Umělá inteligence

Tak se nám rozmohl takový nešvar. Začínám replikou ze známého českého filmu, ale pokračování nebude podle očekávání. Možná, že tento nešvar je tu s námi delší podobu stejně tak jako ten nešvar z filmu. 

 Nešvar jménem umělá inteligence. Nevím, jestli nešvar je to správné slovo, lepším slovem by bylo trend. 

Kamkoliv nahlédnu nebo nastražím své uši, tak slyším, jak je tento výdobytek dnešní doby skvělý a jak má všestranné využití, a tak jsem si dodal odvahy a zeptal se jí. Spíše jsem si ji dovolil oslovit písemně: Co jsi umělá inteligence?  Neodpověděla mi. Z toho jsem usoudil, že to není co, ale kdo. Ani na dotaz, kdo jsi? Jsem nebyl nijak úspěšný. Možná, že když to bylo písemně, tak jí to ještě nedošlo. Budu trpělivý a počkám.

Nezamlouvá se mi ten dlouhý název umělá inteligence, chtělo by to něco takového jako je Čapkovo slovo robot. Kratší název a možná i trochu originálnější. Třeba se nechat inspirovat lidskými jmény, určitě chlapskými, jako je Max a z toho iqMax. To by bylo něco, kdyby na řešení našeho problému přišla odpověď: ,,iqMax vám radí,,. Aspoň by nám odpadly pondělní a páteční porady a ani rady zkušených rodičů a prarodičů by nebylo třeba.

V týdnu na kabaretním představení  jsem slyšel text od Vítězslava Nezvala o lesní pěšině, tak mne napadlo si tu inteligenci vyzkoušet. Zajímalo mne co si myslí o obyčejné lesní pěšině, co by na toto jednoduchá sousloví vytvořila. Citaci textu Vítězslava Nezvala sem do blogu kopírovat nebudu, každý, kdo občas byl na hodině českého jazyka, tak určitě má představu, jak jeho text vypadá, samozřejmě jak je krásný. 

Tak jsem začal s vyhledáním nějaké aplikace a nebylo to nic složitého. Jen výběr z toho nepřeberného množství byl složitější, ale za chvíli jsem našel, co potřebuji a můj výběr podlehl jednoduché grafice a registraci zdarma. Dále opět nic složitého, vyskakuje vyhledávací okno pro zadání tématu nebo jen nějakého textu, tak zadávám lesní pěšinu. Před odesláním zadání mne ještě napadá, jestli to nemám té inteligentní věci trochu ulehčit a zadat toho o trochu více. Zůstávám u původní myšlenky a nechávám lesní pěšina. 

Světe div se, fungujete to! Za necelých 30 vteřin mám text a pěkně dlouhý. Valím oči a začnu přemýšlet o tom kolik bych si ušetřil času a mozkové bolesti, kdybych nebyl konzervativní a byl pokrokový a tento dokonalý výdobytek posledních let začal používat. Možná, že by se ze mne stal, bez většího úsilí, spisovatel nebo básník. 

Text z aplikace umělé inteligence kopírovat nemůžu, protože registrace je zdarma, tak aspoň kousek lesní pěšiny od umělé inteligence přepisuji. A ta appka píše: ,,Chůze po lesní cestě může být terapeutickým zážitkem, který umožňuje jednotlivcům uniknout shonu každodenního života a ponořit se do klidu přírodního světa.,,

Jasně Nezval to není, ale je to napsané bez mozkové bolesti a opravdu rychle, a navíc jsem nenašel žádnou pravopisnou chybu. To se o mých text kolikrát říci nedá.

Tento blog píši, tak 30 min. a potom se budu muset ještě nad ním zamyslet a udělat nějakou korekci. Nepovažuji se v porovnání s umělou inteligencí za moc chytrého a možná, že vše i vymažu a místo psaní zadám do kreativní aplikace patřičné téma a bude. Ne, nebude nic, nemyslím to vážně.

Možná, že jednoho dne nastane doba, když si budeme chtít přečíst nějakou povídku, báseň nebo nějaký román, tak nám bude stačit zadat do umělé inteligence naše požadavky na příběh nebo na cokoliv jiného a během pár vteřin budeme mít to co chceme.

Jsou obory, kde nachází uplatnění a nacházet ho bude více a je to ku pro spěchu věci. Jen věřím, že se snad člověk neodkloní od své podstaty, od svého lidského normálu. že pořád zůstanou lidé, kteří budou chtít číst myšlenky druhých lidí, byť nebudou dokonalé jako od stroje.

Doufám, že i mých 50 příznivců mi zůstane ještě nějakou dobu věrna a že ještě nějakou dobu bude číst to mé blá, blá, blá. Děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Podivín | sobota 2.9.2023 9:04 | karma článku: 13,08 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Miroslav Podivín

Blbé Vánoce

Vánoce začaly. Ne, nezbláznil jsem se. V supermarketech začaly už začátkem měsíce a někde i dříve. Když se někoho na ně zeptáte, tak začne omdlévat, svíjet se a nadávat. Nadávat na všechno.

23.11.2023 v 13:24 | Karma: 11,42 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Silverovi

Ahoj dědo, omlouvám se, že píšu až teď, ale za posledních pětatřicet let jsem neměl vůbec čas a ani jsem přesně nevěděl kde jsi, a až teď jsem se od bratra pana Pavla dozvěděl kam jsi odešel.

23.10.2023 v 19:37 | Karma: 11,69 | Přečteno: 254x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Recept na šípkový čaj

Začalo šípkobraní. Patřím mezi ty nadšence, kteří každý rok vyrazí do luk a strání na šípky. Šípek, plod z růže šípkové, že je zdravý všichni víme.

9.10.2023 v 9:05 | Karma: 14,06 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Podivín

Třešňa

Postavy a události jsou v této povídce smyšlené a jakákoliv jejich podobnost je zcela náhodná anebo také ne.

5.10.2023 v 10:12 | Karma: 9,29 | Přečteno: 123x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Šťastné děti

Padesátka na krku a batoh na břiše. To je má realita posledních let a něco s tím musím udělat. Běhat? Už mám svých 10 000 km naběhaných a nachozených. Chce to něco trendy a stylového.

27.9.2023 v 11:02 | Karma: 10,71 | Přečteno: 240x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Prchajícího řidiče zastavil až PIT manévr, muž se vyhýbal nástupu do vězení

13. května 2024  13:11

Policejní honička u Hodkovic nad Mohelkou v pátek skončila proraženými pneumatikami a namířenou...

„Včera jsme popili, ale jsem v pohodě.“ Svědka v kauze Pohodlí poslal soudce domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračuje hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Fiala míří do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou bude řešit migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  13:05

Premiér Petr Fiala zamíří v pondělí odpoledne do Říma, kde ho čeká jednání s tamní premiérkou...

KOMENTÁŘ: Jednání evropských zemí se Si Ťin-pchingem koordinují Macron a Scholz

13. května 2024

Premium Pozornost světových médií minulý týden budila první postpandemická cesta čínského prezidenta do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Jsem lapač situací, kdybych nebyl tak těžký, tak někde visím jako ten lapač duchů. A jelikož nevisím, tak můžu psát o obyčejných věcech ze života, o obyčejných lidech, které na své cestě potkávám a kteří mne inspirují být lepším člověkem.

Seznam rubrik