou tak coolové, vlastně jsou smutné. TOP 09 NE!
KDU a ZELENÉ vezmu jedním vrzem, NE! Nevýrazné programy, nevýrazní lídři, zcela zbyteční.
Poslední stranou na holení jsou VĚCI VEŘEJNÉ. Radek John dokázal v pořadu Na vlastní oči sestřelit dva starosty. Wau, to je zpráva na kterou jsem celá ta léta čekal! A co má být, to je jako volební program? Pan John to asi myslí dobře, ale dělá to blbě. My tady nepotřebujeme stranu, která bude dělat nějaký kontrolní orgán, na to máme policii. A ani tady nepotřebujeme stranu, jejíž jediný nápad je, že veškerou zodpovědnost hodí na nás! Referenda a přímá volba jsou krásné nástroje demokracie, ale volit si policejního prezidenta? Jak já jako obyčejný člověk mám vědět, který z kandidátů má lepší předpoklady pro výkon takovéto funkce? Nemůžu, je to úplná hloupost. Na co si pak platit politiky, když máme vše rozhodnout sami? Takže ani VV NE, pokud vůbec přejdou onu hranici pěti procent!
A to je vlastně konec přátelé. Příjemně drzý Miloš Zeman se přes 5 procent nedostane a tak samo dopadne paní Bobošíková. Takže...
Já chci volit, ale nemám koho!
Marek Myšinský

Autor: Jan Novák | pondělí 1.3.2010 21:03 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1893x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:10

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září v...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik