Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přínosy Lisabonské smlouvy (nejen) pro Českou republiku

Lisabonská smlouva podle mého názoru přináší řadu výhod pro občany členských zemí EU a je také dokumentem, který  nastartoval novou éru evropského integračního procesu. Protože dávám přednost kvalitě před kvantitou, uvádím v tomto článku pouze ty aspekty, které považuji za nejlépe uchopitelné.

Nejprve bych zmínil institut iniciativy občanů EU, který je popsán v článku 11 odst. 4 konsolidovaného znění Smlouvy o EU: "Nejméně jeden milion občanů Unie pocházejících z podstatného počtu členských států se může ujmout iniciativy a vyzvat Evropskou komisi, aby v rámci svých pravomocí předložila vhodný návrh k otázkám, k nimž je podle mínění těchto občanů nezbytné přijetí právního aktu Unie pro účely provedení Smluv". Evropská Komise k tomuto tématu otevřela veřejnou diskusi, která potrvá do 31.1. 2010. Každý občan může zaslat příspěvek Komisi (odkaz zde), ve které může vyjádřit svou představu o konkrétním naplňování tohoto bodu. Doporučuji si nejprve přečíst zelenou knihu, kterou naleznete rovněž pod uvedeným odkazem.

Dále dojde k posílení role národních parlamentů v rozhodovacím procesu EU. Tyto budou dohlížet zejména na dodržování principu subsidiarity, tzn., zda je nutné přijímat legislativní akt na evropské úrovni. Samozřejmě jsou tímto kladeny vysoké nároky především na výbory pro evropské záležitosti obou komor parlamentu, což vyžaduje aktivní přístup zákonodárců, kteří musí mít o této problematice solidní povědomí. Pasivita či nedostatečné znalosti poslanců a senátorů by znamenaly "pouhou" implementaci evropské legislativy do národního práva.

Nesmíme zapomenout ani na posílení role Evropského parlamentu, kdy došlo k rozšíření spolurozhodovacího procesu (co-decision procedure) na dalších cca 40 oblastí, včetně klíčových témat, jakými jsou např. svoboda, bezpečnost a spravedlnost, zemědělství a obchod. Je asi zbytečné připomínat, že se jedná o přímo volené zástupce. Je pravdou, že ČR má proti předchozímu období o dva europoslance méně, ale např. Německo přijde od r. 2014 o tři křesla. Když se podíváme na počet oprávněných voličů připadajících na jednoho europoslance, pak v případě Německa je to cca 646tis. voličů na jedno křeslo v parlamentu, zatímco v ČR je to cca 364tis. voličů.

Nelze opomenout ani změnu hlasování v Radě - pokud porovnáme současný systém vážených hlasů s "lisabonským" systémem, může se nový systém ukázat pro ČR jako výhodnější. Zde předkládám důkaz na reálném příkladě:

Země
Belgie12
Bulharsko10
Itálie29
Maďarsko12
Nizozemí13
Polsko27
Portugalsko12
Rakousko10
Rumunsko14
Řecko12
Slovensko7
Španělsko27
Švédsko10
29
ČR12

Bude-li ČR chtít něco prosadit podle nového hlasovacího systému, musela by dát dohromady např. koalici zemí uvedenou v tabulce. Podle současného systému by jí ale tato koalice nestačila (viz tabulka). Totéž platí také o blokační menšině. Podle lisabonského systému mohou v EU-27 určitý návrh zablokovat minimálně čtyři země reprezentující dohromady nejméně 35% obyvatel EU. České republice by tedy stačilo vytvořit koalici např. s Itálií, Španělskem a Velkou Británií. Podle současného systému by jí ovšem tato koalice nestačila.  

Novinkou je možnost vystoupení členské země z Evropské Unie, což je jasným signálem toho, že každá členská země, tedy i Česká republika, je v Evropské Unii dobrovolně. 

Lisabonská smlouva přináší transparentnější rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy - oblasti s výlučnou kompetencí, kde EU může jednat samostatně (např. stanovení pravidel hospodářské soutěže pro fungování vnitřního trhu, spoečná obchodní politika), dále oblasti se sdílenými kompetencemi (např. vnitřní trh, životní prostředí, doprava) a konečně oblasti s doplňkovou činností EU (např. průmysl, kultura, turismus).

Na závěr mi dovolte malou poznámku: europesimismus považuji za zcela legitimní náhled na evropskou integraci, ale musí být konstruktivní, ne zastydlý. Proto všem euroskeptikům vzkazuji: nabídněte pozitivní alternativu k projektu EU.

 

P.S.: Doporučuji webovou stránku  http://www.lisabonska-smlouva.eu

Autor: Honza Pohaněl | neděle 20.12.2009 14:00 | karma článku: 9,89 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Honza Pohaněl

Úkoly nového předsedy KDU-ČSL

Od založení Občanského fóra uběhlo více než 20 let a zdá se, že na naší politické scéně pomalu dochází ke generační obměně. Začali s ní překvapivě lidovci, kteří si na svém sjezdu zvolili do svého čela 33letého Pavla Bělobrádka. Dovolím si v tomto článku nastínit hlavní úkoly, které ho podle mne ve funkci čekají:

28.11.2010 v 22:25 | Karma: 7,21 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Quo vadis, KDU?

Podle výsledků posledních voleb do Poslanecké sněmovny ČR to z pohledu KDU vypadá tak, že u voličů zvítězilo „to horší v nich“. Nyní ovšem musí její lídři řešit klíčovou otázku, jak dál.

7.6.2010 v 21:35 | Karma: 6,79 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Společné rysy EU a SSSR

Do třetice mne k napsání článku inspirovala kniha „Life of a European mandarin“ (Život evropského mandarína) od holandského autora Derk-Jan Eppinka, který se zamýšlí nad tím, že EU a bývalý SSSR mají několik společných rysů, a to ve smyslu jejich symboliky a vnitřní dynamiky.

24.2.2010 v 20:55 | Karma: 15,38 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Tři největší problémy současné EU a jejich (ne)řešení

K napsání tohoto článku mne opět inspirovala kniha „Life of a European mandarin“(Život evropského mandarína) od holandského autora Derk-Jan Eppinka, který více než sedm let pracoval pro Evropskou komisi, a který poutavým způsobem popisuje fungování Evropské Unie.

10.2.2010 v 22:25 | Karma: 19,07 | Přečteno: 4440x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Postřehy o fungování Evropské Unie.

Nedávno se mi dostala do ruky kniha s názvem „Life of a European mandarin" (Život evropského mandarína), jejíž autor, Holanďan Derk-Jan Eppink, pracoval více než sedm let v kabinetech dvou eurokomisařů. Našel jsem v ní spoustu zajímavých postřehů, o které bych se s Vámi rád podělil.

31.1.2010 v 17:32 | Karma: 12,39 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1219x
Rád se o své názory a zážitky dělím s ostatníma, proto jsem se rozhodl založit tento blog...