Euro za dvacetsedm. ČNB, není to málo???

Už je to tady!! Konečně se budem mít lépe a to díky ČNB, zlevníme korunu, protože se zvýší vývoz budem všichni bohatší. Experiment s vyšší DPH úplně nevyšel, tak tentokrát zbohatnem na slabé koruně.

Nedělám holt v ČNB, abych věděl o kolik se nám zvýší vývoz, ale jistě už dnes jde vyčíslit, kolik na tom do konce roku vyděláme. Určitě všichni na to čekali. Naši zemědělci vyvezou víc než vypěstovali a ten zbytek prodají za levně na tuzemském trhu, nemluvě o tom, že toho prodají víc, páč zboží z dovozu bude ještě dražší. Dovozové potraviny, aby udržely nízkou cenovou úroveň nastavenou tuzemskými výrobci, přidají víc vody, soji a dalších náhražek, čímž opět zvýší prodej tuzemských levných a kvalitních potravin.

Dalším přínosem bude i silný automobilový průmysl. Zde se konečně zlevněním našich výrobků nastartuje celoevropský automobilový průmysl, auta skokově zlevní díky vysokému podílu našich dílů a začnou se víc prodávat a my budem víc vyrábět. Škodovky a hyundai budou furt za babku, páč se v tuzemsku vyrábějí. Těch pár komponentů, co se dováží, sice zdraží, ale to vyváží zvýšený zahraniční i tuzemský prodej a omezí dovozy těch nekvalitních vozů ze zahraničí.

Sice nafta a benzín zdraží náklady na dopravu, ale opět zde zafunguje ohromné množství zboží, které ode dneška budeme vyvážet. Přepravní kapacity, které nebyly vytížené, konečně budou zaplněny a celkové náklady na dopravu klesnou. Nakonec zboží z dovozu ani tolik nezdraží, protože náklady na zboží dovážené do ČR díky ohromnému množství kaminů, vracejících se do ČR prázdné, klesnou téměř k nule.

Nezaměstnanost bude atakovat nulu, protože firmy ve snaze pokrýt zvýšený vývoz, budou nabírat každého, kdo má nohy a ruce. Platy zaměstnanů skokově vzrostou, protože firmy v obavách o ztráty zaměstnanců, se je zvýšenými platy budou snažit udržet. Zaměstnanci navnaděni vysokými platy budou mít konečně víc na utrácení.

A celkový výběr daní vzroste. Díky neexistenci nezaměstnaných poklesne počet vyplácených sociálních dávek. Státní rozpočet díky poklesu výdajů se konečně začne plnit. Aby nenastal tlak na zvýšení kurzu koruny, začneme víc budovat, víc silnic, na Temelín i ten Labsko-odersko-dunajskej kanál bude, budem muset investovat do školství, zdravotnictví, vývoje, aby jsme udržely výdaje pod kontrolou. Ještě štěstí, že státní dluh máme v korunách, to se to bude splácet jedna dvě.

Snad jen těch pár věcí z dovozu zdraží, ale koho by to trápilo, díky vyšším platům si budem moc víc dovolit a taky jako vždy se celé zdražení díky konkurenci na trhu do ceny výrobků nakonec nepromítne. I na tý dovolený se nakonec budu moc víc rozšoupnout.

Takže jako uvědomělý občan musí říct, jen oslabte korunu a zdražte mi těch pár věcí z dovozu jako elektroniku, naftu, benzín, plyn, komponenty do výrobků, které po smontování vyvážíme, těch pár potravin, kde nejsme soběstační, železo,  hliník, zlato, automobily, oblečení, boty, polotovary, hygienické potřeby, zahradní techniku, kytky, hračky, kola, ... .

Ješkovi zraky, já už se tak těším. Letos na vánoce to ještě asi úplně nebude, ale příští rok. Jéje.

Libor Vodvárka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Novák | úterý 12.11.2013 20:36 | karma článku: 28,49 | přečteno: 1197x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78