Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povzbuzení do nového roku: Hesla JB na rok 2010

Heslo pro tento rok: Ať se vaše srdce nechvěje. Věříte v Boha, věřte i ve mne. (Jan 14.1) Čtení na tento den: přišel do Nazareta, kde byl vychován. Podle svého zvyku vstoupil v sobotní den do synagógy a povstal, aby přečetl z Písma. Byl mu podán svitek proroka Izaiáše; rozvinul svitek a našel místo, kde bylo napsáno: ,Pánův Duch je na mně, protože mne pomazal, abych oznámil evangelium chudým; poslal mne vyhlásit zajatcům propuštění a slepým nabytí zraku, propustit zlomené na svobodu, vyhlásit vítaný Pánův rok.' A svinul svitek, odevzdal ho sluhovi a posadil se. Oči všech v synagóze byly upřené na něho. Začal jim tedy říkat: "Dnes se naplnilo toto Písmo ve vašich uších."

O heslech Jednoty bratrské píše autor jejich elektronické verze Josef Straka: "HESLA nejsou konfesijně či denominačně zaměřena. Chtějí oslovit samotným biblickým textem a tak vycházejí bez komentáře. V některých zemích připojují ke každému dni modlitbu nebo verš písně, u nás pouze v neděle a svátky. Některé církve vydávají HESLA s vlastním krátkým výkladem. Jedinečností Hesel je doba jejich vydávání a okruh rozšíření. Vznikla 1728, tiskem vycházejí nepřetržitě od roku 1730. Jejich celkový náklad dosahuje několika milionů. V roce 1740 byla Hesla poprvé přeložena do francouzštiny a angličtiny, o dva roky později do holandštiny a 1758 se poprvé objevují v češtině. Dnes vycházejí v celkem 46 jazycích v Evropě, Africe, Americe i Asii." Lze je stáhnout zdarma na http://www.volny.cz/josef.straka/index.htm

O Jednotě bratrské (podle různých křesťanských zdrojů):

UNITAS FRATRUM - neboli Moravská církev se zrodila ve středověku z velkého duchovního probuzení v Čechách (husitství). Významný vliv na její formování měl Petr Chelčický s učením o odmítání násilí. V roce 1457 odešli pod vedením Bratra Řehoře do ústraní v Kunvaldu ve východních Čechách a nazvali se Bratři a sestry zákona Kristova - Jednota bratrská. Za rok založení této církve se pokládá rok 1460 – Letos se tedy slaví její 550 výročí. Jednota zdůrazňovala trojí ideál víry, lásky a naděje a praktický křesťanský život vždy považovala za důležitější, než učení nebo církevní tradice. Rozšířila se v Čechách, na Moravě i v Polsku a velmi ovlivnila reformační teologii i českou kulturu. Kralická Bible, přeložená Bratry z původních jazyků, měla nesmírný význam pro uchování i čistotu českého jazyka po následující čtyři století. Mezi nejvýznačnější představitele patří Lukáš Pražský, Jan Augusta, Jan Blahoslav i poslední biskup původní Jednoty bratrské, známý dodnes jako učitel národů, Jan Ámos Komenský.

Pronásledování protestantů po bitvě na Bílé Hoře (1620) způsobilo, že desetitisíce lidí opustily vlast. Někteří ale zůstali a snažili se víru tajně uchovat a předávat ji alespoň svým dětem. Byli posilováni tajnou četbou Písma a povzbuzováni návštěvami kazatelů ze zahraničí. Tímto způsobem evangelíci jako skryté semeno přežili celé století. Kolem roku 1722 se stupňoval náboženský útlak a emigrace z Moravy (Suchdol, Fulnek) zesílila. Pod vedením Kristiána Davida nacházeli uprchlíci útočiště na panství hraběte M. L. Zinzendorfa v Horní Lužici a vybudovali zde osadu Herrnhut (Ochranov), kde usilovali o zachování tradic staré Jednoty. Rozhodující impuls ke sjednocení přišel během slavení sv. Večeře Páně 13. srpna 1727, kdy prožili zkušenost mocné přítomnosti Ducha svatého, který je vedl k obnovení Jednoty bratrské. Tento zážitek způsobil nejen vnitřní sjednocení, ale také vzbudil touhu nést radostnou zprávu o Bohu těm, kdo ji ještě neslyšeli. První misionáři vycházejí r. 1732 k otrokům na ostrov sv. Tomáše v Karibském moři a po nich další: do Grónska, Severní a Jižní Ameriky, jižní Afriky, Austrálie... Za necelých 30 let tak vyšlo z malého městečka celkem 226 misionářů a ve světě byli nazýváni podle svého původu Moravští bratři.

Byla to vlastně první protestantská světová misie. Málokdo u nás si uvědomuje, jak nesmírný význam tato vlna misionářů měla i při svém relativně malém počtu, a jak – kromě svých misijních cílů - formativně ovlivnila protestantské církve na celém světě, v první řadě v Anglii a Severní Americe. Kazatelé a misionáři Jednoty bratrské měli rozhodující vliv na obrácení a znovuzrození anglikánského kazatele Johna Wesleye, zakladatele Metodistické církve, která odstartovala veliké duchovní probuzení, jež probíhalo po několik desetiletí v celé Anglii a anglických koloniích Severní Ameriky. John Wesley je uznáván jako jeden z nejvýznamnějších mužů anglických dějin. O tom, jak přijal živou víru, je následující úryvek:

Na podzim r. 1736 se John a Charles Wesleyové vydali na cestu do Ameriky jako anglikánští misionáři. Na téže lodi byla skupina moravských exulantů z Jednoty bratrské. Veliká bouře hrozila loď zničit. John Wesley si napsal o tom do svého deníku toto: O sedmé hodině jsem šel k Moravanům. Již dlouho jsem pozoroval opravdovost v jejich chování. O své pokoře dávali stále důkaz a to ve službě druhým cestujícím. Byla to služba, kterou by nikdo z Angličanů nekonal a nežádali za ni odměnu. Říkali, že je dobré pro jejich pyšné srdce, a že jejich milý Spasitel pro ně vykonal více. Každý den měli příležitost projevit pokoru. Jestliže je někdo odstrčil, udeřil nebo svalil, vstali a šli bez hořkosti dál; také si nikdy nestěžovali. Nyní byla příležitost vyzkoušet také, zdali jsou prosti strachu, jako byli prosti pýchy, hněvu a msty. Uprostřed Žalmu, kterým začínali své pobožnosti, vrhla se vlna přes loď, roztrhala hlavní plachtu na kusy, a proraženým otvorem se hnala do lodi. Zdálo se, jako by nás hrozivá hloubka již pohlcovala. Mezi Angličany nastal hrozný křik. Moravané však zpívali dál. Konečně jsem se tázal jednoho z nich: "Nebáli jste se?" Odpověděl: "Ne, díky Bohu!" Tázal jsem se dál: "A nebály se vaše ženy a děti?" Odpověděl vlídně: "Naše ženy a děti se nebojí umřít."

7.února 1736 si John Wesley zapsal do svého deníku toto: Když jsme připluli do státu Georgie, hledal jsem duchovní radu u biskupa Moravských bratří A.G.Spangenberga. Pravil: "Milý bratře, musím se vás nejdříve na něco zeptat. Máte svědectví ve svém srdci? Dává Duch Boží svědectví duchu vašemu, že jste Boží dítě?" Byl jsem těmito otázkami překvapen a nevěděl jsem, co na ně odpovědět. On to pozoroval a tázal se znovu: "Znáte Ježíše Krista?" Chvíli jsem mlčel a potom pravil: "Vím, že je Spasitelem světa." "Dobře", odpověděl, "víte však, že spasil i vás?" Odpověděl jsem: "Doufám, že zemřel, aby mě spasil." On dodal: "Znáte sám sebe?" Pravil jsem: "Ano." - Obávám se, že to byla prázdná slova.

Po dvou letech si John Wesley vrátil do Anglie a zapsal do deníku: Šel jsem do Ameriky obracet Indiány; ale kdo obrátí mne? Kdo je ten, který mne osvobodí od zlého srdce a od nevěry? Mám pěkné letní náboženství. Umím krásně mluvit, ano i věřit - ale jen pokud nehrozí nebezpečí...

V neděli 5.března 1738 jsem byl usvědčen kázáním Petra Böhlera z nedostatku té víry, skrze kterou jedině můžeme být spaseni. Ihned mi přišlo na mysl: "Zanech kázání. Jak můžeš kázat jiným, když sám nemáš víru?" Tázal jsem se Böhlera, zda myslí, abych zanechal kázání. Odpověděl: "Nikoli!" A já se tázal: "Ale co mám kázat?" On pravil: "Kažte víru až ji dosáhnete. Protože ji budete mít, budete ji kázat."

Ve středu 3.května 1738: měl můj bratr Charles dlouhou a vážnou rozmluvu s Petrem Böhlerem. Při ní se Bohu zalíbilo otevřít bratrovy oči a srdce tak, aby jasně poznal pravou, živou víru, skrze niž jedině z milosti jsme spaseni.

Ve středu 24.května 1738: jsem šel večer velice nerad do shromáždění v Aldersgate Street, kde někdo četl Lutherovu předmluvu k epištole k Římanům. Asi ve tři čtvrtě na devět, když popisoval změnu, kterou Bůh tvoří v srdcI skrze víru v Krista, cítil jsem, že mé srdce bylo mile rozehřáno. Cítil jsem, že věřím v Krista. Jedině v Krista k spasení, a že mi byla dána jistota, že On mé hříchy sňal - ano, mé hříchy - a vysvobodil mne od zákona hříchu a smrti!"

Nový Rok 1739 začal shromážděním hodu lásky ve Fetter Lane a stal se památným. Kromě 60 Moravanů bylo přítomno 7 oxfordských metodistů - všichni ordinovaní kazatelé anglikánské církve, mezi nimi i John a Charles Wesleyové. Wesley píše: Asi o třetí ráno, když jsme se stále modlili, moc Boží spočinula na nás, takže mnozí velikou radostí plakali a mnozí spadli na zem. Jakmile jsme se vzpamatovali z tohoto posvátného stavu a úžasu v přítomnosti Jeho Majestátnosti, jednomyslně jsme volali: "Chválíme Tě, ó Bože, uznáváme Tě, že jsi naším Pánem!"

Obrácení Johna a Charlese Wesleyových znamenalo mezník v dějinách světové církve. Není přehnáno tvrzení, že to, co se stalo v malém shromáždění v Aldersgate Street 24.května 1738, změnilo politický i náboženský směr anglicky mluvícího protestantismu. Naplnilo se tak proroctví Jana Ámose Komenského o rozšíření Jednoty ve světě v „Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské“. Tam, kde Jednota bratrská vznikla - v zemi otců - však směla znovu začít pracovat až po roce 1861. První sbor Obnovené Jednoty bratrské v Čechách byl založen roku 1870 v Potštejně.

Autor: Martin Pinc | pátek 1.1.2010 16:30 | karma článku: 10,31 | přečteno: 2233x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."