Recept na šípkový čaj
Při vyhledávání na co šípek je, se dozvíme, že snad na všechno, včetně i tak dnes populárního hubnutí. Nesmím zapomenout i na vysoký obsah vitamínu C, pro který je sbírán především. Šípek se používá hlavně na čaj, na výrobu džemu a na výrobu dalších zdravých věcí. Čechům je známá šípková omáčka. Kdo by z nás neznal přenici šípkové se zelím.
Považuji se za šípkaře, za člověka šípek sbírající i pijící. Pozor, neplést si šípkaře se šipkařem.
Po zkušenosti s pitím jsem si dovolil napsat recept na výborný šípkový čaj. Může se zdát, co může být na uvaření šípkového čaje tak těžkého. No, uvidíte sami.
Musíme nejdříve tento trnitý červeně svítící keř najít. Šípek sbíráme na podzim, přesněji od konce září do konce října každého roku. Kvalita je ovlivněna počasím. Šípek vždy zčervená, ale pokud je koncem léta málo vláhy, tak plody jsou malé. Velikost plodů, ale nesnižuje kvalitu čaje.
Výběr místa pro sběr je také důležitý. Bez znalosti terénu můžete chodit hodiny a hodiny po lese a nemusíte sebrat ani jediný plod. Šípek právě najdete všude mimo les, někde na jeho okraji, na stráních, na lukách, na okraji polí. I ve městě ho můžete objevit, a to v zanedbaných částech města, většinou na předměstích.
Nejlepší plody jsou při vršku keře, někdy až ve výšce kolem třech metrů, kam na ně ze země nedosáhnete. Nabízí se použití žebříku, ale zatím jsem nikoho nepotkal při trhání použít tuto techniku. Letos o tom způsobu vážně přemýšlím, tak až potkáte někoho plížícího se přes louku s žebříkem přes rameno, tak to budu nejspíše já.
Když nebudete mít chuť vyrazit se žebříkem, tak to nevadí. Dostatek šípku nasbíráte i ze země.
Zapomeňte na sběr do košíku. Košík se spíše hodí na houby nebo na sběr bylin, ale na trhání šípku moc ne. Lepší je plátěná taška s dlouhými uchy, kterou si zavěsíte na krk.
Další vychytávkou je pracovní rukavice, stačí jedna. Rukavice na ruku, kterou používáte pouze pro přidržování a přitahování větví k sobě. Pak už vám stačí vyčkat na pěkné počasí a vyrazit. Technika trhání je jednoduchá, nasbírat šípku co nejvíce.
Po sběru, se šípek musí co nejdříve vysušit. Předtím se musí odstranit zbytky větviček a hlavní, co vás může při pití trápit, jsou zbytky květu, takové seschlé černé lísky navrchu plodu. Není vhodné spojit propláchnutí šípku s odstraněním těchto lístků. Jakmile plody namočíte, tak se vám lístky i po samovolném odstranění budou lepit na ruce, takže je lepší lístky odtrhnout za sucha a potom šípek propláchnout nebo důkladněji umýt.
Samotné sušení není náročné, jen při použití sušičky myslete na to, že při vyšší teplotě, hlavně v závěru sušení, se může šípek připálit.
Pro uložení usušených šípků používám od hadrového pytlíku až po papírové krabice od bot. Když je šípek dostatečně vysušený, tak nehrozí hniloba ani zaplísnění.
Tak a teď ten slibovaný recept.
Až podstoupíte martyrium, kdy budete mít podrápaný hřbet ruky a podrápané celé předloktí, kdy budete mít zapíchané kousky trnů v prstech a budete je vyndávat po celý následující týden, tak budete hodně opatrní kolik šípku do připraveného čaje dáte a každý plod šípku pro vás bude tím nejvzácnější co zrovna máte. Při vaření na šípku nešetřete a do konvice ho dejte pořádnou dávku, tím bude čaj krásně červený, akorát nakyslý a zároveň akorát nasládlý.
Miroslav Podivín
Naděje
V životě jsem se nahledal spoustu věcí, od štěstí, dobrodružství, přes správnou cestu někam. Chci najít báseň.
Miroslav Podivín
Blbé Vánoce
Vánoce začaly. Ne, nezbláznil jsem se. V supermarketech začaly už začátkem měsíce a někde i dříve. Když se někoho na ně zeptáte, tak začne omdlévat, svíjet se a nadávat. Nadávat na všechno.
Miroslav Podivín
Silverovi
Ahoj dědo, omlouvám se, že píšu až teď, ale za posledních pětatřicet let jsem neměl vůbec čas a ani jsem přesně nevěděl kde jsi, a až teď jsem se od bratra pana Pavla dozvěděl kam jsi odešel.
Miroslav Podivín
Třešňa
Postavy a události jsou v této povídce smyšlené a jakákoliv jejich podobnost je zcela náhodná anebo také ne.
Miroslav Podivín
Šťastné děti
Padesátka na krku a batoh na břiše. To je má realita posledních let a něco s tím musím udělat. Běhat? Už mám svých 10 000 km naběhaných a nachozených. Chce to něco trendy a stylového.
Další články autora |
Barbaři na hranicích. Fotky od Hamásu zahanbily západní média
Seriál Pokud vás už válka na Blízkém východě unavuje, podívejte se na fotky ze 7. října loňského roku. Ty...
K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie
Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem....
Obsese zbraněmi, morbidní porno a stres. Vrah z fakulty střílel už na střední
Premium Čtyřiadvacetiletý muž ze středostavovské rodiny bez ekonomických problémů a se slibně rozběhlou...
Malý Vilík prohrál svůj boj s rakovinou. Sbírka pomohla rodině strávit čas spolu
Rodiče malého Vilíka na stránce Donio v červenci vybírali peníze, díky kterým se mohli plně věnovat...
Izraelci vpadli do Libanonu. Jedno z nejhorších období historie, řekl premiér
Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o...
Stavební firmy spoléhají na opravy ruin. Získat povolení je pro ně rychlejší
Premium Dostatek vhodných budov a daleko rychlejší vyřízení stavebního povolení přitahuje developerské...
ANALÝZA: Antisemitských útoků přibývá. Proč teď evropská srdce bijí s Hamásem
Premium Od loňského 7. října, kdy teroristé z Hamásu zaútočili na Izrael, nemá klidné spaní. Rabín židovské...
Japonská delikatesa dobývá svět. Cestu k onigiri si našli i Evropané
Po celá desetiletí se onigiri považovalo za japonskou svačinu, která se připravovala a jedla doma...
Nejen že zdražují, při výměně auta se platí znovu. Řidiči řeší dálniční známky
Premium Roční dálniční známka na jaře zdražila o 800 korun na 2 300 korun a od ledna se její cena zase...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 19
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 288x