Den žen očima ženy: jaký byl, jaký je, jaký by měl být

8. březen pravděpodobně ještě dlouhá léta ponese stigma ohavného socialistického svátku, se všemi těmi rudými karafiáty, co jim můj přítel říká "soudružky kytky", opilými kolegy, oschlými chlebíčky a kyselým vínem. Nejméně do té doby, než vymře (promiňte mi ten výraz) generace, která si na to pamatuje.

Není sporu o tom, že takový způsob slavení čehokoliv, nejenom Mezinárodního dne žen, zdá se mi poněkud ohavný. Nejde jen o věcné atributy, vyjmenované v prvním odstavci, ale o to, že ženy a jejich ženství v téhle komedii vždycky hrály spíše pasivní roli. Průběh oslavy tak byl spíše v režii mužů, nebo žen, jejichž mužský aspekt byl na první pohled viditelný (Marie Kabrhelová a další členky Československého svazu žen). Stejně tak je dnes v režii mužů snaha o zrušení tohoto svátku. Stručně s nadsázkou shrnuto, MDŽ nám ženám byl ukraden, zneužit a má být zahozen do propasti dějin jako použitý kus toaleťáku.

V naší rodině se tento svátek pořád drží, byť oslava spočívá ve skromném přání všeho nejlepšího, letos po společném nedělním obědě, a malém dárku pro všechny ženy, které se v místnosti vyskytují, vyjma čtyřleté neteře, kterou zatím za ženu nikdo nepovažuje. Mimochodem by mě zajímalo, kdy se to zlomí, kdy se z dítěte stává žena hodná svého mezinárodního dne, ale to sem asi nepatří. Celkem tedy bylo předáno cca 500 g rozličné čokolády a jedna malá sazenička hyacintu dosud neznámé barvy, pokud vím. Proti této tradici nemám žádných námitek, zvlášť proto, že čokoládu miluju a pomyšlení na dvě tabulky sladkého potěšení ve spíži mě hřeje u srdce, přesněji řečeno u žaludku.

I když je mi soukromá a méně okázalá oslava milejší, stejně mám pocit, že to jaksi není ono. Že by se tenhle den neměl odbýt jen pár slovy provázenými pomíjivou sladkostí. V mém ideálním světě je pro ženu tento den příležitostí vyjádření svého ženství jakýmkoliv způsobem, který ji potěší. Každá by tak měla slavit po svém. A nejlepším dárkem od mužů v jejím okolí je podpora čehokoliv, co se ten den rozhodne udělat a ocenění všeho, co ji dělá ženou, odlišnou od muže.

Rozhodně si nechci nechat tenhle sváteční den ukrást politiky, kteří myslí v klišé a nedokáží se zbavit předpojatosti získané životem v monotónnosti minulého režimu. Ani nechci tenhle den přenechat feministickým organizacím, jejichž členky a členové si zhusta myslí, že rovnost šancí znamená pohlížet na ženu a na muže stejně. Svůj mezinárodní den si jako žena dnes zkrátka užiju a je na mužích v mém životě, aby mi ho udělali co nejhežčí.

p. Štočková

Autor: Jan Novák | neděle 8.3.2009 16:02 | karma článku: 12,57 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78