Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobrá řešení jsou snadná

Asi jako většina lidí i já jsem zachytil v poslední době zvýšený zájem médií, blogerů i diskutujících o romskou problematiku. Soudní kauzy, volby, neobratná vyjádření politiků to vše jenom podtrhuje o jak závažný a významný problém se jedná. Rasismus, to je téma, které prolíná od nejvyšších pater společnosti až do posledních domácností. Všichni vědí, že je to veskrze nechutný a civilizovaného člověka nehodný jev. Všichni jej nenávidí a přitom je v jejich hlavách uvízlý neskutečně hluboko.

Projevuje se v tisících drobností, které na první pohled vypadají naprosto nevinně a korektně. Ale pozor, je to jen zdání.
Jeden příklad za všechny. Všimli jste si, že když vstoupí do veřejného prostoru, třeba pošty, prodejny nebo prostředku MHD osoba rómského vzezření, všichni přítomní zástupci majoritní skupiny zpozorní a tak nějak automaticky začnou věnovat zvýšenou pozornost ochraně svých cenností, které mají u sebe, jako jsou peníze, šperky, hodinky, mobilní telefony atd. ? A to jenom proto, že zcela neoprávněně danou osobu přiřadí k určité skupině, která se vyznačuje zvýšenou touhou po cizích věcech.

Je to bez pardonu rasistický postoj. O daném příchozím nic nevědí, ale přesto jej už zcela podvědomě vnímají jako potenciálního zloděje. Nejenže je to pro daného ponižující, ale jedná se jednoznačně o diskriminaci. Příchozího to zcela pochopitelně rozlítí. Jednak se cítí ponížen nedůvěrou veřejnosti a jednak, má-li v úmyslu opravdu (tedy zcela výjimečně) krást, jeho aktivitu to zcela nepřiměřeně ztíží. Co je zejména šokující, že se tak chovají především ženy, a hlavně ty starší, a taky´starší lidé obecně. U těch bych už očekával určitou životní moudrost, empatii a nadhled. Ovšem jak z toho ven? Samozřejmě osvěta, výchova, pozitivní příklady. Bohužel je to na dlouho a výsledky jsou nejisté.

Takže zbývá cesta zákona a jeho nekompromisního uplatňování. V praxi to znamená, že když bude někdo ve výše uvedené situaci vykazovat známky podobného chování, tedy bude se viditelně strachovat o svůj majetek, bude vystaven trestnímu postihu. Začal bych u mnohatisícových pokut, ale nebál bych se ani vězení v případě zvláště křiklavých a tím i společensky nebezpečných situací.

Bohužel je zde jako obvykle dost velký problém s prokazováním viny. Obviněný může jako obvykle tvrdit, že měl ruku ve stejné kapse jako peněženku zcela náhodou. Však to známe. Tomu se dá předejít, že své cennější předměty nechá volně umístěné a zdánlivě bez dohledu. Podezření tak snadno zažehná a vyjádří tak svůj neochvějný postoj důvěry a tolerance. Jistě, že se mohou v počátečních etapách implementace podobných zákonů objevit dětské nemoci. Občas se stane, že volně umístěná cennost zmizí. Ovšem takováto nedopatření doprovázejí všechny nové smělé myšlenky. Hlavně je tady výkonná policie a justice,  Vypátrání případného zloděje není problém, minimálně v horizontu několika let. Jeho spravedlivé odsouzení, včetně vymožení náhrady škody je denní rutina.

Může se to zdát na první pohled dětinské a z krátkodobého hlediska bláhové. Ale pozor v dlouhodobém horizontu to nepochybně přinese žádoucí výsledky. Vedle již zmíněného sblížení jednotlivých skupin obyvatelstva, prohloubení důvěry a vzájemného respektu to bude mít i praktické dopady, a to zejména v oblasti snížení kriminality. Zloděje časem nepochybně začne nudit krást takto snadno, bude to pod jeho úroveň. Míra podcenění jeho schopností v něm vyvolá touhu po složitějších a náročnějších úkolech. Ale hlavně už nebude proč a co. Už budou všechno mít, zatímco ti druzí už nebudou mít co nabídnout. Uleví se policii, nebude mít koho stíhat. Nakonec už ji nebude ani z čeho platit.

Takových drobných příkladů existuje běžném denním životě obrovské množství. Jenom je identifikovat, analyzovat a vybrat vhodné řešení. Optimismus je namístě. Čekají nás časy míru a porozumění.
Těšíte se ?

Kamil Nehorázný

Autor: Jan Novák | úterý 26.10.2010 10:10 | karma článku: 14,35 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik