Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demor, starý poutník

Okny krčmy lomcovala vichřice řádicí venku. Tam nebylo vidět ani na krok. Všude poletoval sníh a navíc ledové krystalky nesnesitelně bodaly do očí. Nikomu z přítomných se nechtělo opustit dům. Posezení u karet s přáteli a sklenkou rumu při jasném světle ohně v krbu všem naprosto vyhovovalo. Uvnitř bylo jedenáct lidí. Za výčepem se usmíval hostinský Roland, aby taky ne, dnes byla mimořádně dobrá tržba.

Po místnosti běhala jeho žena Germina a roznášela sklenice rumu a tupláky piva. U stolu nejblíže krbu v teple vysedával starý kovář Gorwin,jeho syn, truhlář Marko a dva rolníci, bratři Moris a Tandur. Všichni se smáli, popíjeli a hráli karty. U malého stolku hned u okna přímo pod úchvatnými loveckými trofejemi pojídal hajný Sten se sedlákem Vorikem pečené kuře a oba ho statně zapíjeli pořádně napěněným pivem. U kulatého stolu v blízkosti výčepu posedávali dva vojáci, jež přišli z nedalekého Brantu zkontrolovat vesnici a díky bouři tu uvízli, kapitán Famrir a jeho přítel Godrik. Společně s nimi tam seděl i lovec Kanis se svým černým psem Falandem, který polehával pod stolem.

„Třeba já jsem slyšel,“ pokračoval v rozhovoru Kanis: „že dole na jihu se bojuje, třeba právě proto jsme dlouho neměli v okolí žádného návštěvníka.“

„Hloupost,“ vložil se do rozhovoru hostinský Roland, který je už dlouho poslouchal: „Kdyby byla válka tak by o tom v Brantských kasárnách něco věděli, ne ?“

„To nemusí být pravda,“ odpovídal Famrir: „Nedávno se vrátili jezdci z průzkumu okolí. Cesta do Norbradu je díky sněhu neprůjezdná. Třicet mil od Brantu končí sjízdnost a Norbrad je dalších dobrých dvě stě daleko a to je to od Brantu nejbližší město! Asi jim enstálo za to dobývat se sem kvůli těm pár mužům co by tady nabrali.“ Domluvil a zhluboka se napil piva.

„Klidně může být válka a my o tom nemáme ani tušení,“ dokončil Godrik ze svého přítele proslov.

„Takže jsme od zbytku Tranie úplně odříznuti ?“ zeptal se nevěřícně Roland a sáhl do lavoru s vodou a špinavým nádobím aby vzal do ruky sklenici, utřel ji a vrátil do police.

„No, vzhledem k tomu, že cesta je v jední mezeře mezi skalami, které začínají a končí v severním moři a obepínají celé Brantské údolí tak ano,“ dostalo se mu od Famrira odpovědi a hostinský jen nevěřícně zakroutil hlavou. Další otázku položil Kanis:

„A co moře ? Je odtud takových 20 mil.“ Godrik mu pohotově odpověděl: „Je, zamrzlé. Loď nepropluje a člověk se pro změnu proboří. Musíme počkat na novinky a zásoby až do jara.“

„Škoda,“ odvětil Roland, ale nezvedl oči od další sklenice co leštil. V tom někdo prudce rozrazil dveře. Všichni na něj upřeli zrak. Někteří dokonce vstali a s udiveným výrazem pozorovali postavu na pozadí otevřených dveří a venku zuřící bouře. Díky bílému zářivému prostoru za člověkem nedokázali rozeznat tvář skrytou pod kapucí starého šedivého kabátu. Až potom co postava vstoupila kousek dál do místnosti a zavřela dveře podařilo se jim rozeznat vrásčitý a jemně vousatý obličej starého muže. Ten si stáhl kapuci a kabát pověsil na věšák. Pes Faland vykročil zpod stolu a na starce zavrčel.  Muž k němu beze strachu přistoupil a na halvu mu položil ruku. V psovi se náhle něco změnilo. Zakňučel, stáhl ocas a schoulil se k nohám svého pána. Na tváři měl vyděšený výraz upřený na cizince. Stařec prošel němým lokálem a postavil se přímo před Rolanda, ovšem na druhou stranu výčepu. Promluvil tichým chraplavým hlasem:

„Zdravím dobrý muži. Neměl bys trochu pálenky na zahřátí ? Venku je poněkud zima.“ Hostinský se najednou vzpamatoval a rázným hlasem odpověděl:

„A máš peníze, starče ?!“ Muž pokrčil rameny a potřepal hlavou ze strany na stranu. Potom se vrátil ke svému kabátu a navlékl se první rukáv. V tom se náhle ozval Kanis:

„Odkud jsi, starče ?“

„Z jihu,“ dostalo se mu odpovědi. Muž si oblékl i druhý rukáv.

