I já podporuji stávku

Proč mají platit dluhy ti, kteří to nezavinili a kteří z toho nic neměli, když se vytvářely?

Velkou část deficitu má na svědomí snížení daní ze zisku u velkých firem, ke kterému sáhla Topolánkova vláda v r. 2005. V civilizované Evropě se tato sazba pohybuje kolem 30% (Francie 33, Belgie34, Itálie 33, Nizozemsko35, Finsko 30, SRN 25), jen my (a Lotyšsko) máme 15%!! Topolánkova vláda snížila tuto sazbu z původních 28% téměř na polovinu v bláhové naději, že nastartuje překotný hospodářský růst. Překotný hospodářský růst se nekonal, zato se konal růst rozpočtového deficitu (a růst zisků nadnárodních společností, které vlastní většinu našich velkých firem – takže finance odplývaly za hranice). A současná vláda dál udržuje tento stav a místo toho, aby vrátila sazbu na úroveň civilizovaných evropských zemí, se snaží odřít střední vrstvy – občany s průměrným (maximálně mírně nadprůměrným) příjmem. Dál udržuje systém, který připouští taková zvěrstva, jako společnost IZIP (zdravotní knížky), kde si 9 zaměstnanců rozdělilo 59 milionů (tj. průměrný měsíční příjem 546 tisíc) – a to jsou veřejné finance, které nám stát strhává na zdravotní pojištění (platí VZP!). Dál udržuje systém, který připouští, aby ŘSD platilo za 1 m2 asfaltové plochy na D1 u Jesenice 1566,-Kč, na ostravské D47 už 12787,- a na teplické 28407,-!! A tohle všechno mají platit řadoví občané této země? Vždyť to je obrovská nespravedlnost!! Jak s tím někdo může souhlasit?? Možná má pravdu diskutující FiS95, že máme víc státních úředníků, než si můžeme dovolit, ale kdyby nebylo výše uvedených zvěrstev (to jsou samozřejmě jen příklady, jen špička ledovce), mohli bychom si jich klidně dovolit i víc (ne, že bych to pokládal za dobré).

Teď mě možná někdo nařkne z levičáctví. Tak vážení, kteří pamatujete reálný socialismus ze školních lavic, já jsem v něm prožil 40 let a byl jsem vždy antikomunista – ne z filosofických důvodů, ale proto, že jsem viděl nespravedlnosti, které se děly, a byl jsem proti tomu. Nebyl jsem disident, ale také jsem nebyl v žádné straně. V r. 1968 jsem byl v KANu, za studentské stávky v listopadu 68 jsem byl členem stávkového výboru. V listopadu 89 jsem byl zakládajícím členem OF v našem okrese, později mluvčím OKC OF. Ze stejných důvodů, proč jsem byl antikomunista (proti nespravedlnosti), musím být i proti tomu, co se děje teď. Tehdejší nespravedlnosti jsou nahrazovány jinými nespravedlnostmi. Připomíná mi to kreslený vtip, jak dva bezdomovci sedí pod mostem a vzpomínají na listopad 89. Jeden z nich smutně říká:“Před 21 léty jsem zvonil na Václaváku klíčema. Byly od bytu, od garáže, od chalupy, od auta… „. Přesto jsem stále pro pravicový stát – ale to, co je tady, není pravicový stát (nechci říci, co to je, abych neporušoval pravidla slušnosti na blogu). Pravicový stát je např. USA. Proč se nepřevezmou jejich daňové zákony u nás? Proč se nepřevezme institut majetkového přiznání, který tam účinně funguje proti praní špinavých peněz?

A ještě musím říci, že když mluvím se svými přáteli, s nimiž jsme před 21 léty rozjížděli listopadové změny u nás na okrese, vidí to naprosto stejně. Tehdy se vládlo pomocí rudé knížky, dnes se vládne pomocí nacpané šrajtofle, místo tehdejších nespravedlností jsou dnes jiné. Je v tom zásadní rozdíl?

Pavel Křivka

Autor: Jan Novák | úterý 14.12.2010 19:35 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78