Jak pomoci člověku, který nadměrně pije, užívá jiné návykové látky?

Volal mi. Měl příjemný hlas. Prosil o pomoc. Chce se léčit v naší 33 denní pobytové léčbě. Dnes ještě nic nepil, udržel se. Má problém s alkoholem. Vím, jak je v léčbě závislostí důležité využít chvíli, kdy se člověk pro léčbu rozhodne. Jde o hodiny, někdy o minuty. Snažím se mít vždy jedno dvě místa v záloze pro taková rychlá rozhodnutí. Přijede prý za pár hodin. Je mu 32 a má malé děti. Kéž dostojí svého rozhodnutí! 

Nepřijel. Místo toho volala manželka. Její Pavel leží na zemi a je opilý. Zoufalá žena se ptá: "Co s ním? Co mám dělat? Jak ho můžu dostat do léčby? Ráno sliboval, že půjde a teď tady leží... Máme sedmiletá dvojčata, za chvíli přijdou ze školy..Nikdo mi není schopen poradit.."Plakala. 

Tři dny následně Pavla přemlouvala, aby se šel léčit. Pavel jí vždy "ukecal", že přestane pít sám. Večer už byl zase opilý tak, že nestál ani na nohách. Lítost a důvěra spoluzávislých (manželka, rodiče, děti) v to, že alkoholik přestane pít sám jen problém prohlubuje. Chce to rázné řešení. Pavel se nakonec do léčby dostal za dost dramatických okolností. Když je člověk v absťáku, má dost často výčitky vůči sobě i rodině. Manželka vystihla tuto jeho ciltlivou chvíli. Dala mu v ní své jasné stanovisko - pokud se nepůjde léčit, odejde od něj i s dětmi. Povedlo se. Za dvě hodiny už byl v léčbě. Pavel s léčí a je s odstupem je za tvrdost manželky rád. Bez ní by se upíjel dál. 

S takovou bezradností rodin alkoholiků a jinak závislých lidí se setkávám denně. Tady je malá POMOC..

1. O problému alkoholismu (jiné závislosti) je nutné mluvit. Člověku, kterému chceme pomoci, jasně sdělíme, že jeho pití vnímáme jako problematické a jeho chování je pro nás nepřijatelné. Je chyba dělat, že problém nevidíme! Trváme na tom, aby svůj problém začal řešit. Jsme důslední.

2. Je nutné, aby dotyčný člověk navštívil odborníka v oblasti závislostí (psychiatra AT, adiktologa). Odborník zhodnotí stav a doporučí další postup v řešení. Dejme prostor k tomu, aby si člověk, kterému chceme pomoci, vybral odbornou pomoc sám. Pokud je to nutné, předložme 3-4 možnosti kontaktů na odborníky, z kterých si dotyčný vybere. Buďme důslední v tom, aby náš blízký odborníka skutečně navštívil a dodržel postup, na kterém se s ním domluví.

3. Když odborník usoudí, že ambulantní cestou dotyčný člověk problém nezvládne, věříme mu. Pokud odborník navrhne řešení formou pobytové léčby závislostí, motivujeme dotyčného člověka k nástupu do léčby. Pobytová léčba závislostí není jen o skleníkovém prostředí, ale hlavně o práci s lidskou duší a změně životního stylu. Podpoříme dotyčného, aby si vybral léčebnu. Dnes naštěstí nemusí už jen do ústavní léčby psychiatrické, ale existuje i soukromá léčba závislostí. Jsme důslední, aby si objednal den nástupu do léčby a po té léčbu skutečně nastoupil.

4. V případě, že odborník doporučí ambulantní léčbu závislosti, opět dbáme na dodržení postupu, který nám odborník navrhne. Důležitost v ambulantní léčbě mají psychoterapeutické skupiny a individuální pohovory. Motivujeme dotyčného člověka, aby tyto aktivity vyhledal, pokud mu je nenabídne sám odborník. Je důležité, aby dotyčný člověk měl ke svému terapeutovi důvěru. Jedině tak je schopen mluvit o věcech, které ho trápí.

5. Spolupracujeme s odborníky ambulantního či ústavního zařízení. Co nejvíce se informujeme o problému našeho blízkého člověka a využijeme všech možností zapojení se do jeho léčebného a ozdravného procesu (rodinné a partnerské terapie, pobyty pro spoluzávislé). 

A ještě něco:

V době abstinenčních příznaků jsou závislí lidé přístupnější řešení (k návštěvě odborníků, léčbě)!!

Tolerování pití nebo dalšího projevu závislosti není pomoc. Pomoc je tlak na řešení závislosti a být v řešení důslední!

 

 

 

Autor: Monika Plocová | sobota 20.8.2011 19:16 | karma článku: 15,16 | přečteno: 2118x
  • Další články autora

Monika Plocová

Na útěku

16.5.2024 v 13:38 | Karma: 8,67

Monika Plocová

Vždy to má smysl

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,93

Monika Plocová

Květinový sen

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26

Monika Plocová

Rozhodnutí

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91

Monika Plocová

Kdo za to může?

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53