Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cuba Libre

Máte myšlenku nebo inspiraci na psaní a mávnutím proutku je pryč? Po každém příjezdu z nějaké cesty, která byla plná zážitků, tak ani nevím čím začít psát či vyprávět prožité příběhy. 

 Proběhne pár dní a hlava je úplně prázdná a dutá. Jak to? Jak je to možné? Vždyť jsem kvůli přemíře myšlenek nemohl ani spát.

Sednu si a začnu psát, tak jak jsem to už mnohokrát začal a mnohokrát jsem napsal úplně něco jiného, než jsem měl v plánu.  Vlastně v plánu jsem nic neměl jen jsem si myslel, že když začnu, tak se nějak chytím. Stejně jak nyní, doufám, že chytnu tu správnou vlnu, na kterou naskočím a rozepíši se. 

Letiště Havana.  380 cestujících včetně mě vstupuje do odbavovací haly. Je pozdní večer a z letiště do centra to trvá slabých 20 minut. Většina z nás se už vidí u sklenky Mojita nebo Cuba Libre. No to snad ne, v provozu je jen jedna odbavovací přepážka. Jsme přeci Evropané, kteří si umějí se vším poradit. Máme rádi, když vše pěkně odsýpá, a navíc na takové dovolené nemáme moc času a držíme se přísloví čas jsou peníze.  Začínáme zrychleným přešlapování na místě, bohužel nic se nezměnilo. Pohledy na personál, aby něco udělal, také nevyvolaly žádnou změnu. Co si trochu zanadávat. Nadáváme v němčině, ve slovenštině, v češtině, ve španělštině a v angličtině, a zase žádná změna. Co se více nahrnout dopředu. Jsme jako sardinky asi 10 minut a dav dává zpátečku. Evropanům docházejí evropské triky a přistupují na latinskoamerické poklidné tempo. Můžeme být rádi, že neslyšíme maňána.

Letiště Havana, stále. Usedám do taxíka, o kterém si myslím, že jel zrovna kolem a že je na cestě do servisu nebo spíše na vrakoviště, auto 30 let staré, skoro rozpadlé. Taxík Žigulík. 

Cena a místo je domluveno a jedeme. Po pár minutách se začínám dusit. Nejsem astmatik, tak mne nedostatek vzduchu překvapí, okna jsou navíc všechna otevřena.  Přesto se nemohu nadechnout a v krku cítím něco nepříjemného, mám v něm škrábavý knedlík. 

Aha, smog, probleskne mi hlavou. To znám od nás z devadesátek, ale nikdy jsem si ho takto neuvědomoval jako teď, už jsem na ten pocit zapomněl. Na špatné věci se rychle zapomíná a vzpomínky zůstávají jen ty dobré, jako návštěvy hospod a pití piva za pár korun.

Old Havana, druhý den. Musím sehnat nějaké pesos. Díky internetu jsem znalostně dostatečně vybaven. Vím, že mají dvě měny, tak ještě najít nějakou banku a potom ještě dostat tu správnou měnu. Banka mi je zárukou, že dostanu ty peníze, co mám dostat. Podle navigace nic složitého a za 5 minut jsem na místě a nevěřím frontě lidí stojící před bankou. Ne, to nebude banka, ta fronta určitě nebude na peníze a raději obejdu blok ještě jednou. Za dalších 5 minut kroužení jsem na stejném místě a fronta pořád stejná. Nezrychluji přešlapování, nenadávám žádným jazykem, ale trpělivě čekám. No sláva, jsem u bankovní přepážky a měním euro na pesos, raději vezmu více než méně. Dostávám pakl peněz, který bych nadal ani do batohu, s kterým jsem přicestoval, natož do své ledvinky. Poprosím odpočítat třetinu peněz a tu si odnáším, část obdržených peněz dám do ledvinky, část do kapes a část za triko.

Těchto situací jsem za celou dobu cestování zažil nepřeberně. Přes prasečí chlívek hned vedle koupelny, ulice bez pouličního osvětlení, městské uličky bez jakéhokoliv silničního povrchu nebo koňské povozy jako běžný dopravní prostředek pro přepravu lidí.

V porovnání s evropskými životními normami  a zvyklostmi nesrovnatelné. Země, kde čas nehraje zas tak velkou roli a zdraví člověka je upozaděno. Země, kde se vše opravuje a minimálně se nakupují nové věci. Země, kde léky nekoupíte ani na černém trhu. 

Neznamená, že když my Evropané máme vše na co si vzpomene, a oni nemají ani setinu toho co máme my, že žijí nešťastní, zamračení a ustaraní. Neznamená, že když žijeme v svobodě, že jsme svobodní. 

Na evropském letišti, den poslední. Vystupuji z letadla do chladného počasí, procházím bez zastavení celní kontrolou, nasedám do autobusu, který odjíždí přesně na minutu, a po cestě domů z autorádia se dozvídám, že u nás v Čechách jsme ve velkých problémech, nejsou léky, není Coldrex.

Doma, pořád den poslední. Domů se vracím vždy rád stejně tak jako rád někam odjíždím. Ulehám a v uších mi zní samba a těším se, že zase jednou uslyším olé a maňána. 

Cuba Libre!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Podivín | čtvrtek 7.9.2023 16:21 | karma článku: 17,46 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Miroslav Podivín

Blbé Vánoce

Vánoce začaly. Ne, nezbláznil jsem se. V supermarketech začaly už začátkem měsíce a někde i dříve. Když se někoho na ně zeptáte, tak začne omdlévat, svíjet se a nadávat. Nadávat na všechno.

23.11.2023 v 13:24 | Karma: 11,42 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Silverovi

Ahoj dědo, omlouvám se, že píšu až teď, ale za posledních pětatřicet let jsem neměl vůbec čas a ani jsem přesně nevěděl kde jsi, a až teď jsem se od bratra pana Pavla dozvěděl kam jsi odešel.

23.10.2023 v 19:37 | Karma: 11,69 | Přečteno: 254x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Recept na šípkový čaj

Začalo šípkobraní. Patřím mezi ty nadšence, kteří každý rok vyrazí do luk a strání na šípky. Šípek, plod z růže šípkové, že je zdravý všichni víme.

9.10.2023 v 9:05 | Karma: 14,06 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Podivín

Třešňa

Postavy a události jsou v této povídce smyšlené a jakákoliv jejich podobnost je zcela náhodná anebo také ne.

5.10.2023 v 10:12 | Karma: 9,29 | Přečteno: 123x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Šťastné děti

Padesátka na krku a batoh na břiše. To je má realita posledních let a něco s tím musím udělat. Běhat? Už mám svých 10 000 km naběhaných a nachozených. Chce to něco trendy a stylového.

27.9.2023 v 11:02 | Karma: 10,71 | Přečteno: 240x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Jsem lapač situací, kdybych nebyl tak těžký, tak někde visím jako ten lapač duchů. A jelikož nevisím, tak můžu psát o obyčejných věcech ze života, o obyčejných lidech, které na své cestě potkávám a kteří mne inspirují být lepším člověkem.

Seznam rubrik