Hysterie kolem Topolánkova výroku

V sobotu zhruba kolem půl osmé jsem se o oněch Topolánkových výrocích dozvěděl z odkazu Jinřicha Šídla.

Jako obvykle je to zajímavé téma. Vedle vedoucího domácího oddělení České televize na článek Lidovek odkazoval také Zdeněk Škromach, Jiří Havel a další. Jak tomu tak bývá u lidí s více jak čtyřmi tisíci přátel, sešlo se pod Škromachovým odkazem jen nějakých 60 příspěvků, kde se jedinci převážně předháněli, kdo Topolánka důrazněji odsoudí.
Abychom pochopili tuto situaci, je důležité jít k prvotnímu médiu (lidovky.cz), které se dopustilo zcela diletantského novinářského jednání. Zveřejnili článek nepodložený fakty a senzacechtivý žurnalista své kdovíjak nabyté informace překroutil, ze své překrouceniny následně četl mezi řádky to, co tam nikdy nebylo.
V podstatě z věty: „Co ti mám říct? Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí, s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay.“ (http://www.lidovky.cz/topolanek-premier-je-zid-ktery-uhne-kvuli-svemu-charakteru-p4j-/ln_domov.asp?c=A100320_162839_ln_domov_ani) Vznikl článek odsuzující homofobního a antisemitského expremiéra s názvem „Topolánek: Premiér je Žid, který uhne kvůli svému charakteru.“
Sice zde lidovky zveřejnili přepis rozhovoru, ale průměrný čtenář již nebyl schopen odpoutat se od předsunutého hodnocení novináře. Neschopen si pak provést vlastní kritiku původního rozhovoru zvesela přirovnává Topolánka k Hitlerovi, nebo Duškovi a jeho bojácnosti sbírat tužky. Většině čtenářů zcela uniká, že slovo Žid zde Topolánek použil jen pro zvýraznění nedůležitosti etnické či sexuální skupiny, tedy záleží na charakteru jednotlivce.
Také to prý naznačuje, že tedy být gay je v pořádku, ale u Žida už prý podle Topolánka je problém. Pak měl skutečně Topolánek do věty „To přeci nesouvisí, s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay" dosadit „a nebo Žid.“ Pak by to snad bylo i na neformální rozhovor politicky korektní a o pózování předsedy Topolánka pro gaymagazín LUI by se téměř nikdo nedozvěděl.
Pět minut se Mirek Topolánek vyhýbal trapné paušalizaci a generalizaci, aby to ukončil výše zmíněným takzvaně problematickým prohlášením.
V neposlední řadě se sluší poděkovat LUI, že dnes dopoledne zveřejnil video z tohoto rozhovoru. (http://www.lui-magazine.cz/index.php?clanek=nesestye-uhan-e-debata-s-panem-topol-enkem#diskuze) konkrétně rozhovor 3.část
Pavel Pospíšil

Autor: Jan Novák | úterý 23.3.2010 15:07 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78