Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Batůžkář

Nikdy jsem nebyl vlastníkem kufru a myslím, že už ani nebudu, už to tak nějak doklepu. Vždy jsem hodil batoh na záda a trádá do neznáma. 

Vrcholem změny byla koupě tašky přes rameno. kterou jsem si pořídil abych se nelišil při účastech na firemních akcích a používám ji výhradně k těmto účelům dodnes. Abych se od svého stylu úplně neodcizil, tak jsem si koupil kabelu anglické armády. Ne, nevypadá jako taška na zbraně. Je to obyčejná černá taška přes rameno a lze ji nosit i na zádech. Prostě skvělá varianta. 

Těm, co vyrážejí do neznáma nebo spíše do známa s kufrem musím vysvětlit, kdo to vlastně jsem a jak cestuji. Ono se dá jet do 5 hvězdy i batožinou, správně česky s tím zavazadlem, co se nosí na zádech. Po pár letech jsem si ulehčil vysvětlování a vymyslel si definici.

Cestování s batohem, nebo pro lepší představivost se dá říci nezávislé cestování, znamená, že přijedete do města, přijdete k domu, který na vás nějak působí, který vás nějak přitahuje, zatlučte na dveře a zeptáte se na nocleh. A když vám řeknou, že nocleh mají, tak se zeptáte, jestli by neměli ještě trochu polívky s kouskem chleba. Po tomto vysvětlení jsem většinou pochopen a tímto se i vyhnu otázkám o kvalitě hotelového pokoje, kvalitě rautů, teploty vody v bazénu a kvalitě míchaných nápojů při mém dovolenkovém potulování. To klepání na dveře je trochu přehnané, ale většině posluchačů je to jasné, co tím myslím. Občas se mne zeptají, jestli mne taková dovolená baví. 

Při líčení mých situací a příhod musím s pravidelností vysvětlovat, že si nestěžuji na danou zemi nebo na danou situaci či člověka, kterého zrovna potkám, že u mě nejde o diskomfort, o nepohodlí, že jsou to situace, které mám rád a kolikrát je i vyhledávám, a dokonce je i přitahuji. Bez těchto situací by nebylo žádného vyprávění ani tohoto psaní.

Při zamyšlení, co je pro mne komfort nebo zase opačně ne komfort, tak sám sobě neumím odpověď. Nevím kde tu hranici mám. Vím, že určitě to nezačíná a nekončí hotelovým pokojem, teplou sprchou ani jídlem na talíři.

Základem, jak se dostat mimo normální dění života je neplánovat. Nějaký směr musíte mít hlavně pokud jde o cestování na delší vzdálenost, ku příkladu letadlem, zde doporučuji si plánovat aspoň destinaci kam se chcete dostat. Přeci jenom přijet na letiště a vzít let, který vás zrovna cvrnkne do nosu není zrovna ekonomické. Autobusová nebo vlaková nádraží jsou pro takovou nezávislost jako stvořená. Noční cestovní jedním nebo druhým dopravním prostředkem má také své kouzlo. Zvláště když vezmete na vědomí úsporu peněz za nocleh.

 

Další tip, jak se stát nezávislým baťůžkářem mne navedla jedna neodbytná známá, která byla o dva měsíce dříve v místech, do kterých jsem se zrovna chystal i já. Stůj, co stůj mi vnucovala cestovatelského průvodce. Ne, živou osobu jako společníka, toho bych i přivítal, ale toho papírového informačně a maximálně vybaveného s pěkným lesklým obalem.  Po několikerém neúspěšném odmítnutí jsem svolil, že mi ho může přinést. I přinesla s dovětkem, že když se ho budu držet, tak z té země uvidím naprosto všechno. Přiznávám, že jsem nebyl zrovna taktní, když jsem ji odpověděl, že si ho půjčuji abych věděl na která místa nemám jezdit. Je mnoho míst kolem nás, které si můžeme užít bez toho abychom věděli co nás dopředu čeká. Asi nepůjde o to nejlepší náměstí nebo o tu nejlepší pláž na světě, ale přesto vás může překvapit zajímavá scenérie nebo zajímavá setkání. 

Takový obyčejný batoh může být vstupenkou do nám známého, a přitom jiného světa. Tak jako se dá na věci pohledět z různých úhlů, tak i slovo může míti více významů, tak i náš život může mít zajímavé odbočky, která nás inspirují a dělají nás lepšími. 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Podivín | pátek 8.9.2023 7:17 | karma článku: 9,69 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Miroslav Podivín

Blbé Vánoce

Vánoce začaly. Ne, nezbláznil jsem se. V supermarketech začaly už začátkem měsíce a někde i dříve. Když se někoho na ně zeptáte, tak začne omdlévat, svíjet se a nadávat. Nadávat na všechno.

23.11.2023 v 13:24 | Karma: 11,42 | Přečteno: 262x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Silverovi

Ahoj dědo, omlouvám se, že píšu až teď, ale za posledních pětatřicet let jsem neměl vůbec čas a ani jsem přesně nevěděl kde jsi, a až teď jsem se od bratra pana Pavla dozvěděl kam jsi odešel.

23.10.2023 v 19:37 | Karma: 11,69 | Přečteno: 254x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Recept na šípkový čaj

Začalo šípkobraní. Patřím mezi ty nadšence, kteří každý rok vyrazí do luk a strání na šípky. Šípek, plod z růže šípkové, že je zdravý všichni víme.

9.10.2023 v 9:05 | Karma: 14,06 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Podivín

Třešňa

Postavy a události jsou v této povídce smyšlené a jakákoliv jejich podobnost je zcela náhodná anebo také ne.

5.10.2023 v 10:12 | Karma: 9,29 | Přečteno: 123x | Diskuse| Osobní

Miroslav Podivín

Šťastné děti

Padesátka na krku a batoh na břiše. To je má realita posledních let a něco s tím musím udělat. Běhat? Už mám svých 10 000 km naběhaných a nachozených. Chce to něco trendy a stylového.

27.9.2023 v 11:02 | Karma: 10,71 | Přečteno: 240x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Jsem lapač situací, kdybych nebyl tak těžký, tak někde visím jako ten lapač duchů. A jelikož nevisím, tak můžu psát o obyčejných věcech ze života, o obyčejných lidech, které na své cestě potkávám a kteří mne inspirují být lepším člověkem.

Seznam rubrik