„Ber místo,“ řekl na to lovec a prázdnou židli po své pravici posunul kousek dál od stolu. Muž tedy kabát opět sundal a přisedl si ke Kanisovi a jeho společníkům. Lovec ukázal na hostinského:

„Ty, nejlepší pití. Platím já.“ Hostinský sáhl na nejvyšší poličku a sundal láhev z poloviny plnou zlatého moku a nalil jí plnou sklenici. Potom ji sám zanesl před starce a tiše pronesl:

„Verenský rum.“ Stařec sklenku uchopil a dlouze k ní přičichl. Potom si trochu usrkl a nechal si ten doušek chvíli v ústech aby si ho vychutnal. Potom řekl se šťastnýma očima:

„Veren, sladký Veren… Je tomu už dvacet let co jsem tento nápoj pil naposledy, na Verenu.“ Potom sklenici vyprázdnil jediným hltem.

„Jaké je tvé jméno?“ Otázal se lovec: „Já se jmenuji Kanis. Byls na Verenu ?“

„Lidé mi říkají Demor. A ano byl jsem na tom překrásném ostrově. Je úchvatný. A ten jejich rum…“ Kanis se usmál:

„Dáš si ještě jeden ? Zaplatíš ho svými slovy. Stačí když budeš vyprávět co je světě nového.“

Stařec vypil další sklenici, celá krčma na něj nyní upírala zraky jako skupina hladových vlků sledujících laň pasoucí se na mýtině, všichni byli hladoví po novinkách, již tři úplňky se k nim nedonesly žádné zprávy. Stařec se tedy nadechl:

„Už zimu a půl jsem na cestě z přístavu Madra… ano, z nejjižnějšího města a pokud se nepletu jsem nyní u nejsevernějšího, že ? Je Brant blízko ?“ Všichni horlivě přykyvovali.

„Pár mil na východ,“ doplnil přikyvování slovy Moris.

„To je dobře, moc dobře,“ usmál se Demor: „Má cesta je tedy u konce.“

„Proč putuješ do těchto krajin ? A v Zimě. Cesta je prý pro koně neprůjezdná,“ položil otázku starý kovář Gorwin.

„Milý muži, vypadáš skoro tak starý jako já. Ve svém věku musíš vědět, že lidské nohy projdou i tam, kde se musí i nejlepší kůň s nejlepšími podkovami zastavit. A nyní, vidím, že všichni chcete slyšet můj příběh. Nuže dobrá. Jste možná poslední, který ho budu vyprávět a tak dobře poslouchejte abyste ho mohli dál roznášet po světě. Abyste mohli dál výprávět příběh Demora, starého poutníka. Začnu tedy. Měl jsem malý útulný dům V Madře. Hned u břehu Perlového moře. Každé ráno mě tam budil jasný a hřejivý sluneční svit a každý den se po prvním nádechu mé plíce zaplnily slaným mořským vzduchem. Býval jsem rybář. Pokaždé jsem ráno vyrazil do vln a odpoledne se vracel s úlovkem těch nejlepších ryb v celé Tranii. Jenže jednoho dne se vše změnilo. To jsem vyrazil i se svým přítelem taky rybářem, jemuž se rozbila loď. Ovšem nedlouho poté co se nám vítr opřel do plachet uviděli jsme na obzoru škuner. Připlul blíže a nám ztuhla krev v žilách. Na stožáru vlála ve větru rudá vlajka s bílým drakem lámajícím v zubech loď… Stařec poslední slova přidusil, takže vyzněla opravdu strašidelně.

„Piráti..“ pronesl hajný a usrkl si piva.

„Tak, tak,“ odvětil Demor: „piráti. Zajali nás a uvěznili na svou plachetnici. Potom se i s námi vydali na cestu na západ… k otrokářům.“ Stejně jako před chvílí svá poslední slova přidusil. Nikdo nepronesl ani slůvko a kromě praskání ohně byl jediný zvuk mlaskající pes pochutnávající si na Stenově a Vorikově kuřeti. Stařec se napil a pokračoval ve vyprávění.

