Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hitler versus Schuman

Rozhodl jsem se reagovat na článek pana Matějky (odkaz zde) a nabídnout poněkud jiný pohled na EU. Především odmítám vylíčení evropské integrace jako uměle vynucovaného procesu uskutečňovaného stylem „když to nejde po zlém“ (Hitler), „půjde to po dobrém“ (Schuman).

Vše, co pan Matějka ve svém článku napsal o Robertu Schumanovi, je pravda, ale ne úplná. Tento politik byl do vichystické vlády jmenován maršálem Pétainem do funkce státního tajemníka pro válečné uprchlíky, bez toho, aniž by se ptali na jeho názor. Schuman se ale nikdy zasedání této vlády neúčastnil a při nejbližší příležitosti se vydal do Vichy, aby podal demisi. Navíc už v září 1940 ho uvěznili nacisti. Pro pořádek ještě uvádím, že vichystická vláda kolaborovala s nacisty teprve v říjnu 1940.

Robert Schuman si velmi dobře uvědomoval fungování geopolitiky a chápal, že Německo je prakticky jedinou zemí, která je v Evropě schopna hegemonie, a proto viděl řešení v jejím „svázání“ v nadnárodních institucích. Hitler chtěl národní státy vymazat z mapy, Schuman naopak plně chápal jejich význam a odmítal jejich zánik. Po vzoru pana Matějky, a také pro lepší ilustraci uvádím některé Schumanovy citáty:

1. „Nejde tu o splynutí států a vytvoření superstrátu. Evropské státy jsou historickou skutečností a bylo by psychologicky nemožné je zrušit. Jejich různorodost je dokonce velmi šťastnou skutečností“. 

2. „Německo nikdy nebylo tak nebezpečné, jako když se izolovalo (…). Na druhé straně, Německo má větší smysl pro společenství než kdokoliv jiný a ve sjednocené Evropě se bude moct naplno uplatňovat“. 

3. „Evropská politika, tak jak ji chápeme, vůbec není v rozporu s vlastenectvím každého z nás“. 

4. „Evropa nevznikne najednou, ani ne jako celek. Bude vznikat konkrétními činy, které musí nejdříve upevnit opravdovou solidaritu.“ 

5. „Po dvou světových válkách jsme nakonec uznali, že nejlepší zárukou pro národ už není jeho skvělá izolace, ani jeho vlastní síla, ať už je jeho moc jakákoliv, ale právě solidarita národů, které akceptují společné úlohy ve společném zájmu“. 

(zdroj citátů: R. Schuman, „Pro Evropu“) 

Co se týče současné EU, stejně jako panu Matějkovi se mi nelíbilo, že Německo bylo osvobozeno od sankcí za porušení Maastrichtských kritérií. Asi by ale nebylo fér opomenout fakt, že tato země je největším přispěvatelem do rozpočtu EU. Nesouhlasím však s tvrzením, že Německo s Francií skrze EU a Lisabon nově ovládly Evropu. Tyto dvě země přece nedisponují kvalifikovanou většinou. Mimochodem, rád bych se dozvěděl více o rozpínavé politice CDU/CSU – v článku pana Matějky na mne toto tvrzení působí spíše jako laciný výrok nepodložený fakty (ale třeba se dočkáme dalšího článku právě na toto téma). 

Pak je tu otázka čistého plátce. Obecně se jedná o zemi, která do rozpočtu EU přispívá více, než z ní dostává zpět. To je každému jasné. V praxi to ale bohužel takto jednoduše nefunguje. Velká část financí se nevrací zpět členským státům, ale míří do třetích zemí. Dále má spousta projektů mezinárodní charakter. Na úrovni orgánů EU se dospěje k rozhodnutí financovat projekt např. ve Francii, avšak jeho realizátorem může být švédská firma. Komplikované je to i se cly, které tvoří významnou část příjmů rozpočtu EU. Zboží, které dorazí např. do přístavu v Antverpách, je procleno v Belgii. Cílovou zemí výrobku může být ale Polsko, takže platba cla je sice připsána Belgii, v konečné fázi jej ale zaplatí polský spotřebitel. Z uvedených důvodů bych proto otázku „čistého plátce“ nepřeceňoval, jsem ale pro poctivou diskuzi o skladbě rozpočtu – i mně vadí, že největší podíl výdajů jde na společnou zemědělskou politiku. Podle mého názoru by se daleko více mělo investovat do údržby stávající, případně budování nové dopravní infrastruktury, neboť doprava je „krví“ ekonomiky. Možná namítnete, že je nesmysl odevzdávat finance do společného rozpočtu, a pak o ně složitě žádat zpět. Právě na dopravě je ale pěkně vidět, že je žádoucí její koordinace na evropské úrovni, aby do sebe „zapadala“ infrastruktura jednotlivých členských zemí. Jiným příkladem může být oblast hospodářské soutěže – pokud nějaký případ přesáhne hranice ČR, asi těžko by o něm mohl rozhodovat ÚOHS v Brně. 

Jaký přístup k evropské integraci je tedy pro Českou republiku optimální? Je to snad pasivita s prvky rezignace? (Jen ať si Německo s Francií rozhodují o svých záležitostech a nás ať nechají na pokoji; stejně nás NIKDY nebudou považovat za rovnocenné partnery….)? Nebyla by to ale obdoba politiky appeasementu, která vyústila ve světovou válku? Nebo je optimální přístup, pro který jsou příznačná slova AKTIVITA a DIALOG? (Snaha prezentovat postoje ČR v orgánech EU, hledat spojence, argumentovat, naslouchat partnerům a věcně připomínkovat legislativní návrhy – mimochodem, co se týče tohoto bodu, je procento připomínek států, které přistoupily v r. 2004 a 2007, stále velmi malé…). Asi je zbytečné říkat, kterému z těchto přístupů fandím já. 

Autor: Honza Pohaněl | čtvrtek 26.11.2009 19:45 | karma článku: 13,47 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Honza Pohaněl

Úkoly nového předsedy KDU-ČSL

Od založení Občanského fóra uběhlo více než 20 let a zdá se, že na naší politické scéně pomalu dochází ke generační obměně. Začali s ní překvapivě lidovci, kteří si na svém sjezdu zvolili do svého čela 33letého Pavla Bělobrádka. Dovolím si v tomto článku nastínit hlavní úkoly, které ho podle mne ve funkci čekají:

28.11.2010 v 22:25 | Karma: 7,21 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Quo vadis, KDU?

Podle výsledků posledních voleb do Poslanecké sněmovny ČR to z pohledu KDU vypadá tak, že u voličů zvítězilo „to horší v nich“. Nyní ovšem musí její lídři řešit klíčovou otázku, jak dál.

7.6.2010 v 21:35 | Karma: 6,79 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Společné rysy EU a SSSR

Do třetice mne k napsání článku inspirovala kniha „Life of a European mandarin“ (Život evropského mandarína) od holandského autora Derk-Jan Eppinka, který se zamýšlí nad tím, že EU a bývalý SSSR mají několik společných rysů, a to ve smyslu jejich symboliky a vnitřní dynamiky.

24.2.2010 v 20:55 | Karma: 15,38 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Tři největší problémy současné EU a jejich (ne)řešení

K napsání tohoto článku mne opět inspirovala kniha „Life of a European mandarin“(Život evropského mandarína) od holandského autora Derk-Jan Eppinka, který více než sedm let pracoval pro Evropskou komisi, a který poutavým způsobem popisuje fungování Evropské Unie.

10.2.2010 v 22:25 | Karma: 19,07 | Přečteno: 4440x | Diskuse| Ostatní

Honza Pohaněl

Postřehy o fungování Evropské Unie.

Nedávno se mi dostala do ruky kniha s názvem „Life of a European mandarin" (Život evropského mandarína), jejíž autor, Holanďan Derk-Jan Eppink, pracoval více než sedm let v kabinetech dvou eurokomisařů. Našel jsem v ní spoustu zajímavých postřehů, o které bych se s Vámi rád podělil.

31.1.2010 v 17:32 | Karma: 12,39 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Černý kašel slábne, počet nově nakažených ale neklesá

3. června 2024  12:19,  aktualizováno  12:25

Za minulý týden přibylo podle dat Státního zdravotního ústavu 1502 nových případů černého kašle,...

Ve znalostech o EU pohořely Konečná a Dostálová. Bodoval Vondra i Kolaja

3. června 2024  12:13,  aktualizováno  12:21

Aktualizujeme Kolik má europarlament poslanců? Kolik jich zastupuje Česko? A kolik jsme dosud měli eurokomisařů?...

Referendum o přijetí eura chtějí Dostálová, Konečná i Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:16

Přímý přenos „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:14

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1219x
Rád se o své názory a zážitky dělím s ostatníma, proto jsem se rozhodl založit tento blog...