Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokojná demonstrace pro Izrael

Na Náměstí Franze Kafky v Praze se bude konat 10. června od 14:00 pokojná demonstrace proti novým formám antisemitismu, proti dvojímu metru posuzování státu Izrael... Jejím cílem je vyjádření podpory státu Izrael v době, kdy je v důsledku vyprovokovaného incidentu s flotilou u pobřeží Gazy terčem verbálních útoků a obětí mediální manipulace. Pořádá ICEJ ČR (Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém) ve spolupráci s dalšími organizacemi a skupinami. Zvu všechny, kdo nejsou lhostejní k pravdě a nebojí se, aby přišli veřejně projevit solidaritu s Izraelem. Vhodné transparenty a izraelské vlajky vítány.

ICEJ vydalo k incidentu následující prohlášení:

Každý odpovědný stát má povinnost chránit své občany. Je jen logické a v souladu s mezinárodním právem, že Izrael (a také Egypt) uvalil embargo na dovoz zbraní do pásma Gazy v situaci, kdy tam vládne teroristický režim, který se netají svým úmyslem použít zbraně proti civilnímu obyvatelstvu sousedních států.

Při bližším zkoumání je zřejmé, že flotila lodí, která se snažila prolomit tuto blokádu Gazy, nebyla vedena humanitárními úmysly. Izrael každý týden propustí do Gazy více humanitárních dodávek, než kolik jich vezl celý tento konvoj. Izrael rovněž organizátory předem informoval, že jim nepovolí přistát v Gaze, ale nabídl předání nákladu v Ašdodu do rukou představitelů OSN, kteří by jej bezpečně do Gazy dopravili. Organizátoři tuto nabídku odmítli. Šlo jim totiž o vyprovokování konfrontace s izraelskými silami ve snaze dosáhnout propagandistického vítězství.

Mezi organizátory této údajně humanitární mise patří také turecká radikálně islamistická IHH, která veřejně podporuje Al-Káidu a má kontakty k Hamásu, jejž EU považuje za teroristickou organizaci. Právě její posádka na lodi Mavi Marmara vyvolala násilný incident, zatímco pět ostatních lodí bylo bez odporu odvedeno do izraelského přístavu.

Izraelští vojáci navíc při vynucování blokády postupovali nejprve nenásilně a zbraně použili až v sebeobraně, kdy byli napadeni ozbrojenou přesilou. Proto vina za zmařené životy padá na organizátory celé provokační akce.

Uznáváme právo státu Izrael na obranu a současně vyjadřujeme nesouhlas s jednostranným způsobem, jakým některá média o incidentu referují. Odpovědná žurnalistika musí dát prostor oběma stranám a namísto opakování jednostranných propagandistických tezí přinést kritickou analýzu, která se opírá o znalost kontextu.

Cílem této předem připravené provokace bylo obrátit veřejné mínění proti Izraeli a podílet se tak na dlouhodobé kampani směřující k démonizaci Židů. Podobnou taktiku známe z Evropy minulého století.  Této propagandě musíme a budeme každý podle svých možností čelit.

za Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, česká pobočka (ICEJ ČR):

RNDr. Mojmír Kallus, předseda

www.icej.cz

poznámka M. Pince: S touto akcí se plně ztotožňuji a proto této pozvánce dávám prostor na svém blogu.

Doplnění: Petice ICEJ:

Petice: Stížnost na ředitele České televize

My, níže podepsaní koncesionáři České televize, podáváme tímto stížnost na generálního ředitele České televize Jiřího Janečka kvůli způsobu, jakým se reportéři České televize zúčastnili incidentu u pobřeží Gazy 31. května 2010.

Reportéři České televize se rozhodli vstoupit na palubu jedné z lodí, které vypluly do Gazy s výslovným cílem prolomit izraelskou blokádu. Reportéři v tisku uvedli, že dostali pozvání zúčastnit se plavby a že jim to „připadalo zajímavé“. Patrně si nezjistili, že jedním z hlavních organizátorů flotily je turecká islámská organizace Insani Jardim Vakfi (IHH) otevřeně se hlásící k Hamásu, který je podle práva EU teroristickou organizací. Novináři také věděli nebo měli vědět, že úmyslem organizátorů je vyprovokovat konfrontaci s izraelskou armádou: před odjezdem se mnozí účastníci netajili svým přáním stát se „mučedníky“.

Představa, že na palubě lodi budou reportéři schopni podat jakékoli nezávislé informace, svědčí o jejich naivitě a neprofesionalitě. Kontext měli zcela v rukou radikálové, kteří přirozeně vítají novináře ochotné realizovat jejich propagandistický scénář. Novináři hořekující nad svými útrapami v izraelském vězení sehráli tuto roli beze zbytku. Naopak diváci ČT neměli šanci dozvědět se například o tom, že údajně „míroví“ aktivisté vítali izraelské vojáky křikem „Vraťte se do Osvětimi“ a v přesile je začali lynčovat. Přítomnost českých novinářů nepřispěla k informování, nýbrž spíše k dezinformaci.

Pochybné rozhodnutí o způsobu zpravodajského pokrytí kontroverzní akce není v českých médiích novým jevem. Když například média věnují nepřiměřeně velký prostor protestním akcím českých neonacistů, místo kritické analýzy postupu a cílů extremistů vystupují spíše jako jejich PR agentura. Na tento profesní deficit českých médií poukazují odborníci již delší dobu. Poslední incident ukazuje, že problém je stále aktuální.

Vedle profesního pochybení samotných reportérů však považujeme v tomto případě za ještě závažnější selhání kontrolních mechanismů v České televizi. ČT jako veřejnoprávní médium musí mít vnitřní postupy, které na základě hodnocení situace vycházejícího z dobré znalosti problematiky určí, jak událost informačně pokrýt a zda hrozí riziko, že média budou zneužita k hlásání netolerantních a nenávistných názorů. Konstatujeme, že vedení ČT v tomto případě selhalo.

V důsledku toho jsme se místo deklarovaného „objektivního a vyváženého“ zpravodajství setkali s jednostrannou zprávou, která naplnila mediální strategii extremistů. Vedení České televize navíc zřejmě není schopné uznat svou chybu a trvá i nadále na tom, že vyslání reportérů na loď bylo správné.

S takovým chováním média veřejné služby jako koncesionáři přispívající na jeho provoz zásadně nesouhlasíme a vyzýváme generálního ředitele ČT ke zjednání nápravy, aby se podobné události nemohly opakovat.

ŽÁDÁME proto Radu České televize, aby v rámci své pravomoci dohlížet na plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání a na naplňování zásad vyplývajících z Kodexu České televize:

  • požadovala důsledné vyšetření, kdo povolil účast reportérů s technikou na tak riskantní akci
  • prověřila, jakým způsobem se v redakci zpravodajství ČT rozhodovalo o vhodnosti nasazení reportérů na tuto akci, jak byla analyzována rizika a jaký přínos byl očekáván
  • požadovala vyvození osobní odpovědnosti za zjištěná selhání.

V Praze 10. 6. 2010

Ke stažení: Text petice s podpisovým archem

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pinc | úterý 8.6.2010 18:00 | karma článku: 25,35 | přečteno: 1454x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

OBRAZEM: Zlámané turbíny, z domů třísky. V Iowě zabíjelo ničivé tornádo

22. května 2024  10:22

Městečko Greenfield v americkém státě Iowa v úterý zpustošilo silné tornádo. Vyžádalo si nejméně...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  10:11

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."