„Už jsem myslel, že mně opravdu prodají. Naštěstí museli piráti zakotvit a doplnit zásoby. Jméno přístavu už si nepamatuji. Nám e podařilo utéct a dostat se do města. Bohužel náš útěk zjistili velice brzy a začali nás pronásledovat. Můj přítel je stáhl na sebe a mně tím zachránil, ani jsem mu nestačil poděkovat. Potom jsem ho už víckrát nespatřil. Sám jsem se dostal do Madry a dál spokojeně žil.“ Potom se hospoda opět utišila. Promluvil truhlář Marco:

„A proč jsi tedy vyrazil na pouť a zavítal až sem ?“

„Protože…“ Demor se nadechl: „protože před dvěma léty zavítal do Madry obchodník, který mi popsal muže jenž by mohl být můj přítel, setkal se s ním před deseti lety v Brantu.“

„A proto jsi přišel ?“ mluvil Roland.

„Ano, jsem až příliš stár a v posledních chvílích života jsem toužil poděkovat dávnému příteli.“

„Tak ti přeji hodně štěstí v hledání,“ pokračoval hospodský: „A nyní na jinou notu, bojuje se na jihu ?“ Stařec se upřímně zasmál:

„Ale kdeže, je mír. Okud vás zajímá co nového: královna Ignis zemřela.“ Všechny to šokovalo, národ královnu miloval. Kanis promluvil:

„Pokoj její duši. A nyní prosím vyprávěj něco veselejšího.“ Demor tedy vypravoval. Novinky, příběhy, legendy… A všichni ho zaujatě poslouchali. Poslouchali ho několik hodin, dokud nepřešla bouře a Demor se nezvedl k odchodu. Oblékl si kabát a rozloučil se:

„Děkuji dobří lidé. Za pohoštění, zpříjemnění konce mé cesty i za vaši pozornost při poslechu.“ Za všechny mu odpověděl Famrir:

„Neděkuj Demore, ro my jsme povinní poděkovat tobě. Hodně štěstí. Jen prosím pověz, jak se jmenuje tvůj přítel ?“

„Dufen,“ hlesl tiše stařec. Famrir se zarazil.

„Tak jest nazýván můj otec, před čtyřiceti lety sem přišel ze západu. Ale nikomu neřekl co tam dělal. Starci zasvítila v očích jiskřička naděje.

„Má na břiše jizvu ve tvaru písmene F?“

„Ano..“Demor potom opět promluvil:

„Že…že.. by se na mne usmálo štěstí ? Že bys byl synem mého přítele ? Poznat se to dá jen pomocí jediné věci. Pověz, kapitáne Famrire, snědl někdy rybu ?“ Voják se usmál:

„Ne, nikdy nezval do úst nic z moře.“ Stařec vztáhl ruce ke stropu:

„Díky bohové, pověz honem Famrire, kde ho najdu ?“ Kapitán posmutněl:

„Nenajdeš, již sedm let je mrtev.“ I Demorova tvář posmutněla a vzal do ruky kliku. Famrir ho zarazil:

„Počkej, zvu tě k nám. Matka tě jistě vřele uvítá.“ Na cizincově tváři se objevil malý úsměv.

„Ne, děkuji. Už vím co se stalo s přítelem a nyní se vrátím tam kam patřím. Sbohem.“ A odešel. Nikdo nevěděl co si o tom má myslet, ale usoudili, že se vrací na jih. Všichni se vrátili ke své práci a zábavě. To ovšem netrvalo ani hodinu a do místnosti vrazil udýchaný rychtář Moran:

„Chlapi… pojďte… honem.“ Vysoukal ze sebe mezi výdechy. A vyrazil zpět ven z hospody. Všichni až na hostinskou, která hlídala krčmu, se vyřítili za ním. Dovedl je až do kaple, kde v mdlém světle svíček a nejasné barevné sluneční záře ležela rakev. Rychtář pronesl:

„Chudák. Našli ho dřevorubci dvě míle od vesnice. Ještě před bouřkou. Musel tam ležet aspoň dva dny.“ Všichni se nad rakev naklonili a ztuhla jim krev v žilách. Ležel tam Demor. Sice měl tvář namodralou a ve vlasech a vousech ledové krystalky, ale na obličeji se mu rozléval šťastný úsměv…

 

Vojtěch Bill

 

Autor: Jan Novák | pondělí 30.11.2009 18:13 | karma článku: 7,57 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 508x